Un zid al cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia a fost dărâmat de un arbore: Cine răspunde pentru distrugerea monumentului UNESCO?

Natalia Bumbac

Un braţ al unui arbore înalt de zeci de metri s-a prăbuşit peste zidul Incintei Militare a cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia, provocând distrugeri iremediabile. Administratorul sitului arheologic a arătat că cinci blocuri de piatră din zidul fortăreţei au fost sparte, iar alte câteva zeci au fost dislocate şi împrăştiate. Situaţii de acest gen s-au întâmplat şi în trecut. Monumentul aflat pe lista patrimoniului mondial UNESCO a mai fost afectat de arborii care cad peste vestigii.

„Toţi arborii ar trebui tăiaţi”
De data aceasta, copacul a distrus zidul incintei militare de la poarta de est, de lângă drumul pavat. Monumentul istoric se află în administrarea Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara. De ani buni, administraţia judeţeană a încercat să găsească o soluţie pentru a proteja fortăreaţa dacică de distrugerile provocate de copacii care cad. Eforturile nu au avut un ecou concret. Abia în acest an s-a reuşit, prin invocarea situaţiei de urgenţă, marcarea a 108 arbori din perimetrul sitului arheologic, copacii putând fi extraşi. Însă, şi în această etapă, lucrurile par să fie complicate. „Practic, acolo, ar trebui tăiaţi aproape toţi arborii. Dar, dacă îi tăiem pe toţi, s-ar putea să alunece dealul. Noi facem toate eforturile ca să tăiem cei 108 arbori marcaţi. Însă, problemele pe care le-am avut anul acesta nu au fost cu arborii pregătiţi pentru extragere. Alţi 17 copaci au căzut, doar unul dintre ei era marcat”, a declarat Sorin Vasilescu, vicepreşedintele CJ Hunedoara.
Întrebat cine ar trebui tras la răspundere pentru distrugerea monumentului istoric, acesta a spus următoarele: „nu poate fi atrasă răspunderea cuiva, pentru că nimeni nu-l poate obliga pe cel care are pădurea să-şi taie arborii pentru că pur şi simplu s-ar putea să cadă. La fiecare furtună cad copaci, asta nu înseamnă că trebuie să-i tăiem pe toţi. Inclusiv pe cei 108 arbori marcaţi nu ne lasă profesorul Gelu Florea să-i tăiem decât după ce facem un studiu geofizic. Pentru că tăiem arborii şi ne fuge solul şi terasele, vine pământul peste monument”, a arătat Sorin Vasilescu, vicepreşedintele CJ Hunedoara.

Distrugerea patrimoniului, pedepsită prin lege
Administratorul cetăţii dacice, Vladimir Brilinsky, arată totuşi că acest conflict între „natură şi istorie ar trebui tranşat în instanţă”. Altfel, riscăm să asistăm neputincioşi la distrugerea monumentului. „Este o situaţie dramatică în care stăm şi privim cum ne dispare istoria şi nu facem nimic. Până nu se tranşează în instanţă acest conflict între natură şi istorie nu se va ajunge la o soluţie. Este o distrugere iremediabilă a patrimoniului din neglijenţă. Asta se va întâmpla de fiecare dată când pe un arbore îl va durea o «mână» sau un «picior»”, a afirmat Vladimir Brilinsky.
Astăzi, la faţa locului au fost invitaţi şi reprezentanţii autorităţilor silvice. Directorul Direcţiei Silvice, Radu Crişan, ne-a spus că a fost informat despre arborele căzut şi că mâine va merge cu o echipă pentru a-l înlătura. În rest, organele silvice vor acţiona conform legii. „Nu putem să scoatem şi să tăiem arborii decât conform legii. Noi am marcat toţi arborii care prezintă un pericol”, a explicat directorul Radu Crişan. Acesta a mai spus că scoaterea perimetrului în care se află cetatea dacică din fondul forestier ar absolvi autorităţile silvice de o problemă care uneori le depăşeşte.
Monumentele istorice sunt protejate prin lege, distrugerea sau profanarea lor fiind pedepsită. Poliţiştii au fost sesizaţi în trecut despre fapte similare care au afectat monumente de patrimoniu din judeţ, de data aceasta, nimeni nu i-a sesizat pentru a cerceta şi stabili cauzele care au provocat acest dezastru. „Până în acest moment nu ne-au sesizat cu privire la comiterea vreunei infracţiuni, în momentul în care vom fi sesizaţi vom efectua cercetările care se impun”, a declarat comisarul Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Au aflat zvonerii și povestesc pe la colțuri că un personaj al zo­nei, care merge…

3 ore ago

Bulina albă

Florin Oancea, primarul municipiului Deva Pentru că, telecabina de pe Dealul Cetății pornește astăzi, iar…

3 ore ago

Bulina neagră

Tatiana Rovinar, președinta Asociației Produselor Tradiționale Hunedoara Pentru că a înșelat un constructor care i-a…

3 ore ago

Situație scandaloasă la Lăpugiu de Jos. Pubelele oamenilor sunt golite de două ori pe lună. Cine a hotărât asta?

Locuitorii din comuna Lăpugiu de Jos sunt supuși unei situații inacceptabile, fiind obligați să aștepte…

3 ore ago

Nepotul care și-a tăiat unchiul cu sabia, judecat pentru omor

Tânărul s-a înarmat cu o sabie și a intrat peste unchiul său în casă cu…

3 ore ago

Noua escrocherie care te lasă printr-un apel fără nici un ban în cont. Poate avea chiar vocea mamei

Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează că escrocii au găsit o nouă metodă prin care…

3 ore ago