ComunitateFlash

Teatrul de Artă Deva şi-a deschis cortina

Andreea Lazăr

Sub o nouă denumire şi cu o înfăţişare complet nouă, teatrul din Deva şi-a deschis porţile, la sfârşitul săptămânii trecute, pentru toţi iubitorii de cultură. După mai bine de două decenii de când clădirea a intrat în renovare, Teatrul de Artă Deva a găzduit vineri primul spectacol de talie naţională.

Investiţie de milioane de euro
Inaugurarea Teatrului de Artă a fost pregătită cu mare fast de către reprezentanţii instituţiei de cultură şi ai Consiliului Judeţean Hunedoara, în subordinea căruia se află teatrul. Pentru câteva zeci de minute, centrul municipiului Deva a fost animat de zeci de clovni şi artişti, care au anunţat, într-un mod cu totul special, deschiderea teatrului. Muzica de promenadă şi jongleurile artiştilor au fost completate de focuri de artificii, atmosfera fiind una de poveste. La această paradă şi-au adus contribuţia artişti ai circului din Besancon-Franţa, fanfara Peneş Curcanul şi elevi ai Colegiului Naţional Decebal din Deva.
O sală reamenajată complet, instalaţii de sunet şi lumini performante, o scenă modernă. În acest fel a fost întâmpinat publicul hunedorean, care a participat la gala de deschidere a teatrului devean. Cu o capacitate de 402 locuri, toate pe fotolii, sala Teatrului de Artă Deva poate concura cu celebrele teatre din Bucureşti sau Timişoara. Investiţia totală, pe care autorităţile judeţene au făcut-o ca teatrul să arate în acest fel, se ridică la peste două milioane de euro. „Am considerat că municipiul Deva are nevoie de o instituţie adevărată de cultură. Am reuşit, în aproximativ doi ani, să facem ceea ce nu s-a realizat în 20 de ani. Oferim astfel hunedorenilor iubitori de teatru un spaţiu modern, potrivit atât pentru spectacole de teatru, cât şi de operă. Am promis că pe scenă vor urca doar trupe de talie naţională şi ne vom ţine de cuvânt. Dorim să oferim publicului spectacole adevărate”, a declarat în cuvântul inaugural Mircea Ioan Moloţ, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara.

Inaugurare cu fast
Redeschiderea teatrului devean a adus pe scena instituţiei de cultură spectacole de marcă. Un concert de colinde al Corului „Passiones” al Universităţii de Muzică „George Enescu” din Bucureşti i-a introdus pe spectatori în atmosfera de sărbătoare. Cei care au ridicat publicul în picioare au fost actorii de la Teatrul „Notarra” din Capitală, care au pus în scenă piesele „Ritmuri” şi „Umor, amor, fior de dor”, în regia Dianei Lupescu. De un public numeros s-au bucurat şi protagoniştii piesei „Casanova“, pusă în scenă de M.C. Ranin, noul director artistic al teatrului devean.
„A fost un spectacol extraordinar. De mult nu au mai fost asemenea spectacole la Deva. Chiar era nevoie de un teatru în acest oraş şi mă bucur că s-a redeschis”, a declarat Elisabeta Şipoş, una dintre spectatoarele prezente la cele două reprezentaţii. „Mergeam la teatru şi mai demult, dar nimic de atunci nu se compară cu ce este acum. Sala este extraordinară, iar spectacolele sunt pe măsură. Sper să fie aşa şi de acum înainte”, a spus şi Cristian Marcu, un alt spectator.
„Teatrul din Deva va fi unul de proiecte. Acest lucru înseamnă că fiecare spectacol va dispune de un buget în funcţie de care se vor încheia şi contractele cu actorii. Personalul care a lucrat în teatrul din Deva este binevenit, în continuare, să evolueze în producţiile ce vor fi puse în scenă. Pregătim o stagiune pentru anul 2011, care va începe în luna februarie şi care va aduce la Deva nume mari ale teatrului din România”, a declarat Nelu Ardelean, directorul instituţiei.

O istorie zbuciumată
Teatrul de Artă din Deva a fost construit în anul 1910, pe locul unui fost restaurant, sub titulatura de Teatrul orăşenesc al Devei. Prima renovare s-a făcut între anii 1950-1960, când a fost refuncţionalizat accesul principal în clădire. O intervenţie ulterioară a presupus renovarea interiorului, pentru a primi şi funcţii de operă şi operetă. În ultimii 20 de ani, instituţia a devenit principalul actor al propriei piese. O restaurare majoră a clădirii de patrimoniu s-a început în 1987 şi a fost finalizată după mai bine de două decenii. În 2009, instituţia a fost preluată de Consiliul Judeţean Hunedoara, care a investit două milioane de euro, pentru finalizarea lucrărilor şi care a rebotezat-o în „Teatrul de Artă”.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura