Cum se bat cu pumnul în piept unii că au atras fonduri europene

Sorina Popa

Săptămâna trecută a fost lansat de către Agen­ţia judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Hunedoara proiectul „SICO-HD – Servicii Integrate pentru Comunitatea marginalizată din municipiul Hunedoara”. E bine că facem proiecte şi mai ales că atragem fonduri europene. Dar, trebuie să spunem lucrurilor pe nume.

Strategie de aproape 7 milioane de euro
Cu toate că AJOFM Hunedoara a organizat o conferinţă de presă pentru lansarea acestui proiect, nu s-a spus nimic aici despre faptul că totul a fost gândit de cei de la Primăria mu­ni­cipiului Hunedoara. Sau poate că, dacă primăria res­pectivă ar fi fost condusă de un edil de la Putere, situaţia ar fi fost alta. Despre ce este vorba?
În anul 2017, Primăria Hunedoara a întocmit Strategia de Dezvoltare Locală dedicată zonelor urbane marginalizate din oraşul de pe Cerna. Serviciile integrate de ocupare pe piaţa forţei de muncă reprezintă doar una dintre principalele direcţii de acţiune ale acestei strategii pentru care s-a obţinut o finanţare de 6,7 milioane de euro. Zis şi făcut. Pe baza strategiei cu pricina, cei de la AJOFM au venit cu proiectul prin care cel puţin 720 de persoane care locuiesc în zone margi­na­lizate (economic şi social) din municipiu vor beneficia de servicii integrate de ocupare pe piaţa forţei de muncă. Mai pe româneşte, vor încerca
să-i aducă pe drumul cel bun pe romii de acolo. Proiectul amintit are o valoare totală de apro­xi­mativ 900.000 de euro şi a fost întocmit şi depus pentru evaluare în cadrul Grupului de Acţiune Locală „Corvinia” Hunedoara de către AJOFM Hu­ne­doara, în parteneriat cu Asociaţia non-profit
L&C Con­sulting şi „Asociaţia Pentru Hunedoara Noastră”.

De ce au creat GAL-ul
Banii vor fi viraţi în conturile Primăriei Hune­doara, membru al Grupului de Acţiune Locală (GAL) Urban Corvinia. Pentru că proiectele de­rulate prin intermediul GAL Urban „Corvinia” se adre­sează unui număr total de 9 zone urbane marginalizate din municipiul Hunedoara şi vizează diminuarea discrepanţelor sociale şi economice.
„Trebuie să felicit, în primul rând, echipa din cadrul Primăriei Hunedoara care a muncit încă din 2017 pentru ca un astfel de proiect să fie posibil. Practic, acest GAL Urban funcţionează ca un mic ADR local, deoarece este primul şi cel mai important „filtru” pentru diferite proiecte cu scop social finanţate din bani europeni, proiecte depuse de entităţi diferite, cu apli­ca­bilitate doar în municipiul Hunedoara. Am creat acest GAL urban din do­rinţa de a da ocazia şi altor enti­tăţi, fie că vorbim de instituţii pu­blice, fie că vorbim de ong-uri, să vină cu idei şi iniţiative pentru dez­voltarea Hunedoarei. Iar dez­voltarea Hunedoarei nu se poate face dacă nu încercăm să ajutăm şi cate­goriile sociale defavorizate. Mă bucur că pe partea de formare profesională avem depus un proiect întocmit de Agenţia Judeţeană pentru Ocu­parea Forţei de Muncă, dată fiind ex­pe­rienţa acestei instituţii în domeniu. Pe scurt, în ca­drul paletei de proiecte derulate prin GAL, Primăria se va ocupa de investiţiile fizice (săli de clasă, cen­tre sociale, cen­tre de formare, blocuri sociale rea­bi­litate, locuri de joacă etc..) asigurând astfel intra­struc­tura şi logistica necesară pentru derularea pro­iectelor sociale şi educaţionale, proiecte de­ru­late tot prin intermediul GAL, după o serie de proceduri de evaluare, de către alte entităţi, cum ar fi, cel mai re­cent exemplu, AJOFM Hu­ne­doara în par­te­neriat cu două asociaţii non-profit. Voi monitoriza foar­te a­tent toate pro­iec­tele de­ru­late prin inter­mediul GAL deoarece ne dorim atin­gerea tuturor obiec­ti­velor din Strategia de Dez­voltare Locală gân­dită pen­tru zonele mar­gi­nalizate ale oraşului”, spune primarul mu­ni­cipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu (medalion).

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • Atâtea limbi dați în dosul primarului Poputanu de o sa faceți diabet

  • mai bine ai monitoriza spitalul ca e debandada totala cu manageru ala care nu e deloc la birou si conduce aia de la runos

    rusine!!!!!

  • Ce mai conteaza cine a inplementat proiectul, atata timp cat sunt efecte pozitive. Dar ce sa te astepti de la un "primar" care nu poate numara o realizare importanta in 5 ani? In schimb se pare ca stie sa va plateasca sa turnati asemenea articole de mizerie.

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

12 ore ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

12 ore ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

12 ore ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

12 ore ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

13 ore ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

13 ore ago