Categories: Fara bascalie

Teo şi peruanii (sau columbieni, ce-or fi…)

Despre Teo am mai scris, cred că acum vreo doi ani. Îl cunoaşteţi poate, cântă la chitară, ba pe centrul vechi, ba mai nou, prin zona Opera (amuzant, zona Opera, nu…?). Mai ştie cineva de ce se numeşte aşa? Teo câştigă cinstit banii pe care-i pune lumea în husa chitarei. Cântă atât cât îl ajută vocea, nu rău, melodii din repertoriul Mondial, Phoenix sau Pasărea Colibri. Trec pe lângă el şi pun câte-un leu. Sora mea, plecată mai de mult din Deva, i-a lăsat 10 lei, cuprinsă de nostalgie.
Teo are, din când în când, concurenţă. Peruani sau columbieni, mă rog, cel puţin aşa arată după fizionomie. Când i-am văzut prima dată, în Braşov, prin anul 2000, erau o apariţie exotică. Priveam cu simpatie profilele lor incaşe sau mayaşe, amintindu-mi de localităţi cu nume ciudate, gen Machu Picchu sau Chichen Itza, vizitate de Marele şarpe cu pene, zeul Quetzalcoatl adică. Cântau „Cielito lindo” şi „El condor pasa” la chitară rece, cu zdrăngănele şi voce. Vindeau bijuterii „autentice” – evident, artizanat pentru uz turistic, dar nu vedeam nimic rău în asta, la urma urmei, trebuie să trăiască şi ei din ceva.
Între timp, lucrurile au mai evoluat. În ultima jumătate de an, sud-americanii au tot venit, inclusiv în Deva. Fizionomiile lor nu mai par ciudate, nu mă mai opresc să-i ascult. Mai întâi, cântau undeva lângă Ulpia, acum şi-au mutat cartierul general lângă mall. Autenticul, atâta cât era, a dispărut şi el, cântăreţii se odihnesc des, timp în care muzica se revarsă generos din boxe, la un volum suficient de puternic, cât să acopere jumătate din zona centrală. Vrând-nevrând, asculţi muzică sud-americană de dimineaţa până seara târziu, înregistrată pe CD, timp în care pleibecăreţii interpreţi mai vorbesc la mobil, mai mănâncă ceva, mă rog, ca oamenii, doar n-or fi fraieri să cânte personal. Din acest motiv, îl prefer pe Teo.
Este o vorbă, sper să o redau cu exactitate, spune cam aşa: vrei, nu vrei, bea Grigore aghiasmă… Parafrazând, vrei, nu vrei, ascultă o săptămână aceleaşi melodii. Poate sunt eu prea cusurgiu, dar cred că mai potrivită ar fi o zonă gen magazinul Real, dacă oaspeţii noştri ţin să concerteze cu o asemenea frecvenţă.
Şi pentru că este final de februarie, le mulţumesc comentatorilor mei. Ne vedem luni, adică la primăvară…

MesagerulHunedorean

View Comments

  • Da, ai dreptate. S-au balcanizat sud-americanii. Si eu il prefer pe Teo. Parca e mai autentic.

  • TEO, cetatean de onoare al Devei!...poate ca spre deosebire de belicosii ce fac astazi politica-n judet TEO chiar are ONOARE!

  • Zau, chiar nu intelesesi ? E vorba de onoare, tu o adusasi in discutie. Iar parafraza cu "repereaza" e dupa Caragiale, scita "Justitie". Daca esti incult/imculta nu am ce sa iti fac. Se studiaza si in scoala generala iar scita a fost dramatizata si prezentata la tv de mii de ori.

Share
Published by
MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

o zi ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

o zi ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

o zi ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

o zi ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

o zi ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

o zi ago