Politica si administratie

Vaccinarea antirujeolică, tratată mai rău ca pe vremea lui Ceauşescu

Sorina Popa

După ce ministrul Sănătăţii a gafat, luând măsuri aiurea, în legătură cu vaccinarea copiilor contra rujeolei, acesta a făcut o vizită fulger în judeţ. Şi, a trasat sarcini prefectului… să facă tot ce poate să-i convingă pe părinţi să-şi vaccineze micuţii. Nu ştim care a treaba prefecturii în toată această poveste şi de ce e nevoie ca şi primarii să se ocupe de problemă. Poate ştie ministrul.
Tot primarii trebuie să ajute
Cert este că, ieri, prefectul Fabius Kiszely a declarat, într-o conferinţă de presă că ”am demarat o campanie de conştientizare, în care ne dorim să fie implicată cât mai multă lume. Vom identifica potenţialele focare şi vom trece la crearea de centre de vaccinare suplimentare, dacă este cazul, implicarea unităţilor administrativ-teritoriale şi a capacităţilor pe care le au în materia asta şi colaborare foarte strânsă cu instituţiile care au responsabilitatea”, a declarat Fabius Kiszely. Adică, ceea ce vrea să spună prefectul, dacă trecem peste limba de lemn, este că primarii vor fi implicaţi în lupta cu părinţii care nu vor vaccinarea copiilor. Nici aici nu ne-a lămurit prefectul, cum se va face efectiv, această campanie.
Pe minus, de la începutul anului
Fabius Kiszely susţine că în judeţ sunt mai multe zone unde se înregistrează cazuri multe de nevaccinare. Este vorba de Călan-Hunedoara, Valea Jiului şi Orăştie-Geoagiu. „Aici, procentul de vaccinare este de 41 la sută”, a declarat dr. Cecilia Birău, şef Departamentul de Sănătate Publică a DSP Hunedoara. Cecilia Birău spune că Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara nu a avut dozele de vaccin necesare şi nu a fost vorba că nu s-a implicat cineva în campania de vaccinare contra rujeolei. „De la începutul anului pot să spun că am fost pe minus (n.r.- cu vaccinurile), pentru că noi am făcut cerere la Ministerul Sănătăţii, de la care am primit repartiţie de la alte judeţe. Am împrumutat în ianuarie de la judeţul Giurgiu 1.500 de doze, şi apoi am mai făcut o adresă la Ministerul Sănătăţii, şi am primit 160 de doze de la judeţul Sibiu în luna februarie. Apoi am avut repartiţie în luna mai 690 de doze, pe care le-am ridicat”, a spus Cecilia Birău.
În luna iulie, la DSP au ajuns peste 7.000 de doze de vaccin ROR. În judeţul Hunedoara au fost consemnate, în luna iulie, 194 de cazuri de rujeolă, care se adaugă celor 641 înregistrate în prima jumătate a anului 2017.
„Nu s-a demonstrat că autismul este provocat de vaccinarea antirujeolică”
”Este vorba despre proasta informare, în primul rând. Faptul că populaţia crede mai mult ce citeşte pe Internet, decât ceea ce i se transmite pe canalele oficiale, adică ceea ce spun medicii de familie. Influenţarea de la unul la altul. O mămică vorbeşte cu altă mămică: ”eu nu mi-am vaccinat copilul, nu trebuie să ţi-l vaccinezi nici tu”. Falsele acuzaţii sau nu, acuzaţiile sunt reale, dar subiectul este fals: faptul că autismul este provocat de vaccinarea antirujeolică, lucru care nu a putut fi demonstrat de nimeni, dar, dacă intraţi pe Internet, vedeţi că foarte multe mămici spun că au copilul cu autism în urma vaccinării. Or părinţii nu au nimic la bază. Ştiu că autismul doare, dar nu există nici o bază ştiinţifică, că ar fi provocat de vaccinare. Iar atâta timp cât populaţia nu va fi obligată, într-un fel sau altul, să-şi vaccineze copiii, pericolul este mare şi va fi şi mai mare. Pentru că nu avem numai rujeolă. Sunt o groază de alte boli, Doamne, fereşte să se declanşeze o epidemie!”, a declarat dr. Ana Chiş Şerban, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din judeţ.
Riscăm să avem epidemii
Aceasta a mai spus că oricând se poate declanşa o epidemie, dacă nu se iau măsuri. ”Dacă se continuă ca acoperirea vaccinală să fie atât de redusă, şi nu din cauza medicilor, nu din cauza lipsei de vaccin, ci din cauza populaţiei care refuză vaccinul, putem fi puşi în faţa unor epidemii, despre care credeam că nu vor mai fi niciodată: difteria, poliomielita şi multe altele”. Contrar aşteptărilor, mamele care refuză să îşi vaccineze copiii sunt educate. ”Cel mai mult refuză doamnele cu o anumită pregătire, contrar a ceea ce se crede. Ele vin cu argumente de genul ”de ce să îmi vaccinez copilul, dacă toţi copiii din jur sunt vaccinaţi? Atunci beneficiază şi copilul meu – şi ăsta e un adevăr – de vaccinarea celor din jur. Dar, dacă sunt mai multe doamne de felul ăsta, copiii respectivi îmbolnăvesc restul copiilor. Ca o acoperire vaccinală să fie eficientă, ar trebui să avem undeva la 90 la sută din populaţie vaccinată”, mai spune dr. Ana Chiş Şerban.

One thought on “Vaccinarea antirujeolică, tratată mai rău ca pe vremea lui Ceauşescu

  • Întrucât politicienii/primarii sunt foarte iubiţi în general de toţi cetăţenii, dacă-i puneţi să se ocupe de problemă cu siguranţă vor avea „succes”.
    Eu totuşi cred că majoritatea oamenilor s-au săturat de politicieni şi de gargară fără rost şi nimăni nu-i va păsa de zgomotul lor… cu atât mai mult cu cât şi-au dovedit deja „competenţele” din plin – vezi ultimele blenoragii din PSD… cu Dragnea and CO. Nu menţionez că un politician nu prea are multe în comun cu medicina… Noa servus !

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura