ComunitatePolitica si administratie

Vaccinare masivă, la Geoagiu

Magdalena Şerban

Autorităţile au intrat într-o fază de vac­ci­nare accelerată a populaţiei împotriva Covid-19, iar sâmbătă, acest proces de imunizare prin vaccinare s-a resimţit cel mai bine la Geoagiu, oraş în care s-au înscris circa 380 persoane cu vârsta peste 65 de ani, unele cu afecţiuni cronice, imobilizate sau nedeplasabile, aflate la domiciliu împreună cu membrii de familie care locuiesc în aceeaşi gospodărie.

Istoria a demonstrat că nimic nu e de neînvins
Astfel, la iniţiativa prefectului judeţului Hune­doara, Călin Petru Marian, cu sprijinul cadrelor medicale voluntare coordonate de către dr. Luca Constantin, al Poliţiei, Armatei, Jandar­me­riei şi bineînţeles, cu ajutorul conducerii ora­şului Geoagiu, mai exact al primarului Vasile Cărăguţ şi al viceprimarului Carmen Călugăr, al Direcţiei de Sănătate Publică, al I.S.U. Hune­doara, şi al serviciului de Telecomunicaţii Spe­ciale – Hunedoara, care a asigurat dotarea I.T. şi conectarea centrului de vaccinare la sis­temul naţional, acţiunea s-a materializat fără probleme.
,,Este mare lucru ca să fi ajutat cu acest vac­cin ce ce reprezintă la ora actuală măsura cea mai recomandată în lupta împotriva Covid-19. Pe lângă faptul că este gratuit pentru po­pu­laţie, oamenii nu au mai fost nevoiţi să se de­plaseze în centrele deschise în marile oraşe din judeţ pentru a beneficia de acest drept. Ne-am organizat în aşa mod încât cei care şi-au manifestat intenţia, înscriindu-se pe listele de vaccinare, fie au venit direct în locaţia în care am decis să se desfăşoare acţiunea medicală (e cazul celor în putere şi deplasabili), fie au fost vizitaţi de echipele specializate chiar la ei acasă. Am optat pentru noul centru de zi dez­voltat în cadrul unui proiect European câştigat de noi şi finalizat în 31 ianuarie, deoarece este un spaţiu propice pentru a pune în practică asemenea activităţi. Mulţumesc foarte mult tu­turor instituţiilor implicate în organizare, fără întrajutorare lucrurile neputând să se con­cre­tizeze în timp util. Doamne ajută să învingem cât mai repede episodul pandemic, iar îm­pre­ună cu apropiaţii noştri şi toţi cei dragi să ne con­tinuăm viaţa la parametri normali ”, a afir­mat , Vasile Cărăguţ, primarul oraşului Geoagiu.
La rândul său, viceprimarul Carmen Călugăr a ţinut să le ureze cele bune concitadinilor săi. „Fără sănătate, nu e nimic. Vă doresc bine­cu­vântări creştine, dar şi să aveţi un suflet şi un trup sănătos”, a afirmat aceasta.
Totodată, prefectul Călin Petru Marian consideră că dorinţa de vaccinare a locuitorilor, atât din zonele rurale, cât şi din cele urbane, dă speranţa că în câteva luni se va putea reveni la o viaţă normală. Însă în paralel, mai spune acesta, este obligatoriu să fie respectate nor­mele de protecţie sanitară impuse de cadrul le­gislativ. Referitor la răspunsul pus la dispoziţie de specialişti legat de necesitatea vaccinului în comunitate, se relevă că deşi măsurile de prevenţie, aşa cum sunt distanţarea socială, igiena mâinilor şi purtarea măştii, ne prote­jează într-o oarecare măsură, ele nu sunt sufi­ciente.
Vaccinarea rămâne cea mai sigură şi mai rapidă cale de protecţie. De altfel, nici un virus nu a fost eliminat vreodată prin inducerea imunităţii naturale într-un procent mare din populaţie. Numai imunizarea la scară largă indusă de vaccinare poate elimina virusurile, aşa cum s-a demonstrat până acum prin eliminarea virusului variolei, respectiv a două dintre cele trei tipuri diferite de poliovirus.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura