Comunitate

Vața de Jos: Investiții, campanii de vaccinare și noi proiecte

Magdalena Șerban

La Vața de Jos, conducerea locală vrea să demareze noi investiții în vederea de­z­vol­tării și modernizării infrastructurii. În ace­lași timp, a bifat pregătirile pentru iarnă și continuă să încurajeze populația să se vaccineze, găzduind acțiuni de imunizare așa cum s-a întâmplat recent, când mai mult de 200 de persoane au primit, la ce­rere, serul împotriva COVID.

Consultarea populației, în prealabil
„Ne bucură faptul că pagina noastră de Facebook este de impact, comunicarea online cu cetățenii realizându-se pe această platformă, în special. Vrem să lansăm niște chestionare cu tematica investițiilor, punc­tând ceea ce localnicii consideră a fi prioritar și necesar. Ca un prim demers ce am vrea să se concretizeze este o capelă. Nu avem un astfel de lăcaș niciunde la nivel de comună și nevoile se resimt din plin. Să nu mai socotim că suntem în anul 2021, iar decedații sunt jeliți în casă. Trebuie să creem condiții și pen­tru acest lucru care, din păcate, face par­te din viața oricărei comunități”, a afirmat Liviu Ioan Linţă (foto), primarul comunei Vaţa de Jos.

Drumuri, canalizare și stații de epurare
Pe de altă parte, prin Programul național „Anghel Saligny” ce presupune investiții de 50 de miliarde de lei în comunitățile locale, pentru realizarea de drumuri, canalizări și infrastructură de gaze, administrația publică din Vața de Jos a accesat două obiective ma­jore. ,,Am depus un proiect pentru mo­der­nizare de drumuri comunale, în cuantum de 12 milioane de lei, plus unul pentru înlocuire și extindere rețea de canalizare în sumă de 450 de milioane de lei. Prevede două stații de epurare, cea pe care o avem la Vața fiind depășită cu mult și datând din 1975. Totul e uzat și învechit. E vorba de cinci sate vizate (Vața de Jos, Vața de Sus, Târnava, Brotuna și Basarabasa). Bineîn­țeles, mai sunt proiecte care își vor urma cursul, cele două nefiind singurele aflate pe rol. Ne-am pregătit și stocul de material antiderapant pentru sezonul rece (sare și nisip), lemnele de foc le-am asigurat pentru instituțiile din raza noastră teritorială, iar de procesul de deszăpezire ne ocupăm în regie proprie. De regulă, la Prăvăleni și Ciungani întâmpinăm greutăți, an de an. Deținem utilaje suficiente (buldoexcavator cu lamă, tractor, un IMOB cu toate accesoriile ne­cesare), așa că ne descurcăm, nu se pune problema să contractăm firmă specializată. Facem noi, scutind astfel și bani la buget. Și apropos de finanțe, avem un grad de în­casare chiar bun la capitolul taxe și impozite, ținând cont de contextul pandemic și întregul val de îmbolnăviri și restricții. Sunt două composesorate care ne dau bătăi de cap, dar le trimitem somații și sperăm în remedierea situației pe cale amiabilă. Mulțumesc celor care au reușit să-și achite obligațiile financiare și au depus un efort în acest sens, pentru a nu avea datorii și a sprijini, în fond, investițiile. Orice sumă e importantă”, a mai precizat edilul local. Acesta a mai subliniat că speră ca rata de vaccinare a cadrelor didactice din comună să atingă acel prag impus de 60 la sută, pentru ca elevii să poată să urmeze cursurile în bănci, la școală, nu în regim online. Mulți părinți și-au exprimat îngrijorarea și au solicitat înțelegere. Chiar duminică va fi organizată o nouă campanie de vaccinare aici, cea mai recentă desfășurându-se acum trei săptămâni. Este cunoscut faptul că Vața a devenit una dintre comunele cele mai receptive la vaccinul contra SARS-COV, prezența la asemenea acțiuni medicale fiind una numeroasă, de fiecare dată.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura