ActualitateFlash

Ursul Baloo a ştiut că la Straja va fi o iarnă grea

Mascota vie a staţiunii Straja, ursul Baloo, a prevăzut iarna grea din Masivul Vâlcan, în Valea Jiu­lui, de la începutul acestui an el intrând în hi­ber­nare.

Nu îl deranjează
Îngrijitorii afirmă că este pentru prima oară când Baloo hibernează atât de mult timp şi, pentru a-l proteja, au montat, în vecinătatea locului în care se află simpaticul urs, un panou prin care roagă să nu fie deranjat.
„Baloo a intrat în hibernare pe 3 ianuarie. Este un semn de sănătate, deoarece arată cât este de bine hrănit, că şi-a făcut rezervele pentru iarnă şi, mai ales, că nu este deranjat în locul lui. Turiştii, mai ales copiii, au înţeles că Baloo este în hibernare şi că trebuie să-l respecte. De aceea, chiar dacă vin la Baloo, au grijă să nu facă zgomot”, a declarat inves­titorul Emil Părău, cel care are grijă de animal.
Potrivit acestuia, Baloo a prevestit perioada de iarnă bogată în zăpadă în staţiunea Straja. După ultimele ninsori, stratul de zăpadă în staţiune de­păşeşte 1,20 metri. „După părerea noastră, Baloo este cel mai bun meteorolog, pentru că a prevestit, încă de la începutul anului, iarna aceasta grea. Este un an foarte bogat în ninsori şi, se pare, că ursul Baloo a simţit acest lucru”, a adăugat, zâmbind, ca­banierul.

Va împlini în curând 21 de ani
Ursul Baloo va împlini 21 de ani la jumătatea lunii februarie. În alţi ani, ziua de naştere a lui Baloo era marcată, în jurul datei de 16 februarie, cu o săr­bă­toare cu tort şi un concurs de schi pentru copiii care se aflau în staţiune.
„Anul acesta vom sărbători ziua lui Baloo atunci când va ieşi din hibernare. El va decide aceste moment. Vom avea tortul din fructe special pregătit pentru el şi vom organiza concursul pentru copii. Baloo va împlini 21 de ani şi se poate spune că este un urs bătrân, deoarece în libertate urşii trăiesc
22-23 de ani. Noi sperăm să ajungă la cel puţin 30 de ani, pentru că are un bârlog confortabil, este bine îngrijit, starea sa de sănătate este vegheată de un medic veterinar şi avem autorizaţie de mena­je­rie. Din ceea ce ştim, nici un urs care se află în cap­tivitate, nu are anvergura fizică şi greutatea lui Baloo”, a completat Emil Părău.

Găsit în pădure, inconştient şi foarte slăbit
Povestea ursului Baloo începe în anul 2000, când a fost găsit inconştient în pădurea Polatişte, pe când avea doar câteva săptă­mâni de viaţă. Extrem de slăbit, puiul de urs a fost dus de un pădurar la spitalul din Petroşani, unde i s-au administrat mai multe perfuzii cu medicamente, spune Emil Părău.
Botezat Baloo, după simpaticul urs din Cartea Junglei, puiul şi-a revenit şi a fost dus apoi la Ocolul Silvic din Petroşani. O secretară l-a îngrijit câteva săptămâni, după care ursuleţul a fost preluat de cabanierul Emil Părău şi dus în Staţiunea Straja.
Ursul a rămas în stare de semi-libertate până la vârsta de doi ani, iar apoi a fost mutat într-un ţarc special amenajat pentru el. Spaţiul pe care-l ocupă acum îndeplineşte toate normele europene, mă­soară 1.200 de metri pătraţi, este prevăzut cu un bârlog, mai multe zone de curăţenie şi un bazin cu apă, în suprafaţă de 22 metri pătraţi.
Animalul este foarte blând, deoarece a fost hrănit tot timpul cu mâncare gătită şi nu a primit niciodată carne crudă. Preferatele lui Baloo sunt merele, afinele, laptele şi zmeura.
Staţiunea Straja este foarte căutată în această perioadă a anului, aproape toate locurile de cazare fiind rezervate până pe 20 februarie. Pârtiile de schi sunt de calitate, iar instalaţiile de transport pe cablu sunt funcţionale.
Proprietarii cabanelor şi pensiunilor din zonă au introdus reguli pentru a evita răspândirea noului coronavirus, astfel că nu au cazuri de boală în rân­dul personalului angajat. În restaurante sunt servite doar persoanele cazate, turiştii poartă măşti şi sunt rugaţi să păstreze distanţa prevăzută de normele sanitare. (Sorin Blada, Agerpres)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura