Categories: ActualitateFlash

Uite că şi băncile mai pot fi păcălite uneori. Au rămas şi cu casa şi cu banii!

Natalia Bumbac

Un caz calificat drept fără precedent în jurisprudenţa românească s-a petrecut chiar la noi în judeţ, conform afirmaţiilor avocatului Alexandru-Cătălin Puşa.
Este vorba despre o familie din Haţeg care a contractat un credit de 300.000 de euro, pentru care au garantat cu o vilă (foto). Cei doi soţi nu au achitat nici o rată din suma împrumutată de la bancă, iar în final au rămas şi cu casa şi cu banii. Miracolul a fost posibil printr-o eroare a băncii, care nu a acţionat corect în cazul executării silite a debitorilor, astfel încât avocatul care i-a reprezentat pe datornici a speculat greşeala băncii.
Au plecat în America, după ce au luat banii
Povestea a început în 2007, atunci când Alin Posteucă şi Ana Maria Olivia Posteucă, din Haţeg, au accesat un credit de 300.000 de euro de la BRD Group Societe Generale. Banii luaţi de la bancă au fost garantaţi cu o vilă din Haţeg, aflată în proprietatea celor doi soţi, care a fost evaluată atunci la o valoare de 400.000 de euro. Creditul a fost contractat în luna iunie, iar în aceeaşi perioadă soţii Posteucă au plecat în SUA. Într-un document intrat în posesia presei, cei doi soţi afirmau că s-au aflat în imposibilitatea de a achita ratele bancare, deoarece nu au mai avut domiciliul în România şi nu au mai avut niciun contact cu banca. După ce BRD a constatat că ratele la împrumutul acordat soţilor Posteucă nu au fost achitate, a înscris datoria la Biroul de Credit, acesta fiind şi momentul procedural în care executarea silită a fost iniţiată de executorii bancari.
O greşeală care a costat banca 300.000 de euro
În exact aceeaşi perioadă, corpul executorilor bancari a fost desfiinţat, unificându-se cu corpul executorilor judecătoreşti. Din acest motiv, dosarul de executare silită deschis pe numele soţilor Posteucă a fost neglijat. Acţiunea de executare silită a fost reluată în 2012 de la zero într-un dosar nou, deoarece demersurile făcute până la data respectivă de către BRD au devenit nule. Executarea silită iniţiată de către bancă a fost încuviinţată de către prima instanţă, Judecătoria Haţeg în acest caz, dar creditorii au contestat executarea în instanţă. Motivul arătat de apărătorul celor doi soţi fiind unul foarte simplu, executarea nu putea fi realizată pentru că termenul de trei ani în care banca putea face o astfel de acţiune era prescris.
Termenul de executare silită s-a prescris
Cu toate că Judecătoria Haţeg a respins contestaţia la executare, cei doi soţi au primit o sentinţă favorabilă la Tribunalul Hunedoara. Un complet format din trei judecători a considerat că banca a greşit realizarea procedurilor de executare silită, iar dreptul de a mai cere recuperarea datoriei i s-a prescris. „Termenul de prescripţie a dreptului creditorului de a cere executarea silită a creanţei s-a împlinit la data de 23 ianuarie 2011. Începerea unei noi executări la data de 12 octombrie 2012 este nulă şi în consecinţă se impune atât anularea tuturor actelor şi formelor de executare silită efectuate în contra debitorilor contestatori, cât şi încetarea executării silite în acest dosar“, se arată în sentinţa primită de soţii Posteucă, în urma căreia au rămas şi cu cei 300.000 de euro şi cu casa. În prezent cei doi soţi se judecă cu banca pentru radierea din cartea funciară a ipotecii puse pe imobil.
A riscat având o altfel de abordare
Rezultatul acestui proces i se datorează avocatului Alexandru-Cătălin Puşa, din Timişoara, care i-a reprezentat pe hunedoreni în instanţă şi a câştigat pentru că a încercat o altfel de abordare. „Abordarea noastră ca avocaţi în acest dosar a fost una diferită. Am încercat altceva decât obişnuitele contestaţii clasice pe clauze abuzive ori anulare comision de risc. Am riscat şi am mers direct pe prescrierea întregului credit. Am şi reuşit, rezultatul fiind spectaculos – clientul nu va mai restitui nimic din credit şi primeşte înapoi cadou vila ipotecată. Procesele cu banca sunt unele dificile. Contractele de credit sunt de partea lor şi băncile se apără viguros, dar avocaţii buni reuşesc să învingă şi băncile“, a declarat, pentru adevărul.ro, avocatul care i-a reprezentat pe cei doi soţi din Haţeg.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • Arta invatamantului - atunci cand elevul depaseste profesorul.
    Adica hotul mic (Alin) depaseste hotul mare (Banca).
    Atentie insa la cum va fi sfarsitul dOMNULUI alin p. !!! Ca la pecarea in SUA a tepuit pe toti angajatii (constructori), si dreptatea divina (nu cea avocateasca) nu va intarzia. Iar reclama mascata se pedepseste aci mai aproape adica pe pamant mai "Mesagerule", (ma refer la acest articol si la autorul sau domnul super-avocat). Poate reuseste BRD sa verifice "relatiile" lui "mrs. Posteuca" cu board-ul BRD Hateg (fost si actual), si nu numai. Cat despre rolul "tabloidelor" (ca Mesagerul - rosu)de educare morala si civilizare a cititorilor a reusit perfect in ultimele 5 cincinale. Hai sictir - stire kk!

Recent Posts

A cucerit Everestul!

Alpinistul Adrian Ahriţculesei, din Petroşani, a cucerit vârful Everest (8.848 m), potrivit unui anunţ făcut…

22 de ore ago

Cum să alegi ochelarii de soare vara aceasta

Fie că vorbim de ochelari de soare pentru bărbați sau femei, aceștia sunt mai mult…

22 de ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj din zonă a încercat să cum­pere niște voturi de…

2 zile ago

ADR Vest: Urgența din Deva, exemplu de bune practici la nivelul Regiunii Vest

Șeful județului a vizitat, ieri, noua Uni­tate de Primiri Urgențe a Spitalului Jude­țean de Urgență…

2 zile ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenor Corvinul Hunedoara Pentru că echipa pe care o conduce a reușit o…

2 zile ago

Bulina neagră

Silviu R., din municipiul Deva Pentru că a fost trimis în judecată, după ce a…

2 zile ago