ComunitatePolitica si administratie

Teliucu Inferior: Unele investiţii se termină, în timp ce se pregătesc următoarele

Magdalena Șerban
Autoritatea publică din Teliucu Inferior are în lucru documentația unui proiect ce urmează să fie depus pe cea mai recentă axă de finanțare pusă la dispoziție de fostul Guvern Cîțu, adică Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” ce prevede alocări de cel puţin 140 de milioane de lei pentru fiecare judeţ, de 4 milioane pentru fiecare comună şi de 7 milioane de lei pentru fiecare oraş.

Drumurile, în prim-plan
Potrivit Larisei Ienăşescu, manager de proiecte în cadrul Compartimentului de Dezvoltare Locală, se vizează modernizarea unor drumuri cu rol important în strategia administrativă. “Primul este DC 105 ce duce spre satul Izvoarele, ce trebuie reabilitat din pricina deteriorării suferite în timp. E asfaltat, dar tonajul mare al mașinilor ce-l tranzitează și implicit uzura permanentă au dus la degra­darea lui. Al doilea proiect urmărește moder­ni­zarea Drumului Comunal 107B (din Teliuc spre Silvaș) ce are un segment asfaltat, dar are și de pământ. Ne-am înregistrat pe platforma ministerului (Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei a elaborat o platformă digitală https://investitii.mdlpa.ro/, special creată pentru depunerea cererilor de finanţare) și vom parcurge pașii care se cer, în continuare, până la depunerea propriu-zisă. Cert e că cererea de finanțare e pregătită”, a anunțat aceasta. Legat de fondurile alocate la nivel național pe această filieră investițională, ele vor fi destinate construcţiei a 12.000 km de reţele de alimentare cu apă şi canalizare construite/ extinse, 700.000 de branşa­mente individuale la sistem de alimentare cu apă/ racorduri individuale la sistem de canalizare, construcţia sau modernizarea a 2.000 km de drumuri judeţene şi variante ocolitoare şi 3.000 km de drumuri comunale. Vor fi luate în considerare datele demogra­fice, bugetele primăriilor, numărul de obiec­tive aflate în derulare pe fiecare judeţ din totalul investiţiilor aflate în derulare la nivel naţional, sau necesarul de fonduri pentru finalizarea obiectivelor de investiţii începute şi nefinalizate ori indicatorii statistici.

Roadele concepute ieri se văd azi și mâine
Pe de altă parte, trebuie anunțate multe acțiuni de succes care nu doar că au prins contur, ci unele sunt pe ultima sută de metri de implementare sau au cunoscut linia finală. Spre exemplu, introducerea rețelei de alimentare cu apă pe Strada Lacului și în satul Izvoarele, două obiective concretizate prin Programul Național de Dezvoltare Locală, deci pe axă guvernamentală, au fost finalizate. Recepția lucrărilor a fost făcută și urmează ca rețeaua să fie predată opera­torului. Iar investițiile ce au la bază aceeași sursă de finanțare nu se opresc aici. Tot pe Strada Lacului se execută și introducerea canalizării, parcurgându-se până la ora actuală circa 90 la sută din proiectul tehnic. Totodată, s-a trecut la amenajarea vestia­relor la baza sportivă de la Școala Gim­nazială din Teliucu Inferior. A fost dat ordinul de începere al lucrărilor aferente și s-a bifat predarea amplasamentului. O altă noutate e că din Fonduri de Mediu vor fi înlocuite lămpile vechi, care susțin iluminatul public la nivel de comună, cu unele noi, pe bază de led. Sunt 310 în total, iar acest demers care a debutat recent în teren va contribui la reducerea considerabilă a sumelor pe care le implică facturile la energia electrică. Mai apoi, din bani europeni nerambursabili, prin Grupul de Acţiune Locală Micro­regiunea Ţara Haţegului – Ţinutul Pădurenilor continuă lucrările de modernizare a parcului central din satul principal şi cele la terenul de sport de la școala primară din Cinciș, speranțele fiind ca până la finele lunii curente să se termine totul, însă mai depinde și de cât de prietenoasă și permisivă o să fie vremea. În altă ordine de idei, foarte așteptată de către o parte din cetățeni este construirea unui bloc ANL pentru care conducerea locală are pregătită documentația, iar de teren pretabil pentru un asemenea obiectiv dispune, avându-l în proprietate. Din punct de vedere al nivelului maxim, va fi un P+3. De altfel, există o serie de solicitări pentru acest gen de locuințe, mulți tineri având nevoie de un cămin care să le ofere confort, siguranță și intimitate. Unii încă lo­cuiesc cu părinții și bunicii, alții stau cu chirie, iar nevoile sunt multiple, mai ales în condițiile în care există copii de crescut, cărora trebuie să li se ofere un mediu adecvat.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura