Actualitate

Tăierile de arbori de la Sarmizegetusa Regia sunt legale

 

Natalia Bumbac

Romsilva intervine în scandalul provocat de organizaţia „Agent Green” şi Fundaţia Dacica vizavi de lucrările silvice de la Sarmizegetusa Regia. Instituţia a transmis un comunicat în care arată că acţiunile din zona cetăţii dacice sunt în perfectă legalitate.
Zeci de arbori cad anual în sit
De unde şi cum s-a ajuns aici? În urmă cu câteva zile, cei de la „Agent Green” au scandalizat opinia publică cu un reportaj video în care afirmă că la Regia se taie ilegal copaci, iar vestigiile şi perimetrul sitului au fost devastate de utilaje şi de arbori căzuţi. Mai mult de atât, activiştii susţin că arborii care au acaparat situl arheologic compun o pădure virgină, statut care interzice intervenţiile de înlăturare chiar şi a copacilor bolnavi sau uscaţi.
Celor de la „Agent Green” am putea să le dăm crezare în situaţia în care nu am şti cum stau lucrurile în realitate şi de ce au fost necesare aceste tăieri de arbori. Reamintim că de mai mulţi ani, reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, instituţie în administrarea căreia se află situl arheologic, s-au confruntat cu problema copacilor care cădeau necontrolat peste vestigiile monumentului, distrugându-le. Doar în vara anului trecut au căzut 24 de copaci, mulţi dintre ei peste zidurile fortăreţei dacice. Concluzia a fost una clară şi care impunea înlăturarea arborilor uscaţi sau bolnavi din perimetrul sitului. De altfel, în scriptele Romsilva, pădurea respectivă figurează ca „pădure aflată în declin”.
Libera exprimare nu dă dreptul la minciuni
Anul trecut, cei de la CJ Hunedoara au obţinut avizele necesare pentru începerea lucrărilor. În total, au fost marcaţi circa 100 de copaci care urmau să fie tăiaţi, deoarece prezentau un pericol atât pentru monument, cât şi pentru vizitatori. În permanenţă, CJ Hunedoara a comunicat toate informaţiile legate de acest subiect, despre modul în care vor fi înlăturaţi arborii şi componenţa echipei care va participa la aceste acţiuni şi nimeni nu a făcut vreo obiecţiune. Totodată, a anunţat că în perioada lucrărilor, vizitarea sitului nu va fi permisă. Pentru nimeni nu era o surpriză că acolo se fac tăieri de arbori, totuşi, pentru unii se pare că a fost.

Cât despre acuzaţiile aduse de ONG-işti că arborii au căzut peste zidurile monumentului, administratorul sitului arheologic, Vladimir Brilinsky, le-a negat categoric. „Nici un monument nu a fost afectat de căderi de arbori. Nici un centimetru de strat arheologic nu a fost distrus. Toată lumea în România are garantat prin Constituţie dreptul la liberă exprimare. Nimeni, însă, nu are dreptul la a spune minciuni”, a afirmat Vladimir Brilinsky.
„Nu este o pădure virgină”
În ceea ce priveşte argumentul celor de la „Agent Green”, conform căruia pădurea din perimetrul sitului este una virgină, acest lucru este contrazis de Romsilva. „Suprafaţa respectivă nu a respectat criteriile de includere în Catalogul Naţional al Pădurilor Virgine şi Cvasivirgine, în urma verificărilor efectuate de către Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare în Silvicultură «Marin Drăcea», cu ocazia întocmirii amenajamentului silvic şi a organizaţiei WWF România, care a efectuat studiul de fundamentare pentru Ocolul Silvic Grădişte, deci nu este o pădure virgină sau cvasivirgină”, se precizează în comunicatul Romsilva.
În reportajul celor de la „Agent Green” apar imagini ale sitului arheologic, filmate cu drona, la un moment la care lucrările par a fi încheiate. Într-adevăr, apar câteva urme de utilaje, în rest, zăpada în sit este neatinsă, iar locul este în continuare împădurit, deşi în reportajul menţionat s-a vorbit chiar şi despre defrişare. Tot aici apare un arbore doborât, dar nu sunt vizibile urme de distrugere a fortificaţiei.
Nu este pentru prima dată când cei de la „Agent Green” au provocat un scandal motivat pe problemele de mediu depistate de ei la noi în judeţ. Un alt caz în care au fost implicaţi a fost conflictul dintre activiştii de mediu şi constructorii unei microhidrocentrale de pe Râul Alb, Retezat, în urma căruia, un bărbat a fost călcat cu autoturismul, rămânând infirm pe viaţă.

4 comentarii la „Tăierile de arbori de la Sarmizegetusa Regia sunt legale

  • Vai de capul vostru! Scrieti orice mizerii vi se spune.

  • Pe voi nu va cred nici daca ziceti Lunea ca e Luni….

  • Este legal sa distrugi patrimoniu UNESCO? Este clar ca slugarnicia fituicilor din Deva fata de mafie nu are limite!

  • Inadmisibil ce s-a intamplat!tocmai de acolo s-au gasit sa taie si sa defriseze.Sa fie dati in judecata .Nu se poate asa ceva.E patrimoniu national acolo. E inima Daciei si a Romaniei.Stop hotilor pesede

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura