Politica si administratie

Unde dai și unde crapă. Efectul controalelor: directori suspendați din funcție, instituții verificate, altele pe desființate

Premierul Marcel Ciolacu (foto 1) i-a so­licitat, ieri, noului ministru al Muncii, Simona Bucura-Oprescu, ca șefii Agenţiilor Judeţene pen­tru Plăţi şi Ins­pecţie Socială (AJPIS) din Arad, Giurgiu, Constanţa, Maramureş, Hunedoara, Teleorman, Vrancea plus şeful Agenţiei Municipale Bucureşti să fie suspendați din funcție până la fi­nalizarea anche­telor în cazul „azilelor groa­zei”. În județ, AJPIS este condusă de Laura Sabău (foto 2).

Cele mai multe cazuri
„Suntem la finalul con­tro­lului național pe care l-am cerut în ședința de guvern și deja există date și fapte clare care ne obligă pe toți să luăm anu­mite decizii ferme. Există o situație, sincer, de netolerat, județe unde
s-au găsit centre fără autorizație, centre care func­ționau clandestin, toate sub ochii func­țio­narilor statului român. Plus alte centre cu probleme grave închise sau cu activitatea suspendată. Din punctul meu de vedere, este inadmisibil acest lucru. Cele mai multe asemenea cazuri sunt în: Arad, Giurgiu, Constanţa, Maramureş, Hunedoara, Teleorman, Vrancea şi Bucureşti, mai ales în Sectorul 1. Solicit noului ministru al Muncii, doamna Simona Bucura-Oprescu, ca toţi şefii Agenţiilor Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, celebrul AJPIS din aceste judeţe, plus şeful Agenţiei Municipale Bucureşti să fie urgent suspendaţi din func­ţie, până la finalizarea anchetelor disci­pli­nare. Totul legal”, a spus Ciolacu, în debutul şedinţei de Guvern.

Munca la negru
Şeful Executivului a mai spus că „a des­co­perit că există o problemă uriaşă şi cu munca la negru”. „Câteodată erau condiţii de Evul Mediu în aceste centre în ceea ce priveşte con­di­ţiile de muncă. Din punctul meu de vedere, este clar că Inspecţia Muncii nu şi-a făcut datoria. Doam­na ministru, vă cer să luaţi aceeaşi măsură şi în cazul şefului acestui instituţii. Părerea mea este că trebuie să fim mult mai curajoşi şi să începem să des­fiinţăm instituţii cu totul, care şi-au dovedit incapacitatea de a face faţă cerinţelor în acest moment”, a spus Ciolacu. Premierul a cerut preşedinţilor de Consilii Judeţene, în subordinea cărora se află Direcţiile Ge­nerale de Asistenţă Socială, din judeţele amintite, să înceapă să schimbe toţi aceşti directori din funcţie. „Este evident că nu şi-au făcut treaba şi datoria. Dacă nu vor face acest lucru, tot dânşii vor răspunde în faţa româ­nilor care i-au votat”, a com­pletat Ciolacu. Premierul Ciolacu a mai afirmat că secretarul de stat Bogdan Despescu l-a anunţat că a dispus deja controale la Ins­pec­toratele Judeţene de Poliţie din Arad, Maramureş, Hunedoara, Teleorman, Vrancea şi la nivelul Poliţiei Capitalei.

Câți au fost relocați
Dintr-un total de peste 59.000 de per­soa­ne rezidente în centrele investigate de au­to­rități, 627 au fost relocate, a declarat, ieri, purtătorul de cuvânt al guvernului, Mihai Constantin. Purtătorul de cuvânt al Gu­ver­nu­lui a anunțat, de ase­menea, că or­ga­nele de anchetă au des­chis 47 de do­sare penale ca ur­mare a controalelor efec­tu­ate în cen­tre­le de asistență so­cia­lă pen­tru vârstnici, co­pii și persoane cu di­zabilități. (A.N.)

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

2 zile ago