Categories: Actualitate

Televizoare LED vs. LCD: Care este diferența?

Vă gândiți să vă montați sau să vă modernizați configurația home theater? Există mulți factori de luat în considerare, dar procesul începe adesea cu o întrebare majoră: Ce tip de televizor ar trebui să vă luați? Tehnologia actuală de top a televizoarelor, cum ar fi popularele OLED sau ecranele QLED, ar putea atrage multă atenție, dar acestea pot costa totuși destul de mult. Până când ecranele globale OLED și QLED vor deveni mai accesibile, televizoarele LED și LCD oferă în continuare o opțiune viabilă și de calitate pentru cei mai atenți la buget.

 

Dar care este diferența? Este o întrebare pe care o auzim adesea de la cumpărătorii de home theater încurcați de tot jargonul și acronimele. Iată un răspuns rapid: Un televizor Vortex LED este un televizor LCD, dar cum a ajuns definiția fiecărui termen să fie atât de confuză poate fi o surpriză.

 

În ciuda faptului că are un acronim diferit, televizorul LED este doar un tip specific de televizor LCD, care utilizează un panou cu cristale lichide (LCD) pentru a controla locul în care lumina este afișată pe ecran. Aceste panouri sunt compuse, de obicei, din două foi de material polarizant cu o soluție de cristale lichide între ele. Atunci când un curent electric trece prin lichid, acesta face ca cristalele să se alinieze, astfel încât lumina poate (sau nu) să treacă prin ele. Gândiți-vă la aceasta ca la un oblon, care fie permite luminii să treacă, fie o blochează.

 

Deoarece atât televizoarele cu LED, cât și cele cu LCD se bazează pe tehnologia LCD, rămâne întrebarea: care este diferența? De fapt, este vorba despre care a fost diferența. Televizoarele LCD mai vechi foloseau lămpi fluorescente cu catod rece (CCFL) pentru a asigura iluminarea, în timp ce televizoarele LCD cu LED foloseau o serie de diode emițătoare de lumină (LED) mai mici și mai eficiente pentru a ilumina ecranul.

 

Deoarece tehnologia este mai bună, toate televizoarele LCD folosesc acum lumini LED și sunt considerate în mod colocvial televizoare cu LED. Pentru cei interesați, vom aprofunda iluminarea de fundal mai jos, sau puteți trece la secțiunea Dimming local.

 

Un televizor Vortex LCD folosește trei forme de iluminare de bază: retroiluminarea CCFL, retroiluminarea cu LED-uri cu matrice completă și iluminarea marginală cu LED-uri. Fiecare dintre aceste tehnologii de iluminare este diferită una de cealaltă în moduri importante. Să le analizăm pe fiecare dintre ele.

 

Retroiluminarea CCFL este o formă mai veche, acum abandonată, de tehnologie de afișare în care o serie de lămpi cu catod rece se află în interiorul televizorului, în spatele ecranului unui televizor Vortex LCD. Luminile luminează cristalele destul de uniform, ceea ce înseamnă că toate regiunile imaginii vor avea niveluri de luminozitate similare. Acest lucru afectează unele aspecte ale calității imaginii. Deoarece CCFL-urile sunt mai mari decât matricele cu LED-uri, televizoarele LCD bazate pe CCFL sunt mai groase decât televizoarele LCD cu iluminare din spate cu LED-uri.

 

Iluminarea de fundal full-array înlocuiește CCFL-urile învechite cu o matrice de LED-uri care acoperă partea din spate a ecranului, cuprinzând zone de LED-uri care pot fi aprinse sau atenuate printr-un proces numit atenuare locală. Televizoarele care utilizează retroiluminarea cu LED-uri full-array reprezintă o bună parte din piața televizoarelor cu LED-uri de înaltă calitate și pe bună dreptate – cu o iluminare mai precisă și mai uniformă, acestea pot crea o calitate a imaginii mai bună decât cea pe care au reușit vreodată să o obțină televizoarele LCD cu CCFL, cu o eficiență energetică mai bună, pe deasupra.

 

O altă formă de iluminare a ecranului LCD este iluminarea marginilor cu LED-uri. După cum sugerează și numele, televizoarele cu iluminare pe margini au LED-uri de-a lungul marginilor unui ecran. Există câteva configurații diferite, inclusiv LED-uri doar de-a lungul părții inferioare, LED-uri în partea superioară și inferioară, LED-uri în stânga și în dreapta și LED-uri de-a lungul tuturor celor patru margini. Aceste configurații diferite determină diferențe în ceea ce privește calitatea imaginii, dar capacitățile generale de luminozitate depășesc în continuare ceea ce pot realiza televizoarele LCD CCFL. Deși există unele dezavantaje în ceea ce privește iluminarea marginală în comparație cu afișajele full-array sau cu retroiluminare directă, rezultatul final este că iluminarea marginală permite producătorilor să realizeze televizoare mai subțiri și mai puțin costisitoare.

 

Pentru a reduce mai bine decalajul de calitate al întunecării locale dintre televizoarele cu iluminare pe margini și cele cu iluminare din spate, producători iși-au dezvoltat propriile forme avansate de iluminare pe margini. Acestea păstrează factorul de formă subțire realizabil prin intermediul designului edge-lit și o calitate a iluminării locale mai mult la egalitate cu cea a retroiluminării full-array.

 

Dimming-ul local este o caracteristică a, de exemplu, unui televizor Vortex LCD cu LED, prin care sursa de lumină LED din spatele ecranului LCD este atenuată și iluminată în funcție de cerințele imaginii. Ecranele LCD nu pot împiedica complet trecerea luminii, chiar și în timpul scenelor întunecate, astfel încât atenuarea sursei de lumină în sine ajută la crearea unor negre mai profunde și a unui contrast mai impresionant în imagine. Acest lucru se realizează prin atenuarea selectivă a LED-urilor atunci când o anumită parte a imaginii – sau regiune – trebuie să fie întunecată.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Un consiliu pestriț se anunță a fi la cârma unei urbe din sudul ju­dețului, după…

13 ore ago

Laurenţiu Nistor, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara: Avem de partea noastră experienţa administrativă, profesionalismul, priceperea, dar şi tinereţea cu viziunea inovativă

Șeful județului și-a depus candidatura pentru un nou mandat în fruntea Consiliului Județean Hunedoara. Laurențiu…

13 ore ago

Bulina albă

Maria Sara Lupulesc, elevă în clasa a V-a la Școala gimnazială ”I.G. Duca” din Petroșani…

13 ore ago

Bulina neagră

Aurel G. Pentru că a fost trimis în judecată pentru lovire și alte violențe, după…

14 ore ago

Plângere penală împotriva celor care au modernizat telecabina de pe Dealul Cetăţii

Primarul Devei a decis că e mo­mentul să facă plângere penală împotriva celor care au…

14 ore ago