ActualitateFlash

Sute de nou-născuţi din judeţ au rămas neimunizaţi

02 maternitateNatalia Bumbac

Au trecut aproape două luni de când maternităţile din mai multe judeţe anunţau lipsa vaccinurilor anti-hepatice pentru imunizarea nou-născuţilor.
Criza s-a declanşat la sfârşitul lunii iulie, iar în funcţie de stocul pe care-l avea fiecare unitate medicală, raportat la numărul copiilor născuţi în acea perioadă, s-a înscris mai devreme sau mai târziu pe lista celor care anunţau lipsa vaccinului. Nici până în momentul de faţă maternităţile nu au fost aprovizionate cu vaccinurile necesare, care se administrează gratuit bebeluşilor, în primele 24 de ore de la naştere. Chiar dacă proaspeţii părinţi erau dispuşi să plătească din buzunar, doar ca să-şi ştie copilul în siguranţă, fiolele cu pricina nu puteau fi găsite nici în farmacii. În prezent există promisiuni din partea Ministerului Sănătăţii că problema va fi soluţionată cât mai curând, dar nimeni nu a dat o dată certă cu privire la acest lucru.
„La noi în judeţ, vaccinurile anti-hepatice s-au epuizat la mijlocul lunii iulie. În cele două săptămâni, până la începutul lunii august au rămas neimunizaţi 228 de copii. Numărul copiilor care s-au născut în luna august şi nu au fost vaccinaţi încă nu este cunoscut, deoarece datele vor fi centralizate abia la începutul lunii septembrie”, a declarat medicul Cecilia Birău, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara.
Oricum, cu certitudine, celor 228 de bebeluşi născuţi în a doua jumătate a lunii iulie şi rămaşi neimunizaţi, li se mai adaugă câteva sute născuţi pe parcursul luni august. Din câte se pare, în ultimele zile, vaccinul a mai putut fi achiziţionat cu greu în unele farmacii din ţară, dar şi acolo dacă se afla că se găseşte, stocul se epuiza imediat. Spre deosebire de alte judeţe, unde şi vaccinul antituberculoză lipseşte, la noi în judeţ nu s-a înregistrat o astfel de problemă. Criza s-a declanşat din cauză ca Ministerul Sănătăţii a întârziat licitaţia pentru ahiziţia de vaccin anti-hepatic. În aceste condiţii, nou-născuţii care ieşeau neimunizaţi din spitale, urmau să fie vaccinaţi  de către medicii de familie, atunci când autorităţile centrale ar fi trimis vaccinurile către maternităţi. Acest vaccin face parte din schema de vaccinare naţională pe care statul român o asigură gratuit, în cadrul Programului Naţional de Imunizare. Potrivit datelor oferite de medicul Cecilia Birău, vaccinul nu s-a produs niciodată în România, acesta fiind achiziţionat de fiecare dată de la producătorii din străinătate.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura