Politica si administratie

Vă vor trata astrologii, numerologii, amenință medicii de familie. Fără rețete compensate, concedii medicale și consultații gratuite

Cresc tensiunile în sănătate, medicii de familie amenință că închid cabi­ne­tele, iar 4.000 se pot pensiona în în­treaga țară. Nemulțumirea crește în rândul medicilor de familie și a celor din policlinici. Aceștia amenință că își vor în­chide cabinetele din cauza redu­ce­rilor de bugete, de la 1 februarie.

Preferă să iasă la pensie
Cosmin Alexandrescu, asistent me­di­cal de ambulator: „Dacă se continuă cu acest val, mulți dintre colegi nu vor mai putea supraviețui ca activitate me­dicală. Nu vor avea altă opțiune decât să plece din țară. De dumneavoastră se vor ocupa… cei nou introduși în no­men­clator: prezicătorii, numerologii, as­tro­logii”. Medicii de familie ar putea cere bani pacienților, dacă statul nu rezolvă urgent problemele cu banii decontați de la CNAS.
Mâine vor începe negocieri între noul pre­ședinte al CNAS și medicii de fa­milie. Cu toții sunt nemulțumiți de un pro­iect pus în dezbatere de Casa Na­țio­nală de Sănătate prin care bugetul lor va fi redus cu 30 la sută, de la 1 fe­bruarie. Sunt aproape 4.000 de medici de familie care ar putea să iasă la pen­sie. Sunt aproape 3.000 care au vârsta cuprinsă între 65 și 69 de ani și sunt peste 800 care au peste 70 de ani. Ei spun că dacă acest proiect rămâne decizie și va intra în vigoare de la 1 fe­bruarie, atunci preferă să iasă la pensie. Asta înseamnă că sistemul de me­di­cină de familie va rămâne fără 4.000 de medici de familie, în condițiile în care oricum este un deficit foarte mare. Sunt sute de localități fără me­dici în acest moment.

Dublu consultații
În județ, situația ar fi tot dezas­truoasă.
Elisabeta Irimie, vicepreședintele Colegiului Medicilor Hunedoara, res­pon­sabilă în relația cu Casa de Sănă­tate, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN că „guvernanții vor ca de la 1 februarie să scadă valoarea punctului pentru serviciile medicale. Asta ar însemna o scădere cu 30 la sută a veniturilor medicilor de familie. Asta, în condițiile în care noi plătim sala­riile personalului, gazul, curentul electric, apa. Mai adăugăm și creșterea fiscalității și ne duce la o micșorare a veniturilor noastre cu 50 la sută. Problema cea mai mare este la medicii din mediul rural, care nu vor putea sus­ține cabinetele. Și le vor închide. Știți că din 194 de medici de familie din județ, 111 sunt pensionari sau pensionabili? Este o jignire pentru medicina primară, ceea ce se întâmplă. Nu se poate așa ceva! Casa de Sănătate ne plătește 28 de consultații pe zi, iar eu am zilnic 50 de consultații. În 10 ani, în județ, au venit doar 2 noi medici de familie. Dacă nu renunță la aberațiile lor, nu vom semna contractul cu Casa de Sănătate. Asta va însemna că pacienții vor plăti consultațiile, nu vom elibera rețete compensate, ci doar simple, nu dăm concedii medicale”.
Potrivit Elisabetei Irimie, în Franța, statul le dă medicilor de familie doar pentru instalare 50.000 de euro, bani nerambursabili, locuință gratuită, scu­tire impozit pe profit.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

A cucerit Everestul!

Alpinistul Adrian Ahriţculesei, din Petroşani, a cucerit vârful Everest (8.848 m), potrivit unui anunţ făcut…

7 ore ago

Cum să alegi ochelarii de soare vara aceasta

Fie că vorbim de ochelari de soare pentru bărbați sau femei, aceștia sunt mai mult…

7 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj din zonă a încercat să cum­pere niște voturi de…

o zi ago

ADR Vest: Urgența din Deva, exemplu de bune practici la nivelul Regiunii Vest

Șeful județului a vizitat, ieri, noua Uni­tate de Primiri Urgențe a Spitalului Jude­țean de Urgență…

o zi ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenor Corvinul Hunedoara Pentru că echipa pe care o conduce a reușit o…

o zi ago

Bulina neagră

Silviu R., din municipiul Deva Pentru că a fost trimis în judecată, după ce a…

o zi ago