Unde sunt banii pentru ajutoarele sociale?

Mircea Lepădatu

Şi întreb pe cei de la guvernare, pe cei care au puterea de decizie, să ne răspundă unde sunt banii pentru ajutoarele sociale? Cine şi cum se decide să se dea ajutoarele sociale?

Cu aceste întrebări şi-a început Ovidiu Hada (foto), primarul municipiului Hunedoara, conferinţa sa de presă, în care şi-a propus să facă public, acum, în ajun de sărbători creştineşti, faptul că Guvernul Boc a lăsat familiile nevoiaşe de izbelişte, nemaivirând de luni de zile administraţiilor locale sumele cuvenite pentru ajutoarele sociale.

„Nu ştiu dacă alte primării au primit aceşti bani -spune edilul şef Ovidiu Hada -, dar nouă, din luna august, nu ne-a mai fost virat nici un leu. Avem de achitat ajutoare sociale la aproximativ 450-490 de persoane pe lună, sumele lunare ridicându-se la 33.000– 37.000 de lei. Cum spuneam, începând din august şi până acum, nu ni s-a mai dat nici un leu. Suma restantă, pe cele patru luni, este de 143.851 de lei. Şi cum suntem trecuţi de jumătatea lunii decembrie, probabil această restanţă va creşte. Culmea este că titularii ajutoarelor sociale din municipiul nostru şi-au prestat în fiecare lună cele 72 de ore de muncă în folosul comunităţii, aşa cum prevede legea. Dar noi nu i-am plătit, pentru că nu ne-au fost viraţi banii de la Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale”, declară primarul Hada.

Edilul şef Ovidiu Hada atrăgea atenţia asupra unui alt aspect al acestei probleme. „Guvernul Boc, în loc să facă descentralizare, asa cum se laudă pe toate canalele, dimpotrivă, a trecut la centralizare. Exemplul cel mai elocvent este faptul că de o vreme încoace, banii alocaţi ajutoarelor sociale nu mai sunt trimişi direct primăriilor, ci agenţiilor judeţene de prestaţii sociale. Deci, noi, primăriile, facem anchetele sociale, că la noi vin oamenii după ajutoare. După ce am finalizat anchetele şi întocmit dosarele, trimitem tabelele cu titularii de ajutoare la agenţia de prestaţii sociale, care trimite actele la centru. Banii vin la agenţie, care îi trimite tot la noi, să-i plătim pe oameni. Aşadar, s-a mai înfiinţat o instituţie intermediară, care să încurce mai rău lucrurile. Şi, în plus, chiar dacă am avea fonduri la primărie, din care să plătim ajutoarele sociale, acum n-o mai putem face, deoarece nu ne mai permite legea. Deci, suntem legaţi de mâini în această privinţă. Probabil, pentru cei care guvernează acum ţara, aceşti oameni care au nevoie de ajutor social sunt un număr abstract, dar pentru noi, ei sunt cetăţeni ai oraşului, vin la uşa noastră, le cunoaştem situaţia grea în care se află”, încheie primarul Ovidiu Hada.

Şi dacă tot a avut în faţă reprezentanţii presei, edilul şef al municipiului a aruncat două-trei săgeţi şi către deputatul PDL din Colegiul Hunedoara, Viorel Arion, declarând că în doi ani de când este parlamentar, n-a sprijinit primăria niciodată şi că a votat şi această lege, care îngrădeşte consiliilor locale şi primăriilor posibilitatea de a acorda asistaţilor sociali ajutoarele cuvenite, la fel ca alte legi, la comandă de partid.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • „Nu ştiu dacă alte primării au primit aceşti bani -spune edilul şef Ovidiu Hada .
    Oare pe ce lume traieste acest individ daca nu vorbeste cu alti primari ????:(((

  • Mie unul mi se pare normal, mai ales la cit stie d-l Hada sa cheltuie, pe ajutoare sociale.Daca primea bani,era in stare sa cheltuiasca bugetul BUCURESTIULUI.
    Sa ne mai invatam sa gestionam si saracia, ca la venituri din bugetul propriu, nu stiu cum sta dl. primar ????

  • foarte slab primarul nostru.dea dreptul aerian.nimic nu a facut concret si nici nu o sa faca.sa se duca sa nu mai auzim de el

  • Uitaţi-vă la pastorul HADA ce a construit in micro 5 şi după aceeia să ne întrebăm unde sunt banii noştri,ce ai făcut cu cei 500 mil.lei banii pt.pomul de crăciun etc...HADA DUTE IN AMERICA ŞI LASĂNE CĂ ORICUM NU TE MAI VOTEAZĂ NIMENI CU TOATE EFORTURILE FĂCUTE DE PASTOR LA BISERICĂ.LASĂNE.

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Nu vor să renunțe sub nici o formă la me­tehne. Gurile rele spun că unii…

19 ore ago

10.000 de pretexte pentru a denigra CJ Hunedoara

În urma apariției în spațiul public a unui articol semnat de Carmen Cosman Preda care…

19 ore ago

Bulina albă

Mihai Panaitescu, managerul Teatrului de Artă Deva Pentru că la Gala Premiilor UNITEM 2024, ediţia…

19 ore ago

Bulina neagră

Sorin A., autorul a peste 130 de infracțiuni de înșelăciune prin metoda ”Accidentul” Pentru că…

19 ore ago

Chinuită chiar de nepoata pe care a crescut-o ca pe propria fiică

O bunicuță în vârstă de 80 de ani, din Hunedoara, s-a plâns Judecătoriei Hunedoara că…

19 ore ago

Vitezoman lăsat pieton. A cerut să-i fie înapoiat permisul și a dat vina pe stâlpii de electricitate

Un șofer prins de polițiștii hune­do­reni circulând cu 107 km la oră prin localitate a…

19 ore ago