Comunitate

Uricani: ploile au trecut, daunele au rămas

Magdalena Şerban

La Uricani, inundaţiile au lăsat urme nu doar în cazul unor drumuri, ci şi al gospodăriilor. Astfel, lucrările de refacere a infrastructurii au fost evaluate la suma de 2.933.000 de lei, bani cu provenienţă din fondul de urgenţă alocat de Guvern.

„Banii pe care îi vom primi sunt destinaţi refacerii unor drumuri locale de piatră, respectiv parţial asfaltate. Nici localnicii nu au scăpat de daune, apa intrând în gospodării şi anexe. Din ce ştiu, se vor da câte 1.500 de lei de familie pentru cei în cauză. Au fost şi cazuri de evacuare a cetăţenilor, pe motive de siguranţă şi prevenţie. În schimb, nu ştiu nimic despre culturile agricole afectate (terenuri, grădini), cu cât şi cum vor fi despăgubite, şi aici înregistrându-se pierderi materiale”, susţine Dănuţ Buhăescu (foto), edilul-şef din Uricani.
Totodată, separat se execută refacerea albiilor Jiului şi a afluenţilor acestora, dar şi lucrări pentru adâncirea albiilor, totul fiind făcut de către Apele Române. Autoritatea locală din Uricani pune umărul oferind sprijin sub formă de utilaje şi mână de lucru.
„E un proiect mai vechi (40 de milioane de euro), cu barajul şi de regularizare a albiei Jiului. Dar până la implementare, trebuie să facem faţă situaţiei, aşa că lucrăm la refacerea malurilor Jiului, în zona Pieţei din oraşul vechi, unde apa a produs dezastru. Dorim să aducem malul Jiului la forma iniţială, ca să nu-şi schimbe cursul şi să ameninţe construcţiile din această zonă. Asta, până ce Apele Române vor concretiza consolidarea barajului de la Valea de Peşti şi a malurilor Jiului de Vest. Din păcate, ne-am confruntat cu un record în ce priveşte cantitatea de litri căzută pe metrul pătrat, ajungând la 250. În concluzie, pe viitor trebuie neapărat să se dea o atenţie sporită şi să se acţioneze mai amplu pe acest palier. Pe de o parte se impune curăţirea de material uscat a copacilor căzuţi (prin crearea unui cadru legal obligatoriu de respectat şi impunerea unor măsuri drastice aferente celor care deţin păduri) şi pe de alta, regularizarea cursului de apă”, a mai spus primarul oraşului Uricani.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura