„Taina mănăstirii” şi „Edith Piaf”, reprezentaţiile lunii la teatrul devean

Magdalena Şerban

Teatrul de Artă Deva propune două spectacole de marcă în această lună. Este vorba de „Taina mănăstirii” ce se va juca în 21 aprilie, începând cu ora 19:00 şi „Edith Piaf” a cărui reprezentaţie va avea loc în 23 aprilie, ora 19:00. Preţul unui bilet întreg este de 20 de lei şi 10 lei cu reducere pentru prima piesă, respectiv 30 de lei şi 15 lei, pentru cea de-a doua. Rezervări se pot face la numărul 0766-068.728 sau la Agenţia Teatrală.

Despre viaţă şi păcate
„Taina mănăstirii”, în regia artistică şi scenografia lui Marius Oltean, reprezintă un joc al minţii şi al miracolelor, al luminii şi al umbrelor, care ne pune în postura de a reflecta la adevăratele valori şi de a mărturisi că singurul lucru care ne apropie de Dumnezeu este iubirea. Piesa reprezintă o adaptare după textul scriitorului american John Pielmeier, „Agnes, aleasa lui Dumnezeu”, în care povestea se ţese în jurul tinerei călugăriţe Agnes, învinuită de pruncucidere. La mănăstirea condusă de Maica stareţă Miriam, soseşte doctorul psihiatru Martha Livingstone, care trebuie să stabilească dacă Agnes este o fiinţă conştientă de faptele sale sau nu. Şi dacă trebuie acuzată de crimă sau dusă la casa de nebuni. Interogarea inocentei-păcătoase Agnes de către doctoriţă scoate la iveală o serie de taine cumplite din viaţa tinerei, dar, mai mult decât atât, pune problema modului de a privi şi a înţelege lucrurile. Într-un fel, se pune în scenă dezbaterea propusă de însuşi genialul Einstein: „Nu există miracole sau totul este un miracol!” Inocenta Agnes îşi trăieşte viaţa în preajma comuniunii cu un Dumnezeu bun şi protector, dar care nu o poate feri de cruzimea amintirilor şi nici de aşa zisele greşeli de care nu este conştientă. Mai trebuie subliniat că în perioada 14-19 noiembrie 2014, acest spectacol a participat la Festivalul Internaţional al Teatrului de Studio, organizat de Teatrul „Alexandru Davila“ din Piteşti, unde a fost nominalizat la secţiunea: Cel mai bun spectacol. Pe scenă urcă trei actriţe care se dăruiesc total: Cristina Lazăr, Isabela Haşa şi Adriana Sâncrăian (câştigătoarea premiului la secţiunea – La Jeunesse).

Iubirea, strigată în cântece
Pe de altă parte, dacă veţi accepta provocarea de a descoperi universul lui Edith Piaf (în interpretarea Claudiei Negroiu), urmărind spectacolul ce poartă numele marii voci artistice, veţi putea descoperi atmosfera Parisului interbelic şi postbelic, extinsă până dincolo de Ocean, în America anilor ‘40-‘60. Scenografia îi aparţine lui Aurel Pătraşcu, regia poartă semnătura Mălinei Andrei, iar scenariul se bazează pe autobiografia scrisă chiar de Edith Piaf, sub titlul „Au bal de la chance“ şi pe cartea publicată de Simone Bertaut (sora ei) şi intitulată simplu, „Piaf“. Cu un destin aparte, care ar mişca şi cele mai împietrite inimi, însă mai ales cu o voce care o dată ascultată nu-ţi mai poate ieşi din suflet, celebra cântăreaţă reuşeşte şi acum să impresioneze. Spectacolul nu se doreşte a fi unul documentar, chiar dacă oferă multă informaţie, ci un mod plăcut şi relaxant de a intra într-o poveste reală şi fantastică în acelaşi timp, dură şi extrem de tulburătoare.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

2 ore ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

2 ore ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

2 ore ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

2 ore ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

2 ore ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

2 ore ago