Categories: ActualitateFlash

Teatrul devean, conectat la marile scene ale lumii

Magdalena Şerban

Pentru melomanii hunedoreni care doar au visat până acum să-i poată vedea, la scenă deschisă, pe coloşii spectacolelor de operă ai lumii, Teatrul de Artă din Deva vine cu o premieră, oferindu-le posibilitatea de a urmări spectacole de operă de pe marile scene ale lumii, transmise live, prin satelit, cu un sistem de sunet profesional şi imagini impecabile.

De la New York, Maastricht şi Moscova… la Deva
Dacă anul trecut, când teatrul devean îşi deschidea porţile, promitea spectacole de calitate, iată că în acest an, s-a autodepăşit, încercând să aducă lumea întreagă la picioarele publicului hunedorean şi să-l răsfeţe cu reprezentaţii de excepţie. Astfel, Teatrul de Artă Deva a devenit unul dintre pionierii transmisiunilor live a spectacolelor de operă, care performează în acest moment, în lume.
„Acest proiect vine ca o completare a repertoriului teatral destul de variat. Avem şase premiere până la închiderea stagiunii. Ne-am gândit să diversificăm oferta noastră culturală şi să aducem la Deva opera, însă nu orice fel de operă, ci una la cel mai înalt nivel artistic. Este vorba de marile teatre ale lumii, în speţă, Teatrul Metropolitan din New York şi Teatrul Bolşoi din Moscova. Acest proiect este demarat în colaborare cu firma D’Stars, care are licenţă de transmisie live a acestor evenimente. Este un gen de spectacol multimedia, cu poiecţii high-definition, chiar Full Hd şi cu un sunet special, care te face să intri în atmosfera show-ului. Este o variantă ieftină, spectaculoasă şi inedită, mai ales că reprezintă o premieră pentru oraşul nostru.
Personal, sunt foarte încântat de acest proiect şi sper să satisfacă pe deplin cerinţele şi gusturile acelui segment de public care îndrăgeşte opera şi tânjeşte, de mult timp, după aşa ceva”, a declarat Mihai Panaitescu, regizor şi actor al teatrului devean.

Prima transmisie, un concert Rieu
“În ceea ce priveşte costurile implicate, vorbim despre 10 euro/bilet, indiferent de reprezentaţie. Este un preş foarte mic, comparativ cu cel practicat în Bucureşti,  de exemplu, să nu mai vorbim de marile metropole ale lumii, unde ajunge la minimum 500 de dolari. Referitor la aparatura teatrului, mai ales cea de proiecţie, este una pofesională, iar spaţiul este excepţional din punct de vedere al acusticii, pretându-se la acest gen de spectacole, care se vor derula pe perioada întregii stagiuni (începând cu luna septembrie a acestui an şi până în iunie anul viitor). Prima astfel de transmisie din grila de programe, din 23 iulie, va fi concertul de la Maastricht (Olanda), a celebrului violonist Andre Rieu, care este în mare vogă în toată Europa. La un spectacol de-al lui Rieu, au fost şi câte 25.000 de spectatori. Este ceva absolut grandios”, a precizat în încheiere Mihai Panaitescu.

MesagerulHunedorean

View Comments

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

2 zile ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

2 zile ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

2 zile ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

2 zile ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

2 zile ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

2 zile ago