ActualitateFlash

Steagul atribuit legiunii lui Avram Iancu ar putea fi scos din nou la licitaţie. Mult zgomot pentru o miză inexistentă?

Steagul-de-lupta-al-lui-Avram-Iancu-679x1024Natalia Bumbac

Discuţiile pe tema steagului de luptă despre care se spune că ar fi aparţinut legiunii lui Avram Iancu „Auraria Gemina”, scos la licitaţie în 2013, revin iarăşi în actualitate. Asta, după ce Casa de licitaţii Artmark din Bucureşti a scos la vânzare un lot de obiecte din colecţia lui Corneliu Vadim Tudor.
Hunedoreanul Costache Aoanei Rahovean, cunoscut pentru demersurile sale prin care a câştigat în instanţă mutarea statuii lui Barcsay Acaţiu din faţa Prefecturii Hunedoara, a făcut un memoriu către Ministerul Culturii, Avocatul Poporului şi alte instituţii ale statului centrale şi judeţene – memoriu pe care l-a trimis şi redacţiei MESAGERUL HUNEDOREAN – prin care solicită să se oprească vânzarea steagului de luptă a lui Avram Iancu, scos din nou la licitaţie, împreună cu alte obiecte care au aparţinut fostului preşedinte al PRM.

„Dosarul penal a fost clasat”
Reamintim că în 2013, scoaterea steagului la licitaţie a provocat un adevărat scandal între Vadim Tudor şi Gheorghe Funar. Acuzaţiile şi explicaţiile au curs din ambele părţi, dar situaţia a rămas oarecum incertă. Tot atunci, Funar a depus plângere penală împotriva Tribunului, acuzându-l de furt calificat, oprind în acest fel vânzarea steagului. „Parchetul General a închis dosarul penal pentru furt calificat, odată cu decesul lui Vadim. Între timp, m-au abordat cei de la Artmark, care mi-au spus că vor să scoată drapelul la licitaţie, pentru a-şi recupera banii pe care i-au dat în 2013, aproximativ 60.000 de lei, constând în suma acordată lui Vadim şi costurile pentru oprirea licitaţiei. Le-am spus să aştepte pentru a găsi o soluţie prin care steagul să fie achiziţionat de o instituţie a statului, fiind bun patrimonial, ca să nu ajungă într-o colecţie privată. Am discutat cu primarul de la Alba Iulia, care a spus că, împreună cu Consiliul Judeţean Alba, îl vor cumpăra pentru a-l expune la Muzeul Unirii din municipiu”, a declarat Gheorghe Funar, pentru MESAGERUL HUNEDOREAN.

Steagul pus sub sechestru
Totuşi, pentru a vedea dacă steagul va fi scos în această lună sau nu la licitaţie, am luat legătura cu cei de la Artmark. Potrivit directorului de vânzări al casei de licitaţii amintite, Valeriu Sângeorzan, drapelul respectiv nu face parte din lotul de obiecte din colecţia lui Vadim Tudor, scoase la vânzare în perioada 20-24 noiembrie. „Există un sechestru pe acest steag din cauza unui dosar aflat pe rolul instanţei. Nu ştiu să fi fost ridicată măsura asiguratorie. Dacă va fi ridicat sechestrul, steagul va face obiectul unei alte licitaţii, nefiind inclus printre piesele scoase la licitaţia din 20-24 noiembrie «Colecţia unui român. Corneliu Vadim Tudor». După părerea mea subiectivă, nu a specialistului în vânzări, este o piesă care trebuie expusă într-un loc public, într-un muzeu, nicidecum într-o colecţie privată”, a precizat Valeriu Sângeorzan. Trebuie menţionat că în acest moment, steagul apare pe site-ul casei de licitaţii Artmark cu menţiunea: Vânzare amânată. Lot retras.

Nu va fi achiziţionat de Primăria Alba Iulia
Dacă până aici lucrurile par a fi clare, în sensul în care steagul nu a fost deocamdată scos la licitaţie, aflându-se în custodia celor de la Artmark, răspunsul reprezentanţilor Primăriei Alba Iulia ne bagă din nou în ceaţă. Întrebat dacă intenţia municipalităţii de a achiziţiona obiectul pentru a-l expune la Muzeul Unirii din Alba Iulia este reală, consilierul primarului Mircea Hava a negat acest fapt. „Nu suntem interesaţi să achiziţionăm steagul. Conform specialiştilor de la Muzeul Unirii, care l-au datat în timp, acesta nu este de interes pentru comunitatea noastră”, a declarat Mihai Coşer, consilierul primarului municipiului Alba Iulia. O explicaţie a acestui refuz poate fi dată de un text apărut în 2013, pe www.unirea.ro, cotidian din judeţul Alba, în care se arată că steagul disputat nu ar fi aparţinut legiunii lui Avram Iancu. „Singura legiune românească din timpul Revoluţiei care ar fi avut un steag de luptă a fost Legiunea «Auraria Gemina» condusă de Avram Iancu, iar drapelul respectiv se află în custodia Muzeului memorial din comuna Avram Iancu. Steagul, având o dimensiune de 1/0,75 metri, care în fapt este Tricolorul aşezat pe orizontală, este păstrat actualmente într-o vitrină în cadrul Muzeului. El a fost restaurat de către Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, în perioada iulie – august 2013, adus şi redepus aici, odată cu inaugurarea Complexului Muzeal «Avram Iancu», din data de 1 septembrie 2013”, declara atunci Ionel Heler, directorul complexului muzeal, conform www.unirea.ro.
Tot în acest articol apare şi explicaţia lui Corneliu Vadim Tudor în care spune că: „în primul rând, nu e steagul lui Avram Iancu, e un prapor bisericesc. Se presupune doar că e un drapel al legiunilor lui Avram Iancu. Dar nu l-am vândut. Şi chiar dacă l-aş fi vândut, care era problema? Mi-a fost dăruit mie, face parte din colecţia mea personală.”
Aşadar, rămâne de văzut care va fi deznodământul în această problemă, cine se va arăta interesat de achiziţionarea steagului atunci când va fi scos la licitaţie şi pe mâinile cui va ajunge, atât timp cât autenticitatea sa este una incertă.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura