Categories: Comunitate

Viitor parc în centrul Crisciorului

Nicolle Ebner

Întreg centrul localităţii Crişcior a fost inclus în programul de asigurare a spaţiilor verzi în intravilanul localităţii. Proiectul, pe componenta de mediu, în valoare de 600 milioane de lei, a fost depus la Ministerul Mediului, iar administraţia locală aşteaptă finanţarea.

Proiecte eligibile, finanţări încă incerte
„Este vorba de un parc, în centrul localităţii Crişcior, cu iluminat ecologic şi economic, pe bază de lămpi şi panouri solare, fântână arteziană, spaţiu de joacă pentru copii, filigorii pentru împătimiţii de şah, bănci pentru relaxarea locuitorilor care vor să profite de vremea bună, alei pietruite. Aşteptăm evaluarea şi verdictul de la Ministerul Mediului”, spune încrezător primarul comunei Crişcior, Ovidiu Furdui (foto). Totuşi, edilul şef consideră că o sursă importantă de finanţare a proiectelor de dezvoltare a mediului rural rămâne Măsura 3.2.2. „Până acum, s-au dovedit cei mai siguri bani. Avem şi noi, în faza de evaluare, un proiect. Dat fiind valoarea de 2,5 milioane euro, consider că este cel mai complet, complex şi mai important proiect făcut, până acum, pentru comună”, completează edilul.
Proiectul prevede reabilitarea a patru kilometri de străzi din Gurabarza, aproximativ 11 km drum asfaltat în comună, un „after school”, plus achiziţionarea a două utilaje multifuncţionale – unul pentru lucrările de deszăpezire, altul pentru spălatul şi măturatul străzilor – fapt ce-i permite administraţiei locale să presteze aceste servicii în regim propriu, la costuri mult mai mici decât cele practicate de agenţii economici de profil.

O nouă şansă de extindere
Ca orice primar cu buget mic şi nevoi mari, Ovidiu Furdui profită de orice oportunitate de a face cât mai mult, mai ales pe banii oferiţi de comunitatea europeană. O oportunitate de care are de gând să profite din plin este axa 4 de finanţare, prin programul „LEADER”, mai ales că a fost ales şi preşedintele Grupului de Acţiune Locală (GAL) „Ţara Zarandului”. „Ne pregătim să facem strategia de dezvoltare a celor 12 comune membre ale GAL „Ţara Zarandului“. Vom consulta cetăţenii, să vedem ce vor să facem pentru început: o bază sportivă, sau promovarea zonei turistice. Unii primari nu sunt prea entuziaşti, pe considerentul că sunt puţini bani, dar nu atât de puţini încât să nu poţi face ceva. Sunt peste cinci milioane de euro pentru un GAL şi dacă împărţim banii la 10-12 primării, tot ne revin câteva sute de mii de euro care pot fi folosiţi pentru comunitate. Întotdeauna trebuie să rişti”, a mai spus primarul comunei Crişcior, Ovidiu Furdui.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Spun gurile rele prin târg că un personaj din zonă, care vrea să can­dideze la…

2 ore ago

Bulina albă

Dan Stoian, directorul ADI Deșeuri Hunedoara Pentru că a inițiat o acțiune de învățare a…

2 ore ago

Bulina neagră

Gruia F., din municipiul Brad Pentru că a luat o sumă de bani dintr-un bancomat,…

2 ore ago

Viperele au ieşit mai devreme din hibernare, atenţionează salvamontiştii

Viperele au ieşit mai repede din hi­ber­nare în acest an, motiv pentru care pot fi…

2 ore ago

Banul, ochiul Dracului!

Un pensionar din zona Bradului era să-și păteze cazierul ori chiar și ajungă în pușcărie…

2 ore ago

Un sonar cu inteligenţă artificială, folosit în căutările persoanei dispărute în lacul de acumulare Sântămăria Orlea

Un detector care utilizează inte­li­genţa artificială a fost folosit, ieri, în operaţiunile de căutare a…

2 ore ago