Traian Dorz, celebrat la un secol de viaţă

Ieri, în incinta Deva Mall, Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” a organizat o manifestare cu totul deosebită, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la naşterea lui Traian Dorz, simbol de prim rang al spiritualităţii creştin-ortodoxe din România.
Cu acest prilej, mai multe personalităţi au ţinut să fie prezente la Deva pentru a-l comemora pe cel care s-a născut într-o sfântă zi de Crăciun. Pe toată durata evenimentului, s-a putut vizita şi un stand de carte cu vânzare, al Editurii Traian Dorz din Simeria.
„Traian Dorz a cunoscut suferinţele vieţii de pe front, iar după instaurarea comunismului a avut parte, ca adept şi militant al „Oastei Domnului”, de persecuţii, umilinţe, privaţiuni şi ani grei de închisoare la Oradea, Gherla, Bucureşti, Caransebeş şi Satu Mare. A fost condamnat la 16 ani de muncă silnică, 10 ani de degradare civică şi confiscarea totală a averii. Cu toate acestea, nu a încetat să scrie poezii inspirate din profunda credinţă în Dumnezeu, în Iisus Hristos şi Fecioara Maria, pe care le-a memorat, iar după ieşirea din închisoare, le-a aşternut pe hârtie sau le-a rostit în faţa benzii de magnetofon. Ele s-au răspândit, în ciuda faptului că „Oastea Domnului” era interzisă de autorităţi. În ultimii ani ai vieţii, a avut o intensă activitate misionară, a organizat sărbători literare şi a atras numeroşi tineri spre „Oastea Domnului” şi valorile creştine promovate de această mişcare. Ultimii ani ai vieţii i-a petrecut la Hunedoara, unde a trăit auster, dar cu o mare putere de muncă, de creaţie a unor poezii religioase care au atras aprecierea a sute de credincioşi”, a arătat Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Judeţene. Acţiunea a beneficiat de prezenţa unor personalităţi ecleziastice şi culturale care au susţinut un program ce a cuprins comunicări, recitaluri de cântece şi versuri. Aceste momente au fost prezentate de cântăreţul Costel Busuioc, Părintele Gheorghe Gogan, poeta Nuţi Dragomir, Conf. Univ. Dr. Maricel D. Popa, cântăreaţa Alisa Toma, exegetul operei lui Traian Dorz, Ille Ionatan şi editorul Nelu Beg. (M. Şerban)

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

ANUNŢ

LICHIDATOR judiciar solicită oferte pentru asigurarea serviciilor de pază a patrimoniului societăţii CORVIN FOTOVOLTAIC S.R.L.,…

5 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zona noastră i-a făcut un cadou frumos iu­bitei sale…

11 ore ago

Bulina albă

Iulius Bedea, primarul orașului Simeria Pentru că reușește, cu toată opoziția celor din Coaliția anti…

11 ore ago

Bulina neagră

C.E.R., acuzat de tentativă de omor Pentru că împotriva sa a fost declanșată urmărirea penală…

11 ore ago

Când ești bun, ești bun! Florin Maxim rămâne la Hunedoara pentru următorii trei ani!

Antrenorul principal al Clubului Corvinul 1921 Hunedoara a acceptat propunerea prelungirii contractului existent şi va…

11 ore ago

Nu le mai ajung banii nici lor! Polițiștii locali ies în stradă

Poliţiştii locali protestează, astăzi, în faţa Guvernului, având mai multe so­li­citări de natură financiară, dar…

11 ore ago