FlashPolitica si administratie

UPDATE. Dan Radu Rușanu, șeful ASF, urmărit penal pentru constituire de grup infracțional organizat și complicitate la abuz în serviciu

RusanuDirecția Națională Anticorupție (DNA) anunță că procurorii au extins urmărirea penală în dosarul Carpatica – ASF de președintele Autorității de Supraveghere Financiară, Dan Radu Rușanu, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat și complicitate la abuz în serviciu.și față

De ce îl acuză DNA pe Rușanu

        Dan Radu Rușanu este acuzat că a efectuat demersuri pentru adoptarea unei ordonanțe de urgență de către Guvern, care să dea caracter normativ și obligatoriu intereselor sale personale și de grup. Șefului ASF i s-au prezentat acuzațiile și calitatea procesuală, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod procedură penală, în dosarul penal privind suspiciuni de fapte de corupție în legătură cu activitatea unei societăți de asigurări.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis astăzi, vineri, din ordonanța de extindere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că există date și indicii rezonabile potrivit cărora, în perioada mai — iunie 2013, inculpații Ilie Carabulea, Marian Mîrzac, Radu Mustățea, împreună cu alte persoane, au constituit un grup infracțional organizat în vederea săvârșirii de infracțiuni legate de protejarea intereselor financiare ale SC Carpatica SA. În urma cercetărilor efectuate până în prezent au rezultat date cu privire și la participarea altor persoane la activitatea infracțională care face obiectul cercetărilor prezentei cauze penale.
„Astfel, din aceeași ordonanță de extindere rezultă că există date și indicii rezonabile potrivit cărora, în cursul lunii decembrie 2013, suspectul Rușanu a exercitat presiuni, în calitate de președinte al ASF, asupra mai multor societăți de asigurări, urmărind și reușind impunerea inculpatului Mustățea Radu la conducerea Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România (B.A.A.R.), (asociație profesională formată din toate societățile de asigurări din România autorizate să practice asigurări de răspundere civilă auto obligatorii și mandatate să elibereze documente de asigurare de răspunde civilă auto Carte verde)”, susține DNA. 

Cunoscând că Mîrzac proteja interesele financiare ale Carpatica Asig, precizează sursa citată, șeful ASF a întreprins demersuri în vederea înlăturării din cadrul Consiliului ASF a suspectului Daniel Tudor, care deținea funcția de vicepreședinte pe sectorul de supraveghere a asigurărilor și în vederea înlocuirii acestuia cu Marian Mîrzac.  „În felul acesta, președintele ASF a acceptat implicit protejarea frauduloasă a intereselor Carpatica Asig. În acest context, suspectul Rușanu a efectuat demersuri pentru adoptarea unei ordonanțe de urgență de către Guvernul României, care să dea caracter normativ și obligatoriu intereselor sale personale și de grup. Astfel, acesta a întocmit, în fapt, proiectul ordonanței de urgență pentru modificarea și completarea OUG 93/2013, privind înființarea, organizarea și funcționarea ASF, precum și pentru modificarea Legii 136/1995, privind asigurările și reasigurările în România și a avizat, în calitate de președinte al Autorității de Supraveghere Financiară, proiectul de lege, care a fost ulterior adoptat în ședința de guvern din 16.10.2013 și publicat în Monitorul Oficial al României în 18.10.2013”, se mai spune în comunicat.

Ce a declarat Rușanu

Președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Dan Radu Rușanu, a declarat, vineri, la ieșirea din sediul DNA că a fost audiat în legătură cu OUG 93/2013 de modificare a componenței Consiliului ASF de la 11 la 9 membri. „Ceea ce am spus acolo vă spun și dumneavoastră. Toți cei nouă membri îndeplineau condițiile de studii, vechime și incompatibilități cu membrii Parlamentului și, de asemenea, toate acestea erau date în urma discuțiilor avute cu misiunea Fondului Monetar Internațional și a Comisiei Europene, care ne-a solicitat în mod expres modificarea numărului de membri ai Consiliului de la 11 la 9 și respectarea cu strictețe a condițiilor din lege privind experiența, vechimea și în special incompatibilitatea cu membrii Parlamentului”, a afirmat Rușanu.

Întrebat dacă a fost pus sub învinuire, șeful ASF a răspuns că marțea viitoare probabil o să fie dat acest răspuns. „Eu cred că are legătură mai multă cu Astra decât cu OUG, pentru că ați văzut și dumneavoastră o declarație a domnului președinte Băsescu în care spune că de acțiunea nejustificată la Astra va trebui să răspundă conducerea incompetentă a ASF. Vom vedea peste două, trei, patru săptămâni dacă acțiunea incompetenților de la ASF a fost nejustificată vizavi de Astra sau domnul președinte Băsescu probabil că a conchis că această acțiune este nejustificată ca să-și apere pe prietenul dânsului, Dan Adamescu”, a mai susținut șeful ASF. (AGERPRES)

 

 

 

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura