Categories: ActualitateFlash

Un proiect de lege promovat în interesul şi la presiunea marilor companii financiare. Nu vor să renunţe la clauzele abuzive din contracte

Natalia Bumbac

Potrivit unui comunicat transmis de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), în cadrul Comisiei Juridice de Disciplină şi Imunităţi a Camerei Deputaţilor se află în dezbatere un Proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori.
Principala modificare a actului normativ mai sus menţionat prevede ca, în cazul în care instanţa de judecată constată existenţa clauzelor abuzive în contracte, hotărârea pronunţată să se aplice doar contractului supus judecăţii faţă de prevederea actuală care stabileşte: “Instanţa, în cazul în care constată existenţa clauzelor abuzive în contract, obligă profesionistul să modifice toate contractele de adeziune în curs de executare, precum şi să elimine clauzele abuzive din contractele preformulate, destinate a fi utilizate în cadrul activităţii profesionale.”
Se opun categoric
Faţă de această modificare legislativă, ANPC şi-a manifestat dezacordul, susţinând că, dacă va fi aprobată, va avea impact negativ şi asupra proceselor în curs de soluţionare aflate pe rolul instanţelor de judecată, în care autoritatea a solicitat eliminarea clauzelor abuzive. „Noi ca autoritate judeţeană ne subordonăm opiniei ANPC, fiind total împotriva aprobării unei astfel de modificări legislative. Legea 193/2000 a fost modificată la iniţiativa ANPC, atunci fiind introdusă această prevedere conform căreia în momentul în care o clauză contractuală este declarată abuzivă prin hotărâre definitivă de către instanţă, această hotărâre se va aplica tuturor contractelor care conţin clauze identice. Avem procese pe rol privind clauzele abuzive, unde am avut câştig de cauză, doar că hotărârile nu sunt definitive. Ne opunem categoric acestei modificări”, a concluzionat Dan Dumitran, şeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Hunedoara.
S-ar înmulţi dosarele în instanţă
Aceeaşi opinie vizavi de propunerea legislativă o are şi parlamentarul hunedorean Haralambie Vochiţoiu, care susţine că: „un astfel de proiect de lege nu este în folosul comunităţii. Este clar în interesul furnizorilor de bunuri şi servicii şi în dezavantajul consumatorilor. Vom vota împotrivă şi sunt curios cine sunt iniţiatorii acestei modificări legislative.” Un punct de vedere interesant faţă de o astfel de propunere legislativă ni l-a oferit şi avocatul Mircea Mincea, care este de părere că o astfel de modificare a legii existente va duce la creşterea numărului de dosare. „Recent am introdus o acţiune privind clauzele contractuale abuzive legate de cursul valutar al francului elveţian în raport cu leul. Este evident că o astfel de prevedere legislativă ar dezavantaja consumatorii. În plus, dacă o hotărâre definitivă s-ar aplica unui singur contract, atunci fiecare persoană care se loveşte de o problemă identică ar trebui să deschidă o nouă acţiune de chemare în judecată. Fapt care ar duce la un volum mare de dosare pe rolul instanţelor. Vorbim de contracte identice care conţin clauze contractuale identice, iar hotărârile instanţelor vor fi la rândul lor identice, dacă este să discutăm despre practica unitară”, a mai precizat avocatul Mircea Mincea, membru al Baroului de Avocaţi Hunedoara. Potrivit unei publicaţii economice, proiectul de modificare a Legii 193/2000 a fost iniţiat în urma presiunilor exercitate de marile companii financiare, care nu vor să renunţe la clauzele considerate abuzive de instanţele de judecată şi care încalcă, uneori grav, drepturile cetăţeneşti.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Au aflat zvonerii și povestesc pe la colțuri că un personaj al zo­nei, care merge…

3 ore ago

Bulina albă

Florin Oancea, primarul municipiului Deva Pentru că, telecabina de pe Dealul Cetății pornește astăzi, iar…

4 ore ago

Bulina neagră

Tatiana Rovinar, președinta Asociației Produselor Tradiționale Hunedoara Pentru că a înșelat un constructor care i-a…

4 ore ago

Situație scandaloasă la Lăpugiu de Jos. Pubelele oamenilor sunt golite de două ori pe lună. Cine a hotărât asta?

Locuitorii din comuna Lăpugiu de Jos sunt supuși unei situații inacceptabile, fiind obligați să aștepte…

4 ore ago

Nepotul care și-a tăiat unchiul cu sabia, judecat pentru omor

Tânărul s-a înarmat cu o sabie și a intrat peste unchiul său în casă cu…

4 ore ago

Noua escrocherie care te lasă printr-un apel fără nici un ban în cont. Poate avea chiar vocea mamei

Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează că escrocii au găsit o nouă metodă prin care…

4 ore ago