Fara bascalie

Traian Băsescu, subiectul numărul 1

Traian Băsescu a devenit pentru mulţi lideri politici şi pentru majoritatea jurnaliştilor – între care mă includ – o adevărată obsesie. Orice cuvânt îi este preluat, interpretat, disecat, întors pe dos şi iar pe faţă, speculat, citat, mai departe, puteţi adăuga dvs. M-am gândit cum ar fi o presă care s-ar opri să comenteze ce face Traian Băsescu. Presa ar fi văduvită de subiecte, dar populaţia ar fi mult mai liniştită.
Nu este însă doar o reacţie imputabilă presei sau celorlalţi politicieni. Orice societate normală se bazează pe comunicare. Izolarea comunicaţională a unui personaj ce ocupă cea mai înaltă funcţie în stat este imposibilă, dar şi total neprofitabilă, atunci când nu devine chiar periculoasă.
Traian Băsescu ştie să spună lucruri despre care este sigur că vor fi comentate. Spre deosebire de Ion Iliescu, preşedinte care în timpul mandatului se ascundea în spatele unui limbaj de lemn, eliptic, care trebuia mai întâi descifrat, abia apoi interpretat, Traian Băsescu este exact la extremă. Limbajul colocvial alunecă adesea spre trivial, nu face economie de expresii jignitoare, chiar dacă nu sunt înjurături (pe care am văzut că le foloseşte când crede că e departe de urechile indiscrete), este direct la modul brutal – cel puţin în ţară, preşedintele nu foloseşte deloc ceea ce se cheamă limbajul diplomatic. De fapt, asta nu e doar natura lui, face parte din strategia lui, cea prin care se adresează în general unui segment pentru care limbajul direct spre brutal se confundă cu francheţea şi cu spusul „verde-n faţă.”
Cu timpul însă, acest stil a ajuns să deranjeze chiar şi pe cei care se amuzau copios, văzându-l pe preşedinte drept unul de-al lor, din popor, mai necioplit, dar drept. Până la un punct, strategia a fost corectă. De la un punct încolo, nu a mai funcţionat, pentru că acela ce se identifică prea mult cu cei aflaţi ierarhic mult sub el ajunge să-şi piardă respectul – aşa e firea umană. Căruţaşul care merge la medicul satului se bucură dacă doctorul mai face o glumă, chiar fără perdea, dar dacă face glumele astea mereu, căruţaşul îl va dispreţui – el respectă în medic şi domnul!
Ceea ce face acum Traian Băsescu este o încercare de recucerire a electoratului, printr-o campanie mediatică de sfârşit de an, în care a avut grijă să împartă critici şi jigniri la toţi, de la mic la mare, de la stânga la dreapta, menţinându-şi pentru el autocritica de tip comunist. Mai am şi lipsuri, tovarăşi, că nimeni nu e perfect, dar iată, încerc să le recunosc şi să mă corectez, pe când ceilalţi…

5 comentarii la „Traian Băsescu, subiectul numărul 1

  • Si totusi intentia dumneavoastra , cu subiectul de fata abordat, care ar fi?
    La o prima lectura in fuga, as trage concluzia ca in urma abordarii acestei probleme :”…populaţia ar fi mult mai liniştită.”
    Daca citim cu mai multa sirguinta, da, aveti dreptate!
    In schimb, nu ne mai ajuta cu nimic. Oricum campania electorala pentru Basescu s-a incheiat, alt mandat nu mai apuca!
    Lmbajul experimentat de el , constituie insa un exemplu bun penru viitor si pentru electorat, pentru ca ne-a demonstrat ca se poate cistiga si asa. Ca lupta politica are cele mai ciudate aspeste si nu se duce numai asa cum ne-a invatat trecutul , numai cu manusi si „fete mari”!
    Basescu si de ce nu( daca umblam pe astfel de tarimuri), Becali, sunt exemple bune in acest sens.

  • Va rog sa-i sugerati d-lui Lepadatu sa mai publice un editorial, eventual cu un titlu neutru, intrucat alegerile din colegiul Hateg si scandalul de dupa au trecut demult.

  • Basescu si-a construit cu multa viclenie statutul de lider popular, ca ne place sau nu i-a reusit de minune, prima data i-a reusit ca venea dupa Iliescu, a doua oara si pentru ca stia cum sa-si faca rost de voturi si pentru ca cei care veneau sa-l concureze erau candidati slabi, atit de slabi si de incapabili ca nu au reusit sa convinga electoratul ca merita sa mearga la vot. cit a fost prezenta la vot pina in 30% din populatia cu drept la vot? bine se stia asta de la inceput ca sub 30% vor vota atunci adversarii lui Basescu ar fi trebuit sa-si stoarca creerii sa-i scoata pe ceilalti 70% la vot, dar asta nu au facut-o pentru ca au fost incapabili.
    chiar credeti ca liberalii stau asa bine in judet de exemplu? ca-l vede cineva pe Molot drept Mesia! sa fim seriosi! Molot are bani si hunedorenii nu merg la vot si atunci jocurile sunt cistigate de cei suficient de vicleni sa nu se faca de cacao la o adica, asa cum am citit in presa de cazul Vladu…obsesia Basescu! da cind nu am avut noi cite-o obsesie? vom avea o obsesie, Udrea? ma gindesc ce cariera ar fi facut aceasta doamna ca activista pcr si ar fi facut! ar fi fost acel tip de activista pcr dispusa si disponibila, viclena si inteligenta. el, Basescu stie bine asta!sa nu uitam ca si in alte tari europene, lideri precum Berlusconi nu sunt alesi neaparat pentru virtutile lor, cit mai ales pentru asa-zisele gafe pe care le fac…si in special este comod sa cistigi cind ai un electorat absent, comod…de ce sa merg la vot ca tot aia este!iata punctul de plecare spre o victorie electorala…

  • Ei, chiar asa, subiectul nr.1? Poate doar la concurenta cu prea ascultatorul Boc. Altfel…
    Ma uit pe editia tiparita si citesc chiar langa editorialul dvs. despre (re)deschiderea portilor Teatrului de Arta Deva(dupa noua denumire). Iata un fapt imbucurator, despre care veti scrie cu siguranta maine sau poimaine. Uitand de Basescu. Asa cum ati facut si cu cateva zile in urma cu acea „Cronica de eveniment cultural…”
    Mai jos putin, aflam despre Targul de iarna de la poalele cetatii si despre deschidera Aqualand-ului ce va urma. Poate ca unii vor carcoti, tinand cont ca e criza: asta ne trebuia noua acum? Si totusi, ce bine e ca se mai intampla si astfel de lucruri! Si ca se mai si scrie despre ele. (Nu pot sa nu remarc aici din nou slaba, dezamagitoarea prestatie a primarului Hada din Hunedoara, in raport cu ceea ce se intampla in Deva. Pastrand bineinteles proportiile si tinand cont si de conditiile obiective. Primar pe care de altfel l-am votat. Trebuie sa remarc totusi evenimentele culturale ca Toamna muzicala Hunedoreana, Zilele castelului… Cred totusi ca o mare implicare a fost mai ales din partea celor de le „centru”, adica Deva. Si a dvs. personal.)
    Remarc mai departe pe alta pagina la rubrica Imagini inedite „Fructe glasate” Si cu aceasta ocazie ma apuca iarasi dorul de munte, de Retezat. Dvs. veti intelege desigur despre ce vorbesc. Uitand din nou de Basescu. Sau asezand acest subiect undeva intr-un ungher prafuit. Macar pentru o perioada.
    Iata numai cateva exemple din subiectele nr.1…

  • A, si sa nu uitam, desi poate parea deja desuet: in 16 dec. 1989 Timisoara a dat semnalul. Astfel putem si sa abordam orice subiect nr. 1 vrem. Macar atat si tot e ceva!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura