Categories: Editorial

Ţepele lui Băsescu şi corupţia

În clasamentul pe 2009 al Transparency International privind indicele de percepţie a corupţiei, România ocupă ultimul loc în rândul ţărilor din Uniunea Europeană, cu un punctaj de 3,8. Este acelaşi punctaj pe care l-am avut şi anul trecut, ceea ce înseamnă că n-am înregistrat nici un progres la acest capitol faţă de anul precedent, dar nici n-am avut o evoluţie negativă.
De fapt, România ocupă acest ultim loc în ce priveşte nivelul corupţiei, împreună cu Bulgaria şi Grecia, ţări care au acelaşi punctaj ca noi. Dacă ne raportăm la faptul că în Grecia, ţară cu vechime în UE, corupţia a crescut simţitor în perioada la care ne referim, punctajul ei scăzând de la 4,7 în 2008, la 3,8 în 2009, atunci ar trebui să stăm olecuţă mai liniştiţi, spunându-ne că dracul nu-i aşa de negru pe cât pare. Dar la vecinii noştri, bulgarii, cu care ne tot comparăm noi, potrivit aceluiaşi sondaj, corupţia a scăzut, ei reuşind o creştere de la 3,6, la 3,8 puncte. Ceea ce înseamnă că la bulgari lucrurile s-au mai mişcat niţel, în timp ce la noi nu se vede nici o îmbunătăţire.
La nivel mondial, din cele 180 de ţări analizate, România ocupă locul 71. Unii ar putea spune că este, totuşi, satisfăcător, din moment ce ne situăm în prima jumătate a clasamentului mondial. Sussemnatul spune că nu este satisfăcător deloc, din moment ce în faţa noastră se află state precum Ghana, Kuweit, Namibia, Samoa sau Seychelles, iar toate ţările cu o democraţie bine consolidată şi unde instituţiile statului funcţionează în limitele normalităţii sunt situate în primul sfert al clasamentului.
Reprezentanţii Transparency Internaţional au precizat că este pentru prima oară, din 2002, când în domeniul luptei anticorupţie, în România nu s-a înregistrat nici un progres de la un an la altul. Nici nu ne miră această situaţie, având în vedere modul în care au evoluat lucrurile în ţara noastră în ultimii doi ani. Şi referitor la această stagnare, nu putem să nu ne gândim la declaraţiile actualului preşedinte, care în precedenta sa campanie electorală pentru fotoliul de la Cotroceni şi pe la începutul mandatului său ne spunea cum va eradica el corupţia din România, îndeosebi marea corupţie, cum îi va trage el în ţeapă, în piaţa publică, pe toţi marii corupţi şi corupători din ţară. După cum se vede, aşa s-a strofocat Traian Băsescu să elimine corupţia din ţară, încât, iată, am ajuns în coada Uniunii Europene. N-a tras nici un corupt în ţeapă, dar ne-a tras, în schimb, ţepe nouă, celor care l-am crezut ca fraierii şi l-am votat plini de speranţă.

MesagerulHunedorean

Share
Published by
MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

A pozat ani de zile într-un oponent al unui primar, s-a bătut cu de­ciziile sale…

12 ore ago

Județul Hunedoara poate deveni Destinația Anului 2024

Județul nostru are patru obiective în­scrise în cea mai importantă competiție din turismul românesc: Cetățile…

12 ore ago

Bulina albă

Denisa Oniciu din cadrul Detașamentului de Jandarmi Petroșani Pentru că a obținut medalia de bronz…

12 ore ago

Bulina neagră

Costantin N., judecat pentru furt Pentru că a fost trimis în judecată pentru furt calificat…

12 ore ago

Mama unui tânăr, dispusă să ajungă la închisoare pentru a-și „salva” copilul

Tânărul a provocat un accident rutier cu autoturismul familiei și ar fi rămas fără permis…

13 ore ago

Zeci de articole de îmbrăcăminte – furate de un bărbat din Deva

Bărbatul din municipiul Deva a intrat într-un magazin universal din localitatea Petrila, și-a încărcat coșul…

13 ore ago