Un fost miner a reuşit să-şi urmeze vocaţia artistică

Maximilian Gânju

După 21 de ani de muncă în mină, Petru Birău (foto), un fost miner din Petrila, a reuşit să-şi urmeze vocaţia şi să devină pictor.
Încet, încet picturile sale au devenit tot mai apreciate, el fiind solicitat să-şi expună creaţiile în diferite oraşe europene. Anul acesta, deşi încă nu s-a încheiat, pictorul miner a avut deja mai multe expoziţii apreciate şi recenzii măgulitoare din partea criticilor.

A renunţat la vocaţie pentru că era sărac

Arta l-a atras de mic copil şi nu s-a aplecat doar către pictură. Părinţii lui nu aveau prea mulţi bani şi Petru Birău nu s-a putut înscrie la o facultate pentru a-şi perfecţiona talentul. În plus, s-a căsătorit imediat după terminarea liceului şi avea nevoie de bani pentru întreţinerea familiei. Aşa că s-a orientat, mai mult forţat, către un loc de muncă bine plătit. Iar cum în Valea Jiului toată lumea trebuia să muncească în minele de cărbune şi Petrică a făcut la fel. A fost miner  timp de 21 de ani la Petrila, însă nu a renunţat la artă. „Pictam în timpul meu liber, dar nu prea puteam să mă ocup de treabă, după ce ieşeam din şut. De abia mă obişnuiam cu lumina zilei. Totuşi am pictat mult în concedii şi chiar am avut lucrări expuse la saloane de artă din Cluj, Deva şi Petroşani. Pe unele dintre ele am fost obligat să le vând, pentru că m-au impresionat cei care le vroiau în colecţia lor personală. Banii primiţi au fost puţini, dar nu le-am vândut pentru bani”, a spus fostul ortac.

Şi-a investit banii în artă

Petrică Birău a primit la disponibilizare 20.000 de lei, drept plată compensatorie. Nu a ales să-i cheltuiască şi nici să-i investească într-o afacere. A vrut să-şi împlinească visul, să ajungă un pictor adevărat şi s-a înscris la facultate. Astfel a ajuns student la Facultatea de Pedagogia Artelor Plastice şi Decorative din Târgu Jiu, unde s-a remarcat imediat.
„Aveam banii necesari pentru studii şi am zis că-i cel mai bun moment să fac ce-mi doresc. Am absolvit facultatea şi predau desenul la şcolile din Valea Jiului”, spunea fostul miner. Petru Birău a fost unul dintre cei mai apreciaţi studenţi, iar drept recompensă pentru dorinţa sa de a-şi realiza visul, profesorii universitari i-au acordat, la absolvire, Placheta Universităţii „Constantin Brâncuşi” Târgu-Jiu, pentru rezultate deosebite obţinute în activitatea studenţească.

Expoziţie la Paris

Minerul-artist nu s-a mulţumit nici cu condiţia de profesor de desen şi a continuat să lucreze, iar operele sale au atras imediat atenţia. A fost invitat la o tabără de creaţie din Cehia, unde picturile sale au fost expuse în diferite colţuri ale ţării. Iar ilustraţia făcută de Petru Birău pentru volumele poetei franceze Linda Bastide l-a făcut cunoscut şi în această ţară. Uşurinţa cu care îşi pune pe pânză creaţiile i-au adus o invitaţie de a expune în Franţa. Solicitarea a venit chiar din partea vicepreşedintelui Societăţii Poeţilor Francezi din Paris. A mai expus în Armissan – este membru de onoare în Asociaţia poeţilor francezi din Armissan – sau Gruissan şi în mai multe publicaţii franceze au apărut recenzii favorabile despre picturile sale.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare