Categories: ActualitateFlash

Tunelurile pentru urși de pe Autostrada Lugoj-Deva ne costă o grămadă de bani

Ultimul lot al Autostrăzii Lugoj-Deva va fi terminat în câțiva ani, după ce abia a fost câș­tigată licitația pentru această con­struc­ție. Este vorba de lotul cu tunelurile pentru urși, în lungime de 9,13 km. Con­tractul, în valoare de 2,2 miliarde de lei este finanțat prin PNRR.

Trei loturi au fost deja deschise traficului
Obiectivul general al proiectului este dez­voltarea rețelei transeuropene de transport și realizarea unei infrastructuri noi, ne­ce­sară pentru asigurarea protecției mediului, reducerii emisiilor de carbon, siguranței și eficienței serviciilor de transport, a informat Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Pe această porțiune de autostradă vor fi construite 2 tuneluri, 2 pasaje, 3 viaducte, durata contractului de finanțare fiind de 52 luni.
Valoarea totală a proiectului este de 2.205.014.636 de lei, din care valoarea fon­durilor europene aferente PNRR este de 909.885.900 de lei, iar contribuția publică națională este de 943.079.870.19 lei. Prin urmare, prețul kilometrului de autostradă pe „lotul urșilor” este de 245.001.626 lei/km, adică 49 milioane de euro/km.
Autostrada Lugoj – Deva a fost împărțită în 4 loturi. Trei loturi au fost deja deschise (primul în 2017, al treilea și al patrulea în 2019). Cei 9 kilometri costă foarte mult, deoarece implică realizarea unor tuneluri pentru urși între Margina și Holdea. Totul din cauza activiștilor de mediu, care au susținut că acolo sunt urși, ceea ce nu este adevărat.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Biblioteca Județeană recomandă cartea acestei săptămâni

Magdalena Șerban   Propunerea adresată de reprezentanţii Bibliotecii Judeţene “Ovid Densusianu” Hunedoara Deva pentru lecturare…

o oră ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

A scăpat de la ăia să­raci cu duhul și s-a gândit că i-ar sta bine…

11 ore ago

Bulina albă

Adrian Ahrițculesei, alpinist din Petroșani Pentru că a reușit să atingă cel mai înalt vârf…

11 ore ago

Bulina neagră

Adrian B., din localitatea Uricani Pentru că a fost trimis în judecată pentru violarea unui…

12 ore ago

S-a sinucis după o doză din drogul „Zombie”

Un tânăr din municipiul Lupeni s-a înecat în Râul Jiul de Vest, după ce ar…

12 ore ago