Eveniment

Tot mai multe infracţiuni economice

Sorina Popa

Conform unei analize a activităţii Serviciului de Investigare a Fraudelor, în primele cinci luni ale anului, poliţiştii au efectuat cercetări în peste 400 de dosare penale, vizând infracţiuni de natură economică, în care au fost cercetaţi 564 învinuiţi şi au fost soluţionate 1.167 infracţiuni.
Majoritatea infracţiunilor se referă la falsuri şi uz de fals (345), înşelăciuni prin emitere de file cec fără acoperire (181), evaziune fiscală (148), acte de corupţie (64), încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală şi industrială (62), abuz în serviciu (56), delapidare (35). Au fost efectuate cercetări în 22 cauze penale complexe, în care prejudiciul total a depăşit 5. 300.000 de lei. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, se constată o uşoară creştere a numărului de infracţiuni economice.

Credite cu adeverinţe false
Astfel, un bărbat de 57 de ani, din Lupeni, a fost cercetat, dosarul său fiind finalizat, deoarece s-a asociat împreună cu alte 13 persoane, în vederea săvârşirii de înşelăciuni şi uz de fals. Potrivit anchetatorilor, cei 14 au folosit, în 2007, documente false, mai precis adeverinţe de salarii, cu care au obţinut mai multe credite de nevoi personale, de la două bănci din Deva. Prejudiciul produs se ridică la aproape 300.000 de lei. Dosarul a fost înaintat Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, cu propunere de trimitere în judecată. Un alt caz al poliţiştilor de la Serviciul economic s-a referit la administratorul unei societăţi comerciale din localitatea Bucium, despre care au stabilit că, în anul 2005, a vândut un utilaj tip „TAF” în valoare de 42.000 de lei şi un utilaj tip „Ifron” în valoare de 3.000 de euro, neachitând către bugetul de stat taxele şi impozitele aferente operaţiunilor comerciale menţionate. Administratorul este cercetat pentru comiterea infracţiunii de evaziune fiscală.

Nu avea licenţe
Un alt caz soluţionat de poliţiştii hunedoreni este al unui devean, acuzat că în luna septembrie a anului trecut vindea DVD-uri şi CD-uri, pe care erau stocate muzică, filme, programe de calculator şi jocuri video, fără a deţine licenţele prevăzute de lege, cauzând un prejudiciu în dauna Asociaţiei Industriei Muzicale din România în valoare totală de 5.246 de lei. Dosarul a fost soluţionat cu propunere de trimitere în judecată pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de Legea 8/1996.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura