Comunitate

Termen prelungit la ajutorul de stat pentru cultura de roşii în sere şi solarii

Magdalena Şerban

Astăzi este ultima zi în care se pot valorifica roşiile cultivate de legumicultorii care s-au înscris în programul guvernamental în baza căruia beneficiază de ajutorul de minimis, amintesc reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Hunedoara (DAJ).
Din cauza situaţiei agrometeorologice severe din această primăvară, când au fost înregistrate temperaturi deosebit de scăzute faţă de cele normale, afectând cultura de tomate în spaţii protejate, s-a decis extinderea perioadei de la 15 iunie la 1 iulie.
Conform actului normativ aprobat de guvernanţi, depunerea la DAJ a documentelor justificative care atestă valorificarea producţiei şi copia Registrului de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţia plantelor se poate face până la data de 15 iulie inclusiv, iar întocmirea de către DAJ şi transmiterea situaţiei centralizatoare a sumelor reprezentând ajutor de minimis la MADR se va onora până la data de 31 iulie 2020.
„Programul de sprijin pentru tomate, cultivate în sere sau solarii, cu ajutorul căruia producătorii agricoli din România sunt susţinuţi se află în al treilea an de implementare, asigurându-se astfel necesarul de consum intern de tomate de calitate, începând cu luna mai şi până în decembrie. Temperaturile joase au determinat coacerea lor puţin cu întârziere, aşa că s-a luat hotărârea ca termenul-limită de valorificare, stabilit iniţial la 15 iunie, să se prelungească până la 1 iulie. Legat de inundaţiile din ultima perioadă, care au afectat de la drumuri până la podeţe, gospodării, case, dar mai cu seamă terenuri agricole, beneficiarii hunedoreni ai programului de ajutor de minimis pentru producţia de tomate în spaţii protejate nu pot spune că au întâmpinat probleme mari cu respectivele culturi. A fost un caz la Aurel Vlaicu, dar apa intrată în solar nu a băltit şi nu a făcut ravagii considerabile. Din păcate, au fost distruse alte culturi, oamenii trezindu-se cu grădinile făcute praf plus alte suprafeţe agricole. Cei care şi-au pus răsaduri, sperând că vor consuma roşii, castraveţi sau alte legume din producţia proprie, nu vor mai putea să se bucure de ele“, a precizat Călin Marian (foto), directorul Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Hunedoara.
De amintit că potrivit programului guvernamental, cultivatorii de tomate în spaţii protejate (solar şi seră) au dreptul la un ajutor de minimis exprimat sub forma unei subvenţii de maximum 14.248,8 lei/beneficiar/ an, care reprezintă contravaloarea în lei a maximum 3.000 euro/beneficiar/an. Bugetul total al programului pentru Ciclul I a fost stabilit la aproximativ 40 de milioane de euro, iar beneficiarii trebuie să valorifice o cantitate de trei tone/1.000 metri pătraţi.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura