Politica si administratie

Suspiciunile FMI, ţinute „la secret” de Guvern

05 VarujanVosganian

 Nicolle Ebner

 Vicepreşedintele PNL, Varujan Vosganian, a criticat faptul că actualul guvern a omis să prezinte, în faţa Parlamentului României, ultima evaluare făcută, în luna septembrie, de Fondul Monetar Internaţional (FMI) despre situaţia din România.

Previziuni peste aşteptări de sumbre
Într-o conferinţă de presă susţinută, sâmbătă, la Deva, vicepreşedintele PNL a făcut publice aspecte din evaluarea FMI, care prevede o înrăutăţire a indicatorilor macro-economici. „FMI a constatat cu neplăcere, că proiectele investiţionale nu au fost îndeplinite şi previzionează o involuţie a deficitului bugetar, de la 7,3 la sută, la 8,5 la sută, în 2009. În previziunile FMI, în loc să se majoreze cu unu la sută, salariile vor scădea cu trei la sută, iar pentru începutul anului 2010, rata şomajului va depăşi 10 la sută, în condiţiile în care, în 2008, era de patru la sută. Pentru fiecare loc de muncă pierdut, se plătesc 5.000 euro în plus de la bugetul de stat pentru asistenţa socială şi perioada de şomaj. Asta înseamnă o factură de două-trei miliarde de euro ce va trebui plătită, în 2010, în plus, de către cei care muncesc, pentru că lipsesc investiţiile care să fi generat profit în economie”, a declarat fostul ministru de Finanţe, Varujan Vosganian.

Datoria publică s-a dublat într-un an
Vicepreşedintele PNL a atras atenţia că datoria publică a României a avut, în acest an, o evoluţie uluitoare. „Dacă în perioada 2004-2008, datoria publică a scăzut, ca procent în PIB, acum, ea înregistrează o creştere foarte mare. Practic, în acest an, România îşi va spori datoria publică cu aproape 50 la sută, de la 109 miliarde de lei la peste 150 de miliarde de lei, ceea ce este o povară copleşitoare pentru anii care vor veni”, a mai spus Varujan Vosganian. În plus, potrivit liderului liberal, „este pentru prima oară când FMI atrage atenţia asupra riscurilor de natură politică şi lansează suspiciunea că actualul Guvern nu va putea fi capabil să-şi ducă reformele până la sfârşit”. Însă, moţiunea de cenzură depusă la adresa Guvernului are ca scop prevenirea apariţiei unui „pericol major“ pentru evoluţia României, eşecul executivului în lupta împotriva crizei economice fiind semnalat chiar de FMI.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura