Un relief cu zeul Mithras va fi prezentat într-o expoziţie internaţională în Belgia

Un relief din marmură cu reprezentarea zeului Mithras (foto), o piesă rară ce a fost descoperită la sfârşitul secolului al XIX-lea în situl fostei capitale a Daciei Ro­mane, Ulpia Traiana Sarmizegetusa, va reprezenta Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva la o expoziţie internaţională ce va fi organizată de Mu­zeul Regal din Mariemont (Belgia), în­cepând cu 20 noiembrie.

Ambasadori culturali
Piesa datează din perioada romană şi a fost descoperită în anul 1882 în zona cen­trală a sanctuarului dedicat zeului oriental Mithras, din Ulpia Traiana Sarmizegetusa, în primul mithraeum identificat şi săpat în Transilvania.
„Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, a fost invitat să participe la un eveniment ex­poziţional de mare anvergură, care se ver­nisează în data de 20 noiembrie, în Belgia, la Mariemont, alături de muzee de prestigiu din Belgia, Franţa şi Germania. De­venim astfel ambasadori culturali ai ju­de­ţului Hunedoara şi ai României”, a de­cla­rat managerul MCDR Deva, Liliana Ţolaş.
Intitulată „Le Mystere Mithra : Plongée au coeurd’un culte romain”, expoziţia este realizată de Muzeul Regal din Mariemont (Belgia) în parteneriat cu Muzeul de Ar­he­o­logie din Toulouse (Franţa) şi Muzeul de Arheologie din Frankfurt (Germania). Ma­nifestarea culturală va fi deschisă la Muzeul Regal din Mariemont în perioada 20 noiembrie 2021 – 17 aprilie 2022.
Mithra este un zeu al luminii, în mitologia persană, şi s-ar fi născut, după unele le­gende, dintr-o piatră sau o fecioară, în ziua de 25 decembrie, când păstorii din ţinut ar fi venit să i se închine. El a capturat taurul divin pe care l-a sacrificat pentru a or­ga­niza un banchet alături de soare. Din sân­ge­le taurului se spune că au apărut toate plantele şi animalele folositoare omului.
Cultul lui Mithra a ajuns a pătruns în Dacia după cucerirea acesteia în anul 106. După convertirea lui Constantin cel Mare la creştinism, în anul 313, cultul a cunoscut un declin puternic urmat de dispariţia aces­tuia din lumea romană. (A. Năstase)

AddThis Website Tools
Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Zvonerii spun că un per­sonaj de la noi a uitat să își plătească utilitățile și…

3 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că a inițiat o hotărâre de consiliu local pentru…

3 zile ago

Bulina neagră

F.G., din municipiul Brad Pentru că a fost trimis în judecată pentru infracțiunea de trafic…

3 zile ago

Președintele Laurențiu Nistor: Programul Tranziție Justă, proiecte care se bazează pe inovare, flexibilitate și oportunități de angajare

Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest a organizat la Deva o întâlnire informativă cu antreprenorii…

3 zile ago

Profesor, acuzat că și-a violat o fostă elevă de 15 ani

Un bărbat de 48 de ani, din comuna Crişcior, fost cadru didactic, a fost arestat…

3 zile ago

Bătaie generală la crâșma din sat

Patru bărbați din Crișcior sunt judecați pentru tulburarea liniștii și ordinii publice după ce au…

3 zile ago