Comunitate

Vața de Jos: Bonificație și pentru persoanele juridice la plata taxelor pentru 2022

Magdalena Șerban

Cu un grad de încasare a dărilor pentru 2021 ce a ajuns la 88 la sută și taxe ne­majorate în 2022, administrația publică din Vața de Jos e liniștită în ceea ce privește partea bugetară, singurele necunoscute ținând de stabilirea alocărilor, respectiv câș­tigarea proiectelor investiționale acce­sate pe axă europeană și guvernamentală.

Canalizare, stații de epurare, drumuri și capele
„Practicăm o bonificație de 10 procente pen­tru persoanele fizice care achită integral impozitele până la 31 martie 2022, iar nou­tatea este că începând din acest an, oferim același procentaj de reducere și persoanelor juridice. Ideea este de a veni în ajutorul domeniului economic care la nivel nu doar local ci și mondial este afectat de criza ge­nerată de pandemie. Dorim să fim un umăr de sprijin, nu o greutate pentru firme și cetățeni. Singura condiție pentru aplicarea dis­count-ului este să achite în întregime suma datorată, nu eșalonat. Nici majorări nu am adoptat pentru grila actuală de im­po­zitare, ci doar am aplicat indicere pentru rata inflației (2,6 la sută), în baza Codului Fiscan ce ne obligă să facem asta. Până acum, socie­tățile comerciale nu primeau o astfel de facilitate financiară, dar trebuie să ținem cont de vremurile actualeˮ, a declarat Liviu Ioan Lință (foto), primarul din Vața de Jos. De la 2022 are așteptări mari, dorind să se mate­rializeze proiectele accesate prin Pro­gramul Național de Investiții Anghel Saligny, ce țin de modernizare de drumuri de interes local, rețea de canalizare și două stații de epu­rare (una la Vața și una între satele Brotuna și Ociu). Din bugetul local, acesta este sigur că se vor demara diverse lucrări, de la reparații și până la noi obiective. ,, E nevoie de capele, după cum solicită cetățenii. Sunt edificii care asigură o locație specială pentru a-ți deplânge omul drag care a de­cedat, prin priveghiul creștinesc. Da, sunt de acord că vechile obiceiuri implică jelirea lui acasă, într-una dintre încăperi, dar când te gân­dești câtă lume vine și pleacă, ce dez­ordine se creează și ce disconfort ulterior, cred că e cu mult mai bine la o casă mor­t­ua­ră. Discutăm deja de construirea uneia la Târnava, identificând terenul necesar. Vom face asta din visteria proprie, pentru a putea deservi tuturor, indiferent de apartenența religioasă. Până acum, nu avem niciunde și a sosit timpul să ne apucăm de treabăˮ, a mai subliniat edilul.

Privind spre viitorul turistic și nu numai
Iar pentru că dinamica este una ce ține de digitalizare, respectarea mediului și pași înainte spre o nouă eră, cei de la Vața de Jos nu au depus armele, ci au căutat să facă tot posibilul să se integreze viitorului. “Am pre­gă­tit și am depus un proiect care are ca scop implementarea a patru stații de încărcare electrică auto, în cuantum de două milioane de lei. Existând o stațiune în raza noastră te­ri­torială, ce se pregătește să atragă un nu­măr mare de vizitatori și turiști din mo­mentul în care va fi repusă în circuit, urmărim să venim în întâmpinarea nevoilor pe acest palier. Și totodată, microbuzele școlare se aude că vor fi înlocuite cu unele electrice, așa că sunt sigur că în aplicarea criteriilor de selecție pentru înnoirea parcului auto va cântări mult faptul că unele administrații au deja stații de încărcare. La ora actuală, trans­portul elevilor se face cu două microbuze și l-am reparat și pe al treilea, respectarea dis­tanțării sociale aducând un orar nou al ac­tivității și dorind să acoperim și zonele de­ficitareˮ, a adăugat Liviu Ioan Lință.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura