Sport

Va fi un boicot împotriva Olimpiadei de iarnă de la Beijing?

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) şi Comitetul olimpic canadian (COC) anali­zează atent încălcarea drepturilor omului în China, cu mai puţin de un an până la Jocu­rile de iarnă de la Beijing. iar primul ministru canadian Justin Trudeau declară că se înmulţesc apelurile ca Olimpiada de iarnă din 2022 să fie mutată în altă ţară.
La începutul lui februarie, peste 180 de asociaţii politice sau de apărare a drep­turilor omului au publicat o scrisoare des­chisă care îndeamnă guvernele din lumea întreagă să boicoteze JO de la Beijing din 2022. Autorităţile de la Beijing sunt ţinta cri­ticilor occidentale privind controlul instituit asupra teritoriului semi-autonom al Hong Kong-ului sau din cauza tratamentului apli­cat musulmanilor uiguri sau tibetanilor.
Liderul Partidului Conservator din Ca­nada, Erin O’Toole, a declarat că nu este potrivit ca statul chinez să fie gazda celui mai mare eveniment sportiv din lume din cauza încălcării drepturilor omului, iar liderul Partidului Verde, Annamie Paul, a susţinut mutarea JO 2022, programate între 4-20 februarie la Beijing şi a propus chiar ca ţara ei să organizeze competiţia.
Comitetul olimpic canadian s-a pronunţat ferm împotriva unui boicot, afirmând că o asemenea mişcare i-ar pedepsi doar pe sportivi şi nu ar face nimic pentru a schimba situaţia drepturilor omului sau a-i readuce acasă pe cei doi canadieni reţinuţi în China de mai mult de doi ani, pe fostul diplomat Michael Kovrig şi pe omul de afaceri Michael Spavor, închişi în China de mai bine de doi ani, fiind acuzaţi de spionaj.
Canada a găzduit de două ori Jocurile Olimpice de iarnă, în 1988 la Calgary şi în 2010 la Vancouver.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura