Comunitate

Terapia cu oxigen hiperbaric, la Crucea Galbenă Deva

Adriana Năstase

Un nou serviciu este pus la dispoziție de cei de la Crucea Galbena SRL din Deva. Este vorba de camera hiperbară, cu care se tratează multe afecțiuni. Monalisa Panaitescu (foto), directorul general al SC Crucea Galbenă SRL, ne spune că “oxigenoterapia hiperbară (HBOT) este o procedură prin care respirăm oxigen pur în interiorul unei camere cu presiune atmosferică ridicată (de până la 3 ori mai ridicată decât presiunea normală) pentru a îmbunătăți puterile naturale de vindecare ale organismului. Este una dintre cele mai eficiente și 100 la sută naturale metode de a reduce inflamația, de a promova vin­de­carea rănilor și de a crește atât per­for­manțele fizice, cât și cele cognitive”.

Ce boli se tratează
„Terapia cu oxigen hiperbară scaldă celu­lele din corp cu oxigen. Deoarece o cameră hiperbarica de terapie cu oxigen este pre­surizată, oxigenul intră cu ușurință în fiecare țesut al corpului. Acesta este motivul pen­tru care HBOT diminuează dramatic as­pec­tul ridurilor în piele și încurajează în mod di­rect sănătatea generală a pielii. Re­co­mandăm însă camera hiperbară pentru be­neficiile sale asupra sănătății. Dacă aveți vreuna dintre afecțiunile abces cerebral, acci­dentări, ADHD, afecțiuni osteo­ar­ti­cu­lare, anemii severe, arsuri, autism, boala de decompresie, boli autoimmune, cancer, can­grene, encefalopatii, embolie gazoasă, epilepsie, infecții ale pielii sau oaselor care determină necrozare, intoxicații cu monoxid de carbon, ischemie, migrene, paralizie ce­re­bral, răni greu vindecabile precum, picio­rul diabetic, scleroză multiplă, surditate neuro-senzorială brusc instalată vă aș­tep­tăm în cabinetul nos­tru situat în Bd-ul 1 De­cembrie 1918, Bl 2, Parter (vis-à-vis de Ci­nema Pa­tria, aproa­pe de Poșta Veche).
Prețul unei ședințe de 1 oră este de 90 de lei, iar tratamentul se poa­te plăti în 4 rate fără dobândă cu cardul Băncii Transilvania.
Pentru programări sun­tem disponibili la telefon 0254/228547 de luni până vineri între orele 08 și 16”, a­daugă Monalisa Pa­na­i­tescu. Fe­meia de afaceri va fi recompen­sată și în acest an cu un premiu pentru dezvoltarea acti­vi­tății de la Crucea Galbenă.

Ce este terapia cu oxigen hiperbaric

Scurt istoric
Medicina hiperbarică face referință la tratamentul medical în cadrul căruia este utilizată o presiune atmosferică cu o valoare mai mare decât cea la nivelului mării (cca. 760 mmHg). Tratamentul descrie terapia cu oxigen hiperbaric (HBOT), adică utilizarea medicală a oxigenului la o presiune at­mos­ferică mai mare decât presiunea at­mos­ferică normală, și recompresia terapeutică, destinată reducerii efectelor dăunătoare ale bulelor de gaze, prin reducerea fizică a dimensiunilor acestora, și asigurarea con­dițiilor optime de eliminare a lor și a ex­ce­sului de gaz dizolvat în sânge.Prima cameră hiperbarică a fost construită în 1662 de către Nathaniel Henshaw, medic și cleric britanic – o cameră sigilată, denumită domi­cilium, în care se atingea presiunea dorită cu ajutorul unor burdufuri și supape. El a crezut că utilizarea presiunii ar putea ajuta în tratarea anumitor boli respiratorii.În se­colele al XVIII-lea și al XIX-lea, tot mai mulți doctori au început să introducă în practica medicală aerul comprimat în vederea creșterii oxigenării la pacienți, astfel încât, în anul 1877, documentele arătau că camerele hiperbare erau utilizate pentru a trata o gamă largă de probleme de sănătate.
În anul 1861, neurologul american James Leonard Corning a construit prima cameră hiperbară utilizată în Statele Unite. A folosit dispozitivul pentru a trata muncitorii care lucrau la construirea tunelului Hudson din New York și care suferiseră de de­com­presie severă, ca urmare a săpăturilor efectuate sub nivelul mării.
Iar în 1917, inven­ta­torii germani Heinrich și Bernhard Dräger au tratat, pentru prima oară, cu ajutorul oxigenului sub pre­siune, scafandrii cu de­com­presie. Începând cu anii 1940, tratamentul cu oxigen hiperbaric a devenit un tratament standard pentru scafandrii militari din Statele Unite. Scafandrii care ies la suprafață prea repede sunt expuși ris­cului apariției bolii de decompresie (DCS), de­numită uneori „încovoiere” sau embolie gazoasă. Aceste fenomene sunt cunoscute sub denumirea boală de decompresie și ambele fac referire la probleme ce apar cu aerul din organism. Consecințele pot fi grave, iar HBOT este tratamentul primar pentru ambele afecțiuni.
Tot în prima jumătate a secolului XX, dr. Orville Cunningham, din statul Kansas, SUA, a HBOT pentru a trata pacienții cu forme grave de gripă, care nu răspundeau la niciun tra­tament. Însă, abia din anii 1950, terapia cu oxigen hiperbaric a început să fie utilizată la scară largă.
Astăzi, spitalele metropolitane din SUA și clinicile de tratament utilizează în mod curent terapia cu oxigen hiperbaric în tra­tamentul afecțiunilor degenerative și a ce­lor care scad concentrația de oxigen din sânge. La ora actuală, FDA a aprobat utili­zarea HBOT în cazul a 14 afecțiuni. Și, deși unii cercetători continuă să-i conteste efi­cacitatea, de zeci de ani doctorii din Europa, Rusia, Mexic, China și SUA au folosit HBOT pentru a trata cu succes o mare varietate de afecțiuni de sănătate grave.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura