Comunitate

Toate cuplurile din municipiul Hunedoara care în acest an împlinesc 50 de ani de căsnicie vor fi premiate în data de 1 octombrie 2021, cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice. „Noi suntem foarte bucuroși că îi putem sărbători, în fiecare an, pe cei care au dat dovadă de înțelegere și răbdare și care au rămas timp de o jumătate de veac alături de persoana aleasă! Fiecare cuplu ne dă o lecție de viață și este important să le ascultăm poveștile”, spune Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara. Pentru a participa la premiere, cuplurile domiciliate în municipiul Huedoara care împlinesc în acest ani 50 de ani de căsătorie se pot înscrie până în data de 10.09.2021 la Direcția de Asistență Socială Hunedoara, completând integral formularul alăturat, care este disponibil și pe site-ul primăriei (la adresa: http://www.prima­ria­hunedoara.ro/…/formular-Nunta-de-Aur…) și trimițându-l prin e-mail la adresa das@prim­ariahunedoara.ro. Cei care locuiesc în municipiul Hunedoara dar s-au căsătorit în urmă cu 50 de ani în altă localitate pot să depună o cerere la sediul Direcției de Asistență Socială – Complexul Comercial Dunărea, Bd. Mihai Viteazu nr. 7A, Hunedoara. Mai multe informații puteți obține la numerele de telefon: 0771-074262, respectiv 0770-472363. (A.Năstase)

Păstrăvăria Roșcani, care funcționează în cadrul Regiei Naționale a Pădurilor, Direcția Silvică Hunedoara – Ocolul Silvic Dobra, este una din puţinele păstrăvării din țară care încă mai produc păstrăv indigen, adaptat apelor de munte din România.

Apă extrem de curată

Păstrăvul de consum indigen este un produs superior, de o foarte bună calitate, greu de găsit pe piaţă, deoarece majoritatea păstrăvăriilor din țară(inclusiv cele private de la Roșcani) produc păstrăv curcubeu, folosind în general material de reproducere din import, susțin reprezentanții Direcției Silvice (DS) Hunedoara. „Păstrăvul indigen este un aliment foarte valoros, datorită conținutului ridicat în proteină, a gradului ridicat de digestibilitate şi a conținutului în acizi grași nesaturați de tip Omega 3, EPA şi DHA, acizi care ajută la prevenirea afecțiunilor cardiovasculare”, arată un comunicat al DS Hunedoara.
Păstrăvăria Roşcani face parte din categoria păstrăvăriilor combinate, care produc atât puiet de păstrăv pentru repopulări, cât și pentru consum.
Păstrăvăria este alimentată cu apă de izvor, nu cu apă de râu, fapt care contribuie la calitatea deosebită a peștelui produs. Apa care alimentează păstrăvăria este extrem de curată, deoarece izvorăște dintr-un masiv calcaros, iar după doar câteva sute de metri de când iese la lumină, intră în păstrăvărie. Temperatura apei are oscilații mici în decursul anului, fapt ce favorizează hrănirea păstrăvului și iarna. Apa este unul din factorii limitativi ai procesului de producție dintr-o păstrăvărie, ea trebuie să corespundă sub raport fizico-chimic (în principal conținutul de oxigen) cerințelor păstrăvilor (specii de pești extrem de sensibili la conținutul de oxigen), iar prin cantitate, să asigure alimentarea permanentă a păstrăvăriei.
Având în vedere că la Roşcani se produce şi puiet pentru repopulări, păstrăvăria contribuie la susţinerea activităţii de salmonicultură din apele de munte. În fiecare an sunt produși aici peste 100.000 de puieți de păstrăv indigen destinați repopulării apelor de munte administrate de Direcția Silvică Hunedoara (râurile din Retezat dar și Strei, Jieț, Grădiște, Sibișel etc.). Pentru consum, păstrăvăria Roşcani asigură o producţie de aproape 7 tone de păstrăv anual.

 

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura