Categories: Sport

Un devean între „aşii” Federaţiei de Judo

Ciprian Marinuţ

Fostul campion european Doru Sapta  (foto) a devenit mai respectat şi mai influent în judo-ul românesc, după ce a fost ales în funcţia de vicepreşedinte al Federaţiei Române de Judo. Misiunea deveanului include supervizarea loturilor
 olimpice şi naţionale şi promovarea acestui sport la nivel local, naţional şi internaţional.

Ales prin vot
Doru Sapta a fost un adevărat campion ca sportiv, a avut şi are succes ca antrenor, iar în ultimii doi ani, a făcut parte din Comitetul Director al Federaţiei Române de Judo. Activitatea deveanului s-a derulat întotdeauna pe coordonatele performanţei, iar drept răsplată la Adunarea Generală, desfăşurată la finalul săptămânii, la Bucureşti, Doru Sapta a fost ales, prin vot, în funcţia de vicepreşedinte al Federaţiei. „După noile alegeri, sunt patru vicepreşedinţi. Eu şi Costel Năftica de la Iaşi suntem foşti sportivi de performanţă, iar ceilalţi doi sunt manageri care n-au făcut sport de la nivel înalt. Misiunea noastră este să îmbunătăţim performanţele sportive şi să menţinem Federaţia Română de Judo pe primul loc între federaţiile sportive din România”, a spus Doru Sapta. În 2011, F.R. Judo a fost lideră între federaţiile de la sporturile olimpice, depăşind gimnastica, şi canotajul. În palmaresul practicanţilor de judo din România au strălucit în 2011 două medalii de bronz la campionatele mondiale şi mai multe medalii la competiţiile europene şi de tip Grand Prix.

Centru Olimpic la Deva
Concret, Doru Sapta va avea obligaţia de a superviza loturile olimpice şi naţionale, de a promova judo-ul şi de a atrage sponsori. „Scopul activităţii mele la Federaţie este performanţa. Pentru a ajunge la medalii şi succese, e nevoie de construirea şi funcţionarea perfectă a unui sistem piramidal, format din sportivi de calitate. Avem două centre olimpice pentru judoka între 14 şi 20 de ani la Cluj (fete) şi Piteşti (băieţi), de unde se aleg cei mai buni pentru loturile naţionale care activează la Cluj (feminin) şi Oradea (masculin). Buna funcţionare a acestor centre presupune condiţii excelente de pregătire şi antrenori calificaţi, dar şi existenţa unor cluburi care să producă şi să promoveze sportivi de perspectivă. Eu voi superviza ca lucrurile să meargă ca pe roate, atât din punct de vedere tehnic, cât şi logistic”, a spus Doru Sapta. Noul vicepreşedinte are în plan înfiinţarea unui nou Centru Olimpic la Deva, care să ofere noi talente loturilor naţionale. „Există ideea înfiinţării unui Centru Olimpic la Deva, unde să se convertească spre judo fostele gimnaste care au renunţat la activitatea de performanţă şi să se şlefuiască sportivii de la cluburile din judeţ. Deja se lucrează cu o astfel de grupă, iar rezultatele sunt promiţătoare. Sper ca ideea să dea roade, pentru a dezvolta cu ajutorul SCM Deva şi a ANST,  un nou centru olimpic în municipiu”, a precizat Doru Sapta.

Competiţie tare sub Cetate
Activitatea lui Doru Sapta se va derula şi în sfera competiţională, întrucât concursurile reprezintă principalul mijloc de promovare al acestui sport la nivel local, naţional şi internaţional. „Chiar la finalul acestei săptămâni, se va derula la Deva finala Campionatului Naţional rezervată sportivilor sub 20 de ani. Va fi un concurs puternic cu sportivi de top, dintre care mulţi au şanse să ajungă să concureze la Jocurile Olimpice din 2016. De asemenea, sperăm ca un număr cât mai mare dintre sportivii actuali de top să se califice la Jocurile Olimpice Londra 2012. În plus, în fiecare an, organizăm în România câte o etapă de Cupă Mondială”, a precizat Doru Sapta.
Mandatul de vicepreşedinte al FR Judo, deţinut de deveanul Doru Sapta este de doi ani. România este o forţă în judo, întrucât Marius Vizer, preşedintele de onoare al F.R. Judo, este şi preşedinte al Federaţiei Internaţionale de Judo.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

Companiile PPC din România își dezvăluie noua identitate de brand

Grupul de companii PPC din România a demarat recent prima sa campanie de imagine, marcând…

o oră ago

Bulina albă

Iulius Bedea, primarul orașului Simeria Pentru că a fost numit în funcția de președinte interimar…

18 ore ago

Echipa lui Sorin Crai pentru Hațeg! Votul nu e un voucher pentru diferite avantaje, ci o acțiune într-o întreprindere comună

Candidatul PSD la funcția de primar al orașului Hațeg, Sorin Crai (foto) nu se dezminte.…

18 ore ago

Bulina neagră

Petru Cîmpean, primarul comunei Certeju de Sus Pentru că nu a reușit să atragă fonduri…

18 ore ago