Politica si administratie

Uneori, legea mai mult încurcă lucrurile. La Certej se pregãteşte deschiderea exploatãrii miniere

05 Petru Cimpean - Certej  _08  Volodia Macovei

De parcă nu ar fi suficientă presiunea creată de mesajele protestatare legate de exploatarea minieră, există, iată, şi piedici rezultate din lege, pentru a pune pe roate investiţia Deva Gold de la Certej. Cu toate acestea, primarul Petru Cîmpian (foto) spune că toate lucrurile se vor rezolva, cu răbdare şi inteligenţă.

O investiţie aşteptată de 1.100 de hunedoreni
Odată rezolvată problema acordului de mediu, investiţia în exploatarea minieră de la Certej avansează, deocamdată pe zona pregătirilor şi rezolvării tuturor problemelor tehnice şi legale care mai există. Ceea ce dă speranţă celor peste 1.100 de oameni care s-au înscris pe listele cu cereri de angajare, solicitări venind chiar şi din zona Bradului şi din Deva. Străduinţele edililor şi investitorului de a rezolva toate amănuntele pregătitoare sunt, însă, încurcate de cadrul legislativ, unele schimbări de legislaţie din ultima vreme fiind de natură să întârzie multe lucruri.

Au apărut piedici legale
O primă problemă, aşa cum a explicat, pentru MESAGERUL HUNEDOREAN, primarul comunei Certeju de Sus, Petru Cîmpian, este legată de prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr.115/2013, care prelungesc termenul prevăzut în Legea nr.165/2013, până la care se va finaliza „situaţia terenurilor agricole, cu sau fără investiţii, şi forestiere, aflate în domeniul public sau privat al statului sau, după caz, al unităţii administrativ-teritoriale, care pot face obiectul reconstituirii dreptului de proprietate pe fiecare unitate administrativ-teritorială”. Astfel, dacă în lege era prevăzut termenul de 1 martie 2014, ordonanţa de urgenţă îl prelungeşte până în 1 septembrie 2014. „Asta înseamnă imposibilitatea emiterii titlurilor de proprietate. Inclusiv activitatea comisiei judeţene pentru stabilirea dreptului de proprietate este îngrădită astfel”, spune Petru Cîmpian.
Ideea este că trebuie realizată o cale de acces către exploatarea minieră în extravilanul comunei, pentru a proteja investiţiile deja realizate în localitate, cele legate de reţelele de apă şi canalizare, care ar putea fi afectate de transportul greu. O altă problemă este generată de legea pajiştilor, mai exact, de normele metodologice stabilite prin Hotărârea de Guvern nr.1064/2013, care stabilesc conservarea suprafeţelor de pajişti şi fâneţe existente. Or, după cum ne-a explicat primarul de la Certeju de Sus, pentru a respecta prevederile acordului de mediu, în cazul investiţiei în exploatarea minieră din zonă, trebuie ca suprafeţe de păşune să fie folosite pentru acţiuni de împădurire, aşadar, este necesară schimbarea regimului acestora.

Slujbe pentru o întreagă generaţie
„Chiar dacă există aceste probleme, sunt convins că, prin bună înţelegere şi implicare, se vor rezolva. Eu deja am mers pe la Ministerul Mediului, pe la cel al Pădurilor şi am discutat despre paşii care trebuie respectaţi pentru a pune lucrurile la punct. Oricum, trebuie găsite soluţii pentru fiecare din probleme. Eu sunt bucuros că, după explorările făcute anul trecut, investitorul a concluzionat că perioada de exploatare se poate prelungi cu 10 ani. Vă daţi seama că, după un calcul simplu, adunând şi anii de pregătire, construcţie, apoi închidere şi conservare, ajungem la o acoperire investiţională de aproximativ 33 de ani. Mai exact, numai la exploatarea propriu-zisă vor fi asigurate cel puţin 500 de locuri de muncă pe o perioadă de 26 de ani. O generaţie”, ne-a mai spus primarul de la Certeju de Sus.
Petru Cîmpian a mai dorit să precizeze că a discutat la Ministerul Muncii, dar şi cu investitorul, posibilitatea încadrării viitorilor angajaţi ai exploatării miniere în grupe de muncă speciale, având în vedere condiţiile de muncă, asta asigurând posibilitatea, pentru aceşti angajaţi, de a se pensiona la o vârstă mai mică.
„Sper ca totul să meargă bine şi să putem oferi locuri de muncă oamenilor din comună şi nu numai. Mă doare sufletul să văd cum tinerii noştri pleacă în străinătate, la cules de căpşune. Asta  trebuie să se schimbe”, a concluzionat primarul din Certeju de Sus.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura