Publicitate

Tipuri de calorifere recomandate pentru locuință

Caloriferele reprezintă unul dintre elementele esențiale din orice locuință. Indiferent dacă stai la bloc sau la casă, dacă ai în plan să redecorezi, să îți construiești o casă nouă sau să renovezi una veche, încălzirea spațiului existent este prioritară. Pentru a te bucura de un confort termic ridicat, toate elementele care compun sistemul de încălzire trebuie să funcționeze într-o sinergie perfectă. De cele mai multe ori, oamenii aleg un calorifer în funcție de preț, design sau ușurința la montat, și nu luând în considerare performanțele acestuia pe termen lung. Piața instalațiilor termice abundă de modele și variante de radiatoare, astfel că alegerea unui produs potrivit pentru locuința ta este destul de dificilă. Formă, putere sau material de construcție, îți vom prezenta în cele ce urmează câteva aspecte importante în alegerea unei surse de căldură potrivite.

Cum alegi cele mai bune calorifere

În funcție de tipul de material din care sunt confecționate există trei variante de calorifere, respectiv din oțel, fontă și aluminiu. Cu toate că ar fi simplu să ne gândim că toate modelele asigură căldura, fiecare dintre acestea au caracteristici proprii. În alegerea unui calorifer trebuie să ții cont de randamentul sau transferul de căldură. Un radiator din aluminiu se încălzește foarte repede și răspândește o cantitate mare de căldură, însă nu este foarte rezistent. În cazul caloriferelor din oțel, pe cât de repede se încălzesc pe atât de ușor se și răcesc, în timp ce radiatoarele din fontă asigură un transfer de căldură mai scăzut decât aluminiul, se încălzesc mai greu dar se mențin calde cel mai mult timp.

 

Pentru a afla puterea necesară încălzirii camerei în care se va monta caloriferul se înmulțește volumul încăperii cu un coeficient calorific cuprins între 40 și 75 W/mc, pentru un confort termic optim. Rezultatul obținut ar trebui să te ajute să stabilești numărul de elemenți necesari sau dimensiunea caloriferului pentru a avea suficientă căldură în cameră. În cazul în care ți se pare complicat, un specialist te va ajuta să afli puterea necesară luând în calcul suprafața și orientarea încăperii, tâmplăria, izolarea termică, etajul la care este situată camera, caracteristicile pereților sau metoda de realizare a planșeului.

 

Un alt aspect care trebuie luat în seamă înainte de achiziționarea caloriferelor este sistemul de încălzire. În cazul în care ești racordat la sistemul public de distribuție a agentului termic, este indicat să alegi radiatoare din fontă sau aluminiu, în timp ce pentru încălzirea individuală cu centrală proprie sunt adecvate și cele din oțel. Durabilitatea acestor produse este importantă deoarece nu le vei schimba foarte des. Datorită proprietăților fizice ale fontei, radiatoarele din acest material sunt în top cu o durată de viață de peste 30 de ani. Caloriferele din aluminiu pot fi folosite între 10 și 20 de ani, în timp ce radiatoarele din oțel 5-10 ani.

Bineînțeles că și prețul are un rol important în alegerea caloriferelor, dar ține cont că nu este indicat să faci rabat de la calitate și confort. De obicei, prețurile mici ascund lipsuri și calitate slabă. Cel mai accesibil din punct de vedere financiar este caloriferul din oțel, urmat de cel din aluminiu și apoi fonta. Însă, chiar dacă par a fi cea mai comodă alegere, caloriferele din oțel nu sunt întotdeauna o opțiune avantajoasă deoarece sunt mai ieftine pentru că au convectoarele din interior mai mici și un consum de material mai scăzut. Prin urmare, puterea de încălzire este mai mică.

Pentru a te asigura că radiatoarele pe care urmează să le instalezi în locuință sunt de calitate, ține cont de material, durabilitate, rezistență, preț, design și garanția oferită atunci când le achiziționezi.

Calorifere din fontă – avantaje și dezavantaje

Radiatoarele din fontă sunt celebre și cunoscute de toată lumea. Chiar dacă ar părea o alegere învechită, nu trebuie uitată performanța lor termică incontestabilă. Sunt extrem de eficiente în emanarea și menținerea căldurii. Principalul avantaj al caloriferelor din fontă este că au cea mai mare durată de viață, de peste 30 de ani. Pe lângă durabilitate, au și o rezistență aparte la coroziune, lovituri sau șocuri mecanice. Datorită masei radiante mari, se răcesc foarte greu, conservă căldura mult timp și oferă astfel un confort sporit. Aceste calorifere fontă vin în întâmpinarea tuturor necesităților de confort termic și sunt ideale pentru încălzirea eficientă a locuinței. Pot fi utilizate în cazul încălzirii în sistem centralizat sau împreună cu o centrală termică individuală care poate funcționa la temperatură redusă.

Chiar dacă sunt foarte bune din multe puncte de vedere, caloriferele de fontă au și câteva dezavantaje. Un aspect deloc de neglijat este aspectul estetic, sunt mari și greoaie, iar majoritatea oamenilor vor un design plăcut în cameră. Măștile pentru calorifer ar putea face diferența în acest caz. De asemenea, spre deosebire de cele din oțel sau aluminiu, se încălzesc foarte greu. În plus, trebuiesc curățate periodic și au nevoie de o cantitate mai mare de apă. Un alt dezavantaj îl constituie și greutatea, un calorifer de fontă fiind dificil de manevrat, mai ales dacă are și foarte mulți elemenți. Dacă ne raportăm la prețul de achiziție, un astfel de radiator este mult mai scump decât cele din aluminiu sau oțel.

La fel ca orice alt produs și caloriferele din fontă prezintă atât beneficii cât și dezavantaje. Este totuși important faptul că avantajele sale sunt mult mai mari, iar performanțele termice sunt incontestabile. Prin urmare, în cazul în care îți dorești un produs de calitate pentru o perioadă lungă de timp, poți opta pentru caloriferele din fontă, luând în calcul nevoile speciale de întreținere și costurile acestora.

 

 

 

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura