Actualitate

Turnul locuinţă II al Cetăţii Costeşti-Cetăţuie, protejat de interperii

Adriana Năstase

Turnul locuinţă II din cetatea dacică Costeşti-Cetăţuie, în Munţii Orăştiei, va fi protejat de intemperii şi degradarea pro­dusă de acestea cu ajutorul unui acoperiş ce înconjoară incinta monumentului istoric, finalizarea lucrărilor fiind marcată vineri de către reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, în a cărui administrare se află situl UNESCO.

În circuit turistic
Structura acoperişului este simplă, din lemn, cu noduri şi întărituri metalice, aşezată pe teren, fără fundaţii, pentru a nu produce nicio perturbare a structurilor arheologice, au explicat reprezentanţii CJ Hunedoara.
Lucrările au început în anul 2019 şi au fost realizate cu ajutorul specialiştilor şi volun­ta­rilor, valoarea acestora ridicându-se, în final, la circa 47.000 de euro.
„Lucrarea protejează turnul locuinţă II al cetăţii de procesul de degradare cauzat de intemperiile naturii. Este un prim pas im­por­tant pentru punerea în valoare a sitului Cos­teşti-Cetăţuie. În zona cetăţii s-a făcut cură­ţe­nie, iar vegetaţia în exces a fost înlăturată. Ne dorim să introducem cetatea cât mai repede într-un cir­cuit turistic. Pentru moment, accesul publicului este gratuit”, a declarat Radu Barb, directorul ge­neral al Direcţiei de Administrare Mo­numente şi Promovare Turistică Hunedoara.
Pentru ca turiştii să poată ajunge mult mai uşor la cetatea dacică de la Costeşti, CJ Hu­ne­doara a preluat în administrare şi drumul de acces spre acest monument istoric, primele lu­crări fiind cele de pietruire a căii rutiere.
Totodată, CJ Hunedoara a iniţiat procedurile legale pentru a putea asigura paza mo­nu­mentului.
Proiectul finalizat la Costeşti-Cetăţuie este rodul colaborării dintre Institutul Naţional al Patrimoniului, Asociaţia Monumentum, prin proiectul „Ambulanţa pentru Monumente”, Universitatea Babeş-Bolyai, cu susţinerea Mu­zeului Naţional de Istorie a Transilvaniei şi Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, CJ Hunedoara şi Primăriei Orăştioara de Sus.
Proiectul „Ambulanţa pentru Monumente” este susţinut de Alteţa Sa Regală Prinţul de Wales, prin The Prince’s Foundation, care a pus la dispoziţie suma de 10.000 de lei pen­tru a putea începe achiziţia materialelor ne­ce­sare lucrărilor.
Cetatea dacică Costeşti-Cetăţuie a fost construită în secolul I î.Hr. şi avea un caracter defensiv, principalul său rol fiind de a apăra drumul spre capitala Daciei, Sarmizegetusa Regia.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura