Actualitate

Traficantul de comori dacice a cerut răgaz să-şi pregătească apărarea

Maximilian Gânju

Un român cu cetăţenie germană, Zeno Pop, a fost trimis în judecată pentru spălare de bani. Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Hunedoara şi a intrat în luna septembrie la judecata pe fond.

Cetăţeanul german a fost acuzat că a deţinut şi vândut piese de tezaur furate din situl arheologic din Munţii Orăştiei, printre care o brăţară de aur, podoabe dacice, monede geto-dacice, monede romane şi artefacte din ceramică şi piatră. La ultimul termen de judecată din dosar, bărbatul a cerut să i se dea posibilitatea de a-şi pregăti apărarea, cerere admisă de judecătorii Tribunalului Hunedoara.
În dosarul instrumentat de Parchetul General, procurorii spun că individul, în perioada 2005 – 2015, prin ascunderea sau disimularea adevăratei naturi a provenienţei şi a proprietăţii bunurilor, a dobândit, deţinut şi transferat prin vânzare numeroase bunuri aparţinând patrimoniului cultural naţional, furate din situri arheologice din România. În cursul anului 2006, Zeno Pop a vândut unui colecţionar bulgar o brăţară multispiralică din aur (în greutate de 933,4 gr sustrasă din Rezervaţia Arheologică din Munţii Orăştiei – situl arheologic Sarmizegetusa Regia, dobândită în 2005), obiect pe care l-a prezentat cumpărătorului ca aparţinând unei colecţii private.
Totodată, ar fi tranzacţionat către diferite persoane sau societăţi (din Europa şi Statele Unite) peste 1.000 de monede (Lysimach, Solidi Iustinianians, stateri de aur tip Lysimach, denari romani republicani, o drahmă est celtică). Conform Parchetului General, intermedierea valorificării acestor bunuri a fost efectuată de persoane care şi-au asumat rolul de spălători de bani şi artefacte, unele trimise în judecată, respectiv condamnate în alte cauze instrumentate de Ministerul Public. Procurorii mai spun şi că, în cadrul operaţiunilor de asistenţă judiciară internaţională, Tribunalul Landului Federal Salzburg a dispus, în 2016, instituirea sechestrului asupra bunurilor imobile aflate în proprietatea lui Zeno Pop, până la concurenţa sumei de 200.000 euro.
Ministerul Culturii s-a constituit parte civilă cu suma reprezentând cheltuielile ocazionate de repatrierea brăţării multispiralice din aur, precum şi cele conexe.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura