Categories: Comunitate

Start la sărbători, în comuna Pui

Magdalena Şerban

În comuna Pui, de-a lungul anului, se organizează două târguri mari: unul în mai, înainte de a urca oamenii locului la munte, iar al doilea, în toamnă, când se coboară cu oile la vale. Cum era firesc, aşa cum tradiţia o cere, 1 Mai a însemnat pentru comunitatea de aici, şi în acest an, zi de târg cu multe bunătăţi.

Câtă frunză, câtă iarbă

La târgul din 1 Mai, lumea vine de pretutindeni, ca la nuntă (cam 5.000-6.000 de oameni). Şi nu una obişnuită, ci una de rang mare. Iar dacă negustorii au avut timp să se antreneze în arta negocierii încă de anii trecuţi, nici anul acesta nu a fost altfel: oamenii s-au tocmit la preţ, au cumpărat şi au vândut de la haine, până la mâncare şi bere cât pentru un stadion, animalele au fost care mai de care mai grase şi mai arătoase, iar micii au sfârâit pe grătare, pierzându-li-se numărul. Nu toţi au venit să cumpere, au fost şi unii plimbăreţi doar, un fel de gură-cască, hotărâţi să testeze piaţa. Alţii au gustat din turta dulce de altădată sau au plecat acasă cu oale pictate şi linguri de lemn, covoare, perdele, tot felul de scule şi unelte şi de ce nu, ţoale second hand. Ce mai tura-vura, lumea s-a simţit bine, a mâncat bine şi s-a distrat, iar unii chiar şi-au redecorat casa, şi-au utilat bucătăria sau şi-au înnoit garderoba cu ce au găsit la bâlci.

Au început nedeile

Dacă postul Paştelui a trecut, atunci, să înceapă distracţia! Nedeile nu se lasă aşteptate, ele au cuprins deja, cu febra lor, localnicii. Încetul cu încetul, lumea se pregăteşte de vară. „Avem o comunitate care ţine la evenimentele comunei, unele sunt chiar de-o viaţă şi le transmitem mai departe. Ziua de 1 Mai este, în fiecare an, un prilej ca lumea să se bucure şi să socializeze, iar cântecul şi jocul completează restul anului, prin nedeile organizate. Cum predecesorii noştri au reuşit să ţină pasul cu obiceiurile, ar fi păcat să nu o facem şi noi. Comuna noastră este una mare, de aceea, nu este uşor să organizăm manifestări. Sătenii merită să le aducem bucurii în casă, ori de câte ori putem”, a spus Victor Stoica (foto), primarul comunei Pui.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • Daca s-ar anunta inainte am sti si noi sa mai vedem din lucrurile/locurile interesanta din judet !

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

15 ore ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

15 ore ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

15 ore ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

15 ore ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

15 ore ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

15 ore ago