Un relief cu zeul Mithras va fi prezentat într-o expoziţie internaţională în Belgia

Un relief din marmură cu reprezentarea zeului Mithras (foto), o piesă rară ce a fost descoperită la sfârşitul secolului al XIX-lea în situl fostei capitale a Daciei Ro­mane, Ulpia Traiana Sarmizegetusa, va reprezenta Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva la o expoziţie internaţională ce va fi organizată de Mu­zeul Regal din Mariemont (Belgia), în­cepând cu 20 noiembrie.

Ambasadori culturali
Piesa datează din perioada romană şi a fost descoperită în anul 1882 în zona cen­trală a sanctuarului dedicat zeului oriental Mithras, din Ulpia Traiana Sarmizegetusa, în primul mithraeum identificat şi săpat în Transilvania.
„Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, a fost invitat să participe la un eveniment ex­poziţional de mare anvergură, care se ver­nisează în data de 20 noiembrie, în Belgia, la Mariemont, alături de muzee de prestigiu din Belgia, Franţa şi Germania. De­venim astfel ambasadori culturali ai ju­de­ţului Hunedoara şi ai României”, a de­cla­rat managerul MCDR Deva, Liliana Ţolaş.
Intitulată „Le Mystere Mithra : Plongée au coeurd’un culte romain”, expoziţia este realizată de Muzeul Regal din Mariemont (Belgia) în parteneriat cu Muzeul de Ar­he­o­logie din Toulouse (Franţa) şi Muzeul de Arheologie din Frankfurt (Germania). Ma­nifestarea culturală va fi deschisă la Muzeul Regal din Mariemont în perioada 20 noiembrie 2021 – 17 aprilie 2022.
Mithra este un zeu al luminii, în mitologia persană, şi s-ar fi născut, după unele le­gende, dintr-o piatră sau o fecioară, în ziua de 25 decembrie, când păstorii din ţinut ar fi venit să i se închine. El a capturat taurul divin pe care l-a sacrificat pentru a or­ga­niza un banchet alături de soare. Din sân­ge­le taurului se spune că au apărut toate plantele şi animalele folositoare omului.
Cultul lui Mithra a ajuns a pătruns în Dacia după cucerirea acesteia în anul 106. După convertirea lui Constantin cel Mare la creştinism, în anul 313, cultul a cunoscut un declin puternic urmat de dispariţia aces­tuia din lumea romană. (A. Năstase)

AddThis Website Tools
Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Bulina albă

Costel Avram, administratorul public al județului Pentru că a câștigat o luptă importantă, cea împotriva…

o zi ago

Gura lumii

Vorbesc gurile rele că acum, cu toată reorganizarea asta a sistemului bugetar, un angajat de…

o zi ago

Reorganizarea Romsilva: Din 41 de direcții silvice rămân 12, iar 90 la sută dintre funcțiile de director se anulează

După reorganizarea Romsilva vor rămâne 12 direcții din totalul de 41 și va fi efectuată…

o zi ago

Tineri cercetaţi pentru furt de combustibil; ar fi înţepat rezervoarelor autoturismelor

Trei tineri sunt bănuiţi că ar fi înţepat rezervoarele unor autoturisme parcate în municipiul Vulcan…

o zi ago

Cabinetul unui avocat din Petroșani, ținta unui spărgător

Hoțul a spart cabinetul avocatului de două ori în decurs de două săptămâni, iar de…

o zi ago

O rețea de români care fura din bancomate a fost spartă

O amplă oprerațiune a polițiștilor români și britanici a dus la destructurarea unei rețele de…

o zi ago