Categories: Comunitate

Supercom SA și-a dezvoltat un soft de monitorizare a colectării deșeurilor

Maximilian Gânju

Prin intermediul acestei aplicații, fiecare beneficiar, respectiv primăriile din Valea Jiului, vor putea vedea în timp real câte mașini de colectare sunt pe teren, câte containere și ce cantitate de gunoi a fost ridicată, precum și alte date ce asigură o transparență totală a companiei.

Stau bine în piață
Softul dezvoltat de Supercom SA este o cerință a Uniunii Europene iar compania de colectare a deșeurilor, care operează în Valea Jiului, și-a îndeplinit obligația. ”Astăzi se prezintă un soft care permită autori­tă­ților să vadă efectiv ce cantitate de deșeuri generează fiecare beneficiar al sistemului (n.r. -UAT-urile). Tot în această direcție, auto­ritatea (nr.- primăriile și CJ Hunedoara) va putea să vadă numărul de pubele ridi­cate, cel al mașinilor, practic e centralizat în­tregul sistem. Acest soft este dezvoltat chiar de Supercom, iar noi avem 90 la sută din mașini dotate cu el astăzi. Stăm bine față de piață”, a explicat Radu Chircă, di­rec­torul tehnic al Supercom SA. La pre­zen­tarea aplicației la Petroșani, a fost prezent și reprezentantul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Sistemul Integrat de Ges­tionare a Deșeurilor Județul Hunedoara”.

Proiect finalizat
„Acțiunea de astăzi presupune aplicarea ultimului pas în ceea ce privește aplicarea OUG 74/2018 în Valea Jiului. Operatorul de salubritatea Supercom a avut un calendar de implementare împreună au ADI, care a presupus mai mulți pași. Introducerea sacului galben și cel albastru, completarea arsenalului de pubele de 120 de containere de 1,1 mc, iar astăzi vedeți cum este aplicația pentru monitorizarea a ceea ce numim: plă­tește pentru ceea ce arunci! Mai exact, frec­vența de ridicare și descărcare a pubelei negre, adică a celei pentru deșeuri mena­jere. Conceptul se referă la frecvența de ridicare a pubelei negre, de deșeuri mena­jere. Aceasta nu mai poate fi ridicată săp­tă­mânal, pentru că nu mai ai motiv, nu mai are atât de mult deșeu în ea, în condițiile în care depunem corect și ridicăm corect deșeurile. Mai exact, crește cantitatea de deșeu selectiv depus care ajunge în stația de sor­tare și care generează o reciclare mare, mai ales în Valea Jiului, unde acest procent de reciclare pot spune că a crescut aproape spectaculos”, a explicat Dan Stoian, direc­to­rul executiv al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Sistemul Integrat de Ges­tionare a Deșeurilor Județul Hunedoara”.

Mașină de colectare pentru Straja
Supercom a achiziționat o serie de utilaje cu care va avea acces în zonele rurale, adică în cătunele din Valea Jiului, dar și în Sta­ți­u­nea Straja, unde pe timp de iarnă n-ar trebui să existe probleme în ridicarea deșeurilor. „Pentru Valea Jiului este îndeplinit cadrul pentru selectarea colectivă, dar aceasta pre­supune ca primul pas să fie făcut în gos­podărie. Fiecare cetățean trebuie să în­țe­leagă că trebuie să depună selectiv. Noi acum închidem această buclă de colec­tare/ monitorizare. De aici încolo începe treaba grea, cea de conștientizare a populației. Astăzi vă arătăm și un model de alt pliant pe care dorim să-l distribuim în Valea Jiului, care să facă o corectă informare cum tre­buie să depunem deșeurile corect. Vom avea o colectare corectă, pentru că infra­struc­tura este asigurată. Avem compac­toa­re pentru deșeul menajer, au mai venit două mașini iar una este 4×4, cea pentru Straja, pentru perioada de iarnă. La ora aceasta, capacitatea de ridicare și colectare este cu peste 30 la sută mai mare decât capaci­tatea de generare a deșeurilor”, a mai ex­plicat Dan Stoian.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Au aflat zvonerii și povestesc pe la colțuri că un personaj al zo­nei, care merge…

13 minute ago

Bulina albă

Florin Oancea, primarul municipiului Deva Pentru că, telecabina de pe Dealul Cetății pornește astăzi, iar…

17 minute ago

Bulina neagră

Tatiana Rovinar, președinta Asociației Produselor Tradiționale Hunedoara Pentru că a înșelat un constructor care i-a…

17 minute ago

Situație scandaloasă la Lăpugiu de Jos. Pubelele oamenilor sunt golite de două ori pe lună. Cine a hotărât asta?

Locuitorii din comuna Lăpugiu de Jos sunt supuși unei situații inacceptabile, fiind obligați să aștepte…

17 minute ago

Nepotul care și-a tăiat unchiul cu sabia, judecat pentru omor

Tânărul s-a înarmat cu o sabie și a intrat peste unchiul său în casă cu…

20 de minute ago

Noua escrocherie care te lasă printr-un apel fără nici un ban în cont. Poate avea chiar vocea mamei

Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează că escrocii au găsit o nouă metodă prin care…

21 de minute ago