Comunitate

Vaccinarea împotriva Covid-19 continuă în zona Brad

Magdalena Şerban

În contextul dovezilor ştiinţifice con­se­cutive studiilor legate de vaccinul Pfizer-BioNTech împotriva Covid-19, o parte din personalul medical din zona Brad a solicitat administrarea acestuia. Lista rămâne deschisă şi pentru ceilalţi.
„Până la ora actuală s-au administrat 155 de doze de vaccin pentru personalul de la Spitalul Municipal Brad şi de la insti­tuţia noastră sanitară, plus alte câteva cadre medicale din zona Bradului (medici de familie, personal de la cabinete me­di­cale, de la CIA Baia de Criş şi cămin de bă­trâni din Brad). În ce ne priveşte strict pe noi, din cele 95 de persoane angajate în do­meniul medical, 40 au solicitat imuni­zarea prin vaccinare. Ce mai pot spune e că nu s-au acuzat reacţii adverse majore, ci doar minore, precum durere locală ori ce­falee. Am mai comandat încă 60 doze pen­tru săptămâna viitoare. Eu m-am vaccinat în 30 decembrie 2020, singurul disconfort fiind o durere locală ce a persistat timp de o zi. Luând în considerare contextul pan­demic şi expunerea cu care mă confrunt zilnic, la fel ca şi colegii mei, am considerat că este cea mai bună şi înţeleaptă soluţie. Dar este dreptul fiecăruia să decidă ce e mai bine pentru sine, vaccinarea făcându-se doar la cerere. Sunt de părere că este im­portant ca noi, corpul medical, să ne in­for­măm cu privire la dovezile ştiinţifice ale acestui vaccin şi să facem cunoscute a­ceste date corecte, cu transparenţă şi res­ponsabilitate pacienţilor noştri. Un prim pas este conştientizarea. Apoi, decizia este una absolut individuală ”, a afirmat medicul pri­mar pneumolog Marcel Iosif Cârjea (foto), managerul Sanatoriului de Pneumoftizio­logie Brad.
Potrivit specialiştilor, dacă te vaccinezi împotriva Covid-19 şi te îmbolnăveşti la scurt timp, posibilitatea de apariţie a unor forme severe scade foarte mult, iar dacă apuci să completezi schema şi să primeşti ambele doze, eşti protejat în proporţie de 100 la sută împotriva formelor severe ge­nerate de SARS-COV2. În opinia lor, prin vac­cinarea masivă, putem limita, poate chiar reduce la zero, apariţia mutaţiilor virusului. Astfel, campania de vaccinare a fost gândită etapizat. În prima etapă sunt cuprinşi cei care fac parte din personalul medical şi socialâ, plus infrastructura critică a statului român. În cea de-a doua au fost incluşi pacienţii cu boli cronice şi cu vârsta mai mare de 16 ani plus orice persoană care are peste 65 de ani, chiar dacă nu suferă de boli cronice. În etapa cu numărul trei intră în discuţie vaccinarea tuturor persoanelor.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura