Categories: Actualitate

Tot mai datori şi tot mai săraci

PSD a reuşit, în 10 luni de guvernare, să pună o ţară întreagă pe jar: patronatele protestează, sindicatele protestează, apărătorii justiţiei, căreia PSD vrea să-i pună căpăstru, protestează.
Reţelele de socializare sunt pline de apeluri pentru participare la ample manifestaţii, la ora la care este anunţată şedinţa de guvern care are pe ordinea de zi modificarea Codului Fiscal prin Ordonanţă de Urgenţă. Întocmirea proiectului de buget pretinde ajustări serioase ale veniturilor promise în campania electorală şi, în loc să dea la o parte minciuna, PSD-ALDE se afundă tot mai tare, căutând soluţii înşelătoare pentru a nu-şi recunoaşte eşecul. Între timp, cursul euro a ajuns la 4,63 lei, preţul la pompă cca. 6 lei/ litru. Pare că vor băga la presă până şi pietrele pentru a stoarce bani, şi, în orice caz, împrumută bani, fără de măsură, apoi îi aruncă în gaura neagră a consumurilor din import. Fenomenul creşterii datoriei publice este pe cale să scape de sub control.
Ministerul Finanţelor Publice a contractat, în anul 2017, împrumuturi de pe piaţa internă de peste 30 miliarde lei, numai în primele 10 luni ale anului, la care se adaugă şi o emisiune de eurobonduri de 1 miliard de euro. Deşi Guvernul României a programat pentru anul 2017 un deficit bugetar de cca. 2,97% din PIB, care presupune o creştere a soldului datoriei brute publice guvernamentale cu cca. 24,5 miliarde lei, ceea ce îngrijorează foarte mult este ritmul în care datoria publică creşte, în sume absolute, dar şi din perspectiva costurilor de finanţare, mai ales pentru că dobânzile au ajuns, din nou, să reprezinte cca. 1,5% din PIB. Deşi pentru o bună fundamentare a deciziilor şi propunerilor formulate la adoptarea viitoarelor acte normative cu caracter fiscal-bugetar, atât la nivel guvernamental cât şi la nivel parlamentar, ar fi strict necesare, lipsesc cu desăvârşire de pe site-urile oficiale următoarele informaţii:
– soldul datoriei publice pentru anii bugetari 2013-2017, atât ca sume absolute, cât şi ca procent în PIB, precum şi sumele absolute împrumutate în contul datoriei (exclusiv refinanţarea) în aceiaşi ani.
– sumele plătite, cu titlul dobânzi aferente, datoriei publice guvernamentale pentru anii bugetari 2013-2017.
– prognozele pentru evoluţia soldului deficitului bugetar structural, a datoriei publice guvernamentale brute, precum şi metodele de ajustare a cheltuielilor publice structurale anticipate de MFP în perioada 2018-2020, în condiţiile devierii semnificative, încă din anul 2015, de la obiectivul pe termen mediu.
Cu lipsa de transparenţă a guvernului românii s-au obişnuit. Dar creşte zi de zi, frustrarea că iar am împrumutat 30 miliarde lei şi iar nu ne-am ales cu nimic. În timp ce guvernul nu aude şi nu vede, funcţionând în lumea lui, autist, economia românească este în degringoladă. Scapă cine poate!

Eleonora-Carmen Hărău,
senator PNL de Hunedoara

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Au aflat zvonerii și povestesc pe la colțuri că un personaj al zo­nei, care merge…

9 ore ago

Bulina albă

Florin Oancea, primarul municipiului Deva Pentru că, telecabina de pe Dealul Cetății pornește astăzi, iar…

9 ore ago

Bulina neagră

Tatiana Rovinar, președinta Asociației Produselor Tradiționale Hunedoara Pentru că a înșelat un constructor care i-a…

9 ore ago

Situație scandaloasă la Lăpugiu de Jos. Pubelele oamenilor sunt golite de două ori pe lună. Cine a hotărât asta?

Locuitorii din comuna Lăpugiu de Jos sunt supuși unei situații inacceptabile, fiind obligați să aștepte…

9 ore ago

Nepotul care și-a tăiat unchiul cu sabia, judecat pentru omor

Tânărul s-a înarmat cu o sabie și a intrat peste unchiul său în casă cu…

9 ore ago

Noua escrocherie care te lasă printr-un apel fără nici un ban în cont. Poate avea chiar vocea mamei

Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează că escrocii au găsit o nouă metodă prin care…

9 ore ago