Actualitate

Suntem pregătiți pentru un blackout total? Ce provizii trebuie să avem în case

Adriana Năstase

Este greu să ne imaginăm ce am putea face în timpul unei întreruperi de curent de cel puțin cinci zile, aşa cum a fost în Venezuela în martie 2019. Pe fondul unui posibil blackout, Raed Arafat (foto) ne sfătuiește să fim pregătiți.

Bani lichizi, mâncare, medicamente

 

Raed Arafat a tras un semnal de alarmă cu privire la un posibil blackout total în România. În acest context, şeful De­par­ta­mentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), vine cu câteva sfaturi pentru români, şi spu­ne că trebuie să fie pregătiți de o pană de curent majoră, mai ales că urmează să se instaleze iarna.
Criza energetică pe care o traversează aproape toată Europa și penele masive de curent înregistrate în Ucraina și Republica Moldova alimentează temerile extinderii problemelor şi la noi în ţară.
Șeful DSU, Raed Arafat, a explicat de ce este recomandat kit-ul cu provizii pentru trei zile, în cazul unui blackout total sau par­țial în România. Acesta atrage atenția că o pană de curent poate fi cauzată și de un atac cibernetic.
„O până de curent poate să fie din cauza unui atac cibernetic, nu neapărat din lipsa de energie sau cum au fost acum după bom­bardamentele din Ucraina. După ata­curi cibernetice poate să apară perioada de întrerupere. Până se rezolva problema, oa­menii și instituțiile trebuie să fie pregătite. 72 de ore este minimul care s-a solicitat și în alte țări, până ce autoritățile pot să ajungă la tine și să vină în sprijin suplimentar. Aici nu vorbim numai de până de curent și ur­gențele cauzate de situația actuală care ne înconjoară. Vorbim și de cutremure, inun­dații, furtuni de zăpadă, alte situații care pot să apară. Trei zile este mini­mul ca să ai si­gu­ranță că nu rămâi fără nece­sa­rul mi­nim de subzis­tență: apă, mâncare, lap­te pen­tru copii, me­di­ca­mente. Suma de caz minimă, bani li­chizi pe care să îi aibă populația, este p­entru că, pentru o pe­rioadă de timp, s-ar pu­tea ca ATM-urile să nu funcționeze”, a mai subliniat șe­ful DSU.

 

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii pe la colțuri că un per­sonaj din zonă a fost dat afară din…

15 ore ago

Un tânăr pentru comuna Bătrâna. Candidatul PSD la funcția de primar, deja câștigător

Așa cum am anunțat deja, candidatul PNL la funcția de primar al comunei Bătrâna, Ciprian…

15 ore ago

Bulina albă

Marius P., de la Poliția municipiului Brad Pentru că i-a salvat viața unui bărbat, care…

15 ore ago

Bulina neagră

Crina T., din Valea Jiului Pentru că este implicată într-o rețea de traficanți de droguri,…

15 ore ago

Nu mai poți avea încredere în nimeni! Impiegat de mișcare prins băut în timp ce dirija trenurile

Angajatul CFR nu doar că avea o alcoolemie foarte mare, dar a făcut și scan­dal…

16 ore ago

Amenințată cu sabia chiar în fața copilului minor

O femeie din municipiul Petroșani a cerut autorităților judiciare protec­ție, atât pentru ea cât și…

16 ore ago