Categories: Comunitate

Timpul, un aliat al comunei Vorţa

Magdalena Şerban

Despre comuna Vorţa, se pot povesti multe. Începând cu satele ale căror obiceiuri s-au perpetuat nealterate,  bătrânii ale căror istorioare sfidează anii şi până la schimbările din zilele noastre. Astfel, Radu Emil Bureană (foto), primarul comunei, nu priveşte în viitor, fără să se lege de trecut.
 

2012, un an al tradiţiilor…
De-a lungul vremurilor, indiferent de greutăţile care le-au apăsat umerii, oamenii nu s-au dat în lături de la a-şi duce mai departe obiceiurile şi deprinderile moştenite din strămoşi. La Vorţa, spre exemplu, chiar dacă bugetul local nu este unul consistent, încrederea în viitor şi în forţele proprii nu pare a lipsi. “Cu părere de rău, trebuie să spun că în acest an, aşa cum era tradiţia de Rusalii, nedeia din satul Visca nu s-a putut ţine. Căminul cultural din localitate, acolo unde se obişnuia să se desfăşoare, se află în plin proces de reabilitare, ceea ce a făcut imposibilă organizarea. Avem certitudinea că la anul, nu doar oamenii vor îmbrăca straie noi, ci şi căminul de aici, pentru că pe acea vreme, lucrările vor fi terminate. Tot referitor la partea de tradiţie şi implicare a comunităţii, vrem ca la anul, să readucem în actualitate sărbătoarea “Primăvara vorţană”, după o pauză de două decenii. Acest demers îl vom realiza în cadrul unei ramuri a programului câştigat pe Măsura 322“, a menţionat Radu Emil Bureană, primarul comunei Vorţa.

…dar şi al modernizărilor
Drumurile agricole din satele Vorţa, Certeju de Jos şi Coaja fac obiectul unui alt proiect european, care s-a depus pentru obţinerea finanţării. „Vrem drumuri agricole care să ne apere de noroi şi să ne permită să le tranzităm mai uşor, iar din acest motiv, ne-am hotărât să încercăm să atragem acel 1.000.000 de euro, pe care UE îl oferă pentru acest gen de proiecte. De asemenea, după ce se va face deschiderea prin drumul judeţean dintre Visca şi Ţebea, am convingerea că se va simţi şi o dezvoltare economică şi turistică a zonei, iar în urma acestei legături, şi investitorii vor deveni mai interesaţi să se orienteze către ceea ce se poate exploata în aceste locuri“, a concluzionat Radu Emil Bureană.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

3 ore ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

3 ore ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

3 ore ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

3 ore ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

3 ore ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

3 ore ago