Telecabină nouă la Cetatea Deva

Mircea Crivăţ

Primăria Municipiului Deva a demarat procedura de achiziţie pentru atribuirea con­tractului de lucrări (proiectare şi execuţie) a obiectivului de investiţie ,,Modernizare as­censor înclinat, acces Cetate Deva”. În pre­zent municipalitatea se află în faza de eva­luare a ofertelor depuse.
Noul ascensor care va facilita accesul în Cetatea Deva va avea o capacitate de 30 de persoane. Investiţia va cuprinde şi mo­der­nizarea instalaţiei de transport înclinat, a sis­temelor de comandă şi siguranţa funcţională a acestora, modernizarea celor două staţii între care circulă telecabina, amenajarea şi re­func­ţionalizarea zonei de aşteptare în zona pie­to­nală de la poalele Dealului Cetăţii (în pre­zent, zona staţiei de plecare a telecabinei nu este amenajată), redimensionarea came­relor teh­nice în cele două staţii (plecare, so­sire) pentru noile fluxuri de turişti, moderni­zarea grupurilor sanitare, adaptarea ram­pe­lor pentru per­soanele cu deficienţe neuro­mo­torii la stan­dardele şi normativele în vigoare. Durata de implementare a investiţiei de la semnarea con­tractului şi predarea am­pla­sa­men­tului către firma care va câştiga licitaţia este de 12 luni. Valoarea estimată a in­vestiţiei este de 15.778.243,09 lei fără TVA”, a declarat Florin Oancea, primarul munici­piu­lui Deva.
Reamintim că telecabina care deserveşte în prezent Cetatea Deva a fost pusă în funcţiune în anul 2005 şi are o capacitate de 16 locuri. Instalaţia şi echipamentele sunt depăşite din punct de vedere al sistemelor funcţionale iar telecabina nu mai face faţă fluxului mare de turişti.
Potrivit edilului şef al municipiului Deva, noua telecabină va respecta toate cerinţele obligatorii conform normelor şi standardelor europene şi va creşte siguranţa de transport pentru cei care vizitează monumentul istoric. Această investiţie – susţine primarul Oancea – face parte din strategia de dezvoltare a municipiului Deva în ceea ce priveşte pro­movarea, dezvoltarea şi valorificarea patri­mo­niului natural şi cultural precum şi dezvol­tarea activităţilor economice din domeniul turismului.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Nu vor să renunțe sub nici o formă la me­tehne. Gurile rele spun că unii…

23 de ore ago

10.000 de pretexte pentru a denigra CJ Hunedoara

În urma apariției în spațiul public a unui articol semnat de Carmen Cosman Preda care…

23 de ore ago

Bulina albă

Mihai Panaitescu, managerul Teatrului de Artă Deva Pentru că la Gala Premiilor UNITEM 2024, ediţia…

23 de ore ago

Bulina neagră

Sorin A., autorul a peste 130 de infracțiuni de înșelăciune prin metoda ”Accidentul” Pentru că…

23 de ore ago

Chinuită chiar de nepoata pe care a crescut-o ca pe propria fiică

O bunicuță în vârstă de 80 de ani, din Hunedoara, s-a plâns Judecătoriei Hunedoara că…

23 de ore ago

Vitezoman lăsat pieton. A cerut să-i fie înapoiat permisul și a dat vina pe stâlpii de electricitate

Un șofer prins de polițiștii hune­do­reni circulând cu 107 km la oră prin localitate a…

23 de ore ago