Actualitate

Un oraş întreg în flăcări după recordul de temperaturi

Un incendiu cu răspândire rapidă a dus la evacuare imediată a locuitorilor din Lytton, Columbia Britanică. Oamenii s-au grăbit să scape în timp ce flăcările au cuprins clă­dirile.

În flăcări
Primarul Jan Polderman a emis ordinul de evacuare la ora locală 6:00 pm după ce a izbucnit un incendiu de proprţii amenin­ţând casele şi siguranţa locuitorilor. Oa­menii s-au confruntat cu temperaturi ridi­cate de 49,6 grade C, în timp ce valul de căldură a afectat şi alte zone ale provinciei.
Primarul Jan Polderman: „Toţi locuitorii sunt sfătuiţi să părăsească comunitatea şi să meargă într-o locaţie sigură”.
Într-un tweet, premierul John Horgan a descris situaţia ca fiind extrem de pericu­loasă şi a spus că echipajele de urgenţă fac tot ce pot pentru a sprijini oamenii din Lytton.
„Este cumplit. Întreaga localitate este în flăcări”, a declarat Polderman „Au trecut doar 15 minute de la prima scânteie şi până când totul a fost cuprins de foc”.
Temperaturile din Lytton au urcat marţi până la 49,6 grade Celsius, cea mai ridi­cată temperatură înregistrată vreodată în Cana­da. A fost a treia zi în care recordul de tempe­ra­turi a fost doborât. În prezent, 67 de incen­dii sunt active în British Columbia şi 44 dintre acestea au izbucnit în ultimele două zile.

Cel puţin 486 de decese în doar cinci zile
Valul de căldură care a depăşit recordul de temperatură în vestul Canadei şi în nord-vestul SUA a dus la decesul a sute de oameni şi la declanşarea de incendii de vegetaţie.În Columbia Britanică, au fost raportate cel puţin 486 de decese subite pe parcursul a cinci zile.
„Aceasta a fost o adevărată criză de sănătate care a subliniat cât de periculos poate fi un val de căldură extremă”, a declarat dr. Jennifer Vines, ofiţer de sănă­tate din judeţul Multnomah. „Pe măsură ce verile noastre continuă să se încălzească, bănuiesc că ne vom confrunta din nou cu acest gen de evenimente”.
Lytton, o localitate din centrul Columbiei Britanice, a depăşit săptămâna aceasta de trei ori cel mai mare record de temperatură din Canada din toate timpurile, cu o temperatură de 49,6 grade Celsius, înce­pând de marţi. Incendiile de vegetaţie au pus stăpânire pe oraş, fapt ce a dus la eva­cuarea mai multor case.
În nord-vestul SUA, temperaturile din Washing­ton şi Oregon au crescut mult peste 38 grade C, în weekend. Portland a stabilit maxime istorice câteva zile la rând, inclusiv 47 grade C, duminică.
Guvernatorul din Oregon, Kate Brown, a declarat starea de urgenţă din cauza „ameninţării iminente a incendiilor”, în timp ce Serviciul Naţional de Meteorologie din SUA din Portland a emis o avertizare cu steag roşu pentru anumite părţi ale statului, spunând că viteza vântului ar putea răs­pândi rapid focul.
Departamentul de Pompieri din Portland a interzis utilizarea artificiilor pentru weekend-ul din 4 iulie, când americanii săr­bătoresc Ziua Independenţei.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura