ActualitateFlash

Strategia de contractare a lucrărilor de la Castelul Corvinilor, respinsă de opt ori de ANAP . Într-adevăr, birocraţia sufocă România

Strategia de contractare a proiectării tehnice şi de execuţie a lucrărilor de la Castelul Corvinilor, întocmită de Primăria Hunedoara, a fost respinsă pentru a opta oară de Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP). Motivul? Criteriile trecute în aceste documente pentru contractarea lucrărilor sunt prea restrictive (!?). Una dintre condiţiile respinse de Agenţie este ca firmele care vor participa la licitaţie să aibă experienţă în restaurarea monumentelor istorice de Categoria A. Un criteriu la care reprezentanţii Primăriei Hunedoara declară că nu vor renunţa. Ceea ce a făcut ca documentele strategiei să se plimbe timp de şase luni între cele două instituţii.

„Ministerul Culturii nu se implică”
Totuşi, tergiversarea se pare că pleacă de la o a treia instituţie, Ministerul Culturii, care nu vrea să se implice în această problemă, arată primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu (foto). Şi, lasă procedura de licitaţie să permită oricărei firme de construcţii, sau oricărui zugrav, să poată reabilita un monument istoric de talia Castelului Corvinilor. În acest fel, se poate ajunge la enormităţi de genul celor petrecute la alte obiective medievale din judeţ, care au fost „restaurate” cu geamuri PVC sau tablă zincată. Într-o situaţie similară s-a aflat însuşi Castelul Corvinilor. În urmă cu câţiva ani, monumentul a beneficiat de o finanţare din partea Guvernului pentru reabilitare. În urma unei vizite a ministrului Culturii de atunci, Kelemen Hunor, lucrările au fost oprite, iar contractul cu firma care le realiza a fost reziliat. De ce? Constructorii s-au pus să tencuiască zidurile Castelului, cu glet, în loc să conserve faţadele din cărămidă aparentă. Isprava acelor constructori se poate vedea şi acum, pe partea stângă a edificiului, unde se află crenelurile tencuite.

SEAP, înlocuit cu SICAP
În altă ordine de idei, primarul Hunedoarei arată că proiectul de la Castel nu este singurul care stagnează din cauza procedurilor birocratice de durată şi a cerinţelor impuse de ANAP. În aceeaşi situaţie se află şi cel de construire a trei fântâni arteziene pe Bulevardul Corvin. Fapt care l-a determinat să caute o modalitate de a urni carul din loc. A vorbit despre aceste probleme la Asociaţia Municipiilor, i le-a spus premierului Tudose şi l-a invitat pe preşedintele ANAP în municipiul Hunedoara, la o dezbatere.
Edilul susţine că documentaţia pentru realizarea a trei fântâni arteziene pe Bulevardul Corvin, la fel ca şi cea de la Castelul Corvinilor, s-a plimbat toată vara între ANAP şi primărie. Abia în 2 noiembrie a intrat în procedură de licitaţie, iar contractul propriu-zis, fără contestaţii, ar putea fi semnat abia la finele lui decembrie. „Trebuie să simplificăm această birocraţie, aşa încât cetăţenii să se poată bucura mai repede de acele proiecte care pot fi făcute. Am trimis o invitaţie, zilele trecute, preşedintelui ANAP, Bogdan Puşcaş, pentru o vizită la Hunedoara. Avem confirmarea vizitei pentru 24 noiembrie. Vrem să facem o dezbatere pe tema: achiziţiile publice în contextul legislaţiei actuale, la care să participe reprezentanţii tuturor primăriilor din judeţ. În plus, din luna ianuarie se va implementa un nou program de achiziţii publice. În loc de SEAP se va introduce un altul denumit SICAP. La aceeaşi întâlnire ne vom pune la punct cu noile cerinţe ale programului”, a declarat Bobouţanu. Acesta a mai spus că în cazul unor proiecte, termenul pentru îndeplinirea procedurilor premergătoare contractării lucrărilor este de trei ori mai mare decât execuţiei lucrărilor. Ceea ce este o anomalie care trebuie corectată.

„Nu renunţăm la această condiţie”
În ceea ce priveşte strategia respinsă de ANAP pentru lucrările de la Castelul Corvinilor, edilul a afirmat că s-a ajuns într-un fel de litigiu, care va putea fi dezlegat doar cu intervenţia Ministerului Culturii. „Suntem într-un fel de litigiu cu ANAP, pentru că ei cer doar preţul cel mai scăzut, iar noi cerem şi folosirea sintagmei «lucrări similare pe monumente istorice Categoria A» în strategie şi ulterior în caietul de sarcini. Ei afirmă că această cerinţă a noastră este o condiţie prea restrictivă. Totodată, spun că în mod normal aici ar trebui să se implice Ministerul Culturii, care tace şi care întârzie să trimită o adresă către ANAP, prin care să le spună că această condiţie este obligatorie. Şi atât timp cât ministerul nu o trimite, ne învârtim într-un cerc vicios. În orice caz, nu renunţăm la această condiţie, care ni se pare esenţială”, a precizat edilul şef al municipiului Hunedoara. Acesta a mai spus că a încercat să discute cu ministrul Culturii când a fost la Bucureşti, dar acesta era plecat din ţară.
Pentru proiectul „Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural Castelul Corvinilor” s-a obţinut o finanţare europeană nerambursabilă de circa 5 milioane de euro, contractul cu autorităţile finanţatoare fiind semnat în mai 2017. Termenul de finalizare a proiectului a fost stabilit pentru 31.12.2023, îndeplinirea procedurilor premergătoare lucrărilor ducând la pierderea irecuperabilă a timpului destinat acestui proiect. ANAP are rolul de a verifica documentaţia întocmită de autorităţile publice, premergătoare realizării efective a proiectului. (N. Bumbac)

2 comentarii la „Strategia de contractare a lucrărilor de la Castelul Corvinilor, respinsă de opt ori de ANAP . Într-adevăr, birocraţia sufocă România

  • Ce spui TU străine ?
    Când P.S.D.-eul este la PUTERE,să mă
    mai înpiedic de un,,CIOT”de la minst
    CULTURII?
    Parcă ziceați că AVEȚI sprijinul
    PRIETENILOR din cadrul org.de partid
    județene care să vă SPRIJINE în RELAȚIA de INFLUIENȚĂ la VÂRFUL
    conducerii P.S.D. și GUVERN,in vederea transpunerii proiectelor în plan local ? Sau sunt ALTE INTERESE
    FINANCIARE=STABILITE la VÂRF vs.de
    ce FIRME să obțină LUCRĂRILILEL?
    ATENȚIE,pe CINE călcați pe……
    BĂTĂTURI !

  • Praduitori analfabeti = Specialisti in nimic (marca PSD)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura